Jump to content

Плач при кърмачето


Recommended Posts

Плач при кърмачето

По продължителност плачът на кърмачето може да се раздели на обикновен и непрекъснат. Както единият, тъй и другият вид плач винаги имат своите причини.

При обикновения плач детето може да е гладно или прехранено или да е погълнало въздух при кърменето. Може неспокойствието на майката да се е предало на детето. Може да има колики в червата, причинени от многото газове, които се образуват от млякото на майка, страдаща от малокръвие, лекарствено отравяне и др. Може да чувствува жажда. Най-после в пеленките му може да има някаква неизправност - гънки, голяма мокрота, някоя бълха, дървеница или паяк. Може да са студени крачката и ръцете му, да е непроветрена стаята, може майката да има менструация.

При продължителния (непрекъснат) плач причините може да бъдат нервно състояние - нервни родители създават неспокойни деца, повишена температура (понякога до 40°С), простуда, стомашно разстройство, недостатъчна храна (периодично гладуване), постоянно отрупване на детето с много дрехи, запушване на носа поради хрема, лъжлив круп, кашлица, болки в ухото.

За отстраняване на обикновения плач, ако детето е гладно или прехранено, да се постъпи, както е посочено при преяждане или не-дояждане на кърмачето. Ако при кърменето детето поглъща въздух (а това зависи от начина на кърмене) заедно с млякото, той разпъва стомахчето му и причинява болки, които се явяват особено по време на съня. Обикновено това е свързано със състоянието на бебето - то смуче млякото силно, когато е спокойно, обаче когато е разтревожено, настъпва разстройство в смукателния му апарат. Тук трябва да споменем, че бозаенето е рефлекторен акт. В първите дни кърмачето бозае, когато пъпката на майчината гръд или на биберона бъде поставена в устата му. По-късно то участвува и съзнателно в бозаенето и тогава именно неспокойното му състояние се отразява особено силно на смукателния му апарат. Когато бъде поставено на гърдата в такова състояние (разплакало или възбудено), вместо да смуче мляко, то почва да се задавя и заедно с малкото мляко поглъща голямо количество въздух. Очевидно бебето трябва да бъде в колкото се може по-спокойна атмосфера. Това се отнася и до по-големите деца, защото и те, когато са развълнувани, губят охота за ядене и цялото им храносмилане се разстройва. Детето често се възбужда от неспокойствието на майка си, с което тя извършва всекидневната си работа. Отдавна е известна истината, че бебетата са същински „гъби“ и възприемат околните впечатления, за да ги изразят после с неспокоен сън, с безсъние, общо неспокойствие и плач.

За доброто отглеждане на кърмачето и за неговото спокойствие има твърде голям дял увереността на майката в себе си. Много майки знаят инстинктивно какво да сторят, когато изпаднат внезапно в трудно положение. Но има и такива, които „губят и ума, и дума“ и се объркват. Бебето чувствува това и го проявява чрез неспокойствие и плач.

Ако кърмачето има колики, да му се дадат една-две лъжички чай от лайка, подсладен с мед, или преварена вода с 1-2 капки лимонов сок. Ако не е повито добре, пеленките му да се преповият, като внимателно се прегледа да няма в тях някоя игла, насекомо и пр. Ако крачката и ръчичките му са студени, да се тури в леглото му шише с топла вода.

За отстраняване на продължителен (непрекъснат) плач, ако детето е отрупано с дрехи, от което се е изпотило, да се преоблече и покрие по-леко. Ако е със запушен нос, да се почисти нослето с фитилче от марля или памук, натопен в стерилизиран на водна баня зехтин.

Непрекъснатият плач може да се дължи на повишена температура, стомашно разстройство, кашлица, болки в ушите и др. Ако след тези мерки плачът не престане, да се повика лекар.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...