Jump to content

Повдигане и носене на кърмачето. Сънят на кърмачето


Recommended Posts

Повдигане и носене на кърмачето

Кърмачето не бива да се повдига за едната или двете ръчички (рискуваме да ги изкълчим), а да се хваща само под мишниците. То не трябва да се носи постоянно на една и съща ръка, защото гръбчето му може да се изкриви и да получи задух. Когато го носим, трябва винаги със свободната си ръка да придържаме и гърба му, за да не се отметне назад и да си счупи кръста. Най-доброто средство да се предпазят децата от изкривяване на гръбнака е да се оставят да пълзят, колкото желаят. Предивременни опити за прохождане да се избягват, понеже костите са все още доста меки, за да могат да носят тялото. Когато прохожда, детето внимателно да се прикрепя под мишниците.

Сънят на кърмачето

Когато спят, кърмачетата трябва да са добре покрити, обаче едновременно с това един от прозорците на спалнята, ако времето позволява (топло и неветровито), да се държи малко отворен дори през нощта. Свежият чист въздух е най-здравата храна за дробовете. Страхът, че детето може да се простуди, докато спи при отворен прозорец (не през есента и зимата), е напълно неоснователен, ако то е добре покрито.

Кърмачето трябва да се оставя да спи много, по възможност разповито или леко повито, за да има спокоен сън. То расте в сън. Дори деца на 5-6 години се нуждаят от около 12 часа сън. Никога заспало кърмаче да не се събужда, за да му се даде навреме да суче. Сънят е най-добрата храна.

За да заспи, детето не трябва нито да се люлее, нито да се вози с количката. Най-добре е приспиването да става с милване по лицето или с тананикане. Ако това не помага, трябва да видим дали нещо не го измъчва. Когато детето си свива краката и плаче, причината вероятно е в повивките. В такъв случай коремчето му нежно да се погали от дясно на ляво през пъпа и да се постави коремен компрес, натопен в хладка вода (33-36°С), който да престои, докато изсъхне. Много често децата са неспокойни и се мятат в леглото си, ако луната им свети в лицето. В никакъв случай да не се дават на децата лекарства против безсъние. Такова лекомислие по-късно скъпо се заплаща. Важно е още децата да не се разбуждат от домашните с шумни действия, защото такова събуждане докарва страх и нервност.

Децата от малки да се приучват да заспиват навреме. Дори и по-големите не трябва да стоят будни по-късно от 20 часа. Само така те се чувствуват бодри при пробуждането си. Недостигът на сън е главна причина за нервност у децата.

Пълният пикочен мехур също смущава съня, затова децата не трябва да пият много течности, особено вечер, и да не си лягат, преди да са ходили по малка нужда. Освен това длъжност на всяка майка е да обърне внимание, щото детето да заема в кревата добро и правилно положение, като едната вечер лежи на дясната, а другата - на лявата си страна, с изопнати крака, да диша чист въздух и да не му се прекъсва сънят. Трябва да забележим още, че ако детето иска да спи, не бива да го въздържаме от това, а така също, ако то спи, макар и по-дълго време, не трябва в никой случай да бъде разбуждано. С повече сън децата отрастват добре и лесно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...