Jump to content

Възпитание на кърмачето


Recommended Posts

ВЪЗПИТАНИЕ

На майката се пада да започне възпитанието още от люлката, защото тя по-добре от всеки друг знае да говори на сърцето на това малко същество и най-добре от всички съумява да развие у него зачатъците от добри чувства. Задачата е благородна и резултатите са важни. От първите получени впечатления, често незаличими, може да зависи бъдещето на детето.

За реда и режима на кърмачето

За да се научи своевременно детето на ред, грижите за постигане на това трябва да следват в строга система. Най-напред това се отнася за храненето на детето. То трябва да се храни точно в определени часове (вж. „Кърмене“ и „Изкуствено хранене на кърмачето“). Майката или жената, която се грижи за детето, не трябва да превишава онова количество храна, което следва да приема детето. Те трябва да определят може ли да се взема детето на ръце, или не и пр.

Детето не трябва да се удовлетворява в капризите му. Често пъти не е лесно майката да се убеди в целесъобразността на една такава система. Дори и доста малко детето разбира може ли да се изпълни желанието му, или не. Ако му се правят отстъпки, например дава му се да яде, след което е вече нахранено, мислейки, че то е гладно, с това се прави лоша услуга на детето. Постоянното даване на детето да яде води до преяждане с неговите последици - болести, разширение на стомаха и пр.

За манията у кърмачетата да хапят

Често кърмачето започва да хапе гърдата на майка си. Щом забележи това, тя трябва леко да го плесне по ръчицата и да го смъмри, то изпуща гърдата и почва да плаче. След няколко минути пак му се дава да суче и пак се повтаря наказанието, ако потрябва. То скоро разбира защо го плескат. Разбира се, ако някаква болка в зъбите му кара детето да хапе, тогава трябва да бъдем сдържани и да гледаме да го залисаме. Наказанието в тоя случай би било наистина незаслужено.

За манията у кърмачетата да удрят

Манията да бият се среща често у кърмачетата. Отначало близките се смеят. Като че ли им харесва да видят едно дете на няколко месеца да маха върху майка си или кърмачката. Скоро, окуражено от тая снизходителност, малкото детенце започва да бие всички и изявява своята воля с удари. Ако оставите това безнаказано, вие подготвяте за в бъдеще един деспот. Инстинктът за надмощие се развива бърже и се вкоренява силно и може да достигне до лошота. Дете, което удря, трябва веднага да се смъмри или плесне по ръчичката, както е казано по-горе, за да се сломи още в самото начало тази негова лоша проява и да не се превърне в навик.

За изхождането по нужда

Приучването на кърмачето да казва, когато му се ходи по нужда, трябва да започне не по-рано от 6-ия месец и не по-късно от 9-ия месец - това е най-удобният период. По-късно приучването става много по-мъчно. В зависимост от умението на майката целта се постига по-бързо или по-бавно. От правилното долавяне на момента, когато на детето му се ходи по нужда, до самостоятелното му казване, че му се ходи, има доста голям промеждутък от време. Изобщо на втората си година здравото дете в повечето случаи става вече напълно чистоплътно.

За да привикне към чистоплътност, необходимо е детето да се при-учи само да схваща, че това е голяма необходимост, и да съобщава своевременно, за да бъде сложено на гърнето.

Щом като детето се слага да ходи по нужда в едни и същи часове сутрин, обед и вечер, то привиква да казва.

Безрезултатно е детето да се поставя на гърне в детско столче и да му се дават в ръцете играчки. При този начин то забравя за какво са го сложили да седи, заиграва се и често пъти минава много време, без да се е изходило. Най-добре е да се използува гърне с широки краища. Ако гърнето е студено, може на дъното му да се сложи малко топла вода, за да се постопли. Когато времето е студено, за да не се простуди детето, под крачката му да се постила килимче. Ако детето се слага нощно време на гърне, да се покрива с някоя дреха или одеялце, за да не му бъде студено.

Как да се говори на кърмачето

За да може кърмачето по-късно правилно и добре да говори, нужно е не да му се говори на тъй наречения „бебешки“ език, а на езика на възрастните хора. Голямо значение имат правилният говор и произношението на околните, понеже детето усвоява всичко много лесно, включително и недостатъците в говора, от които после трудно се отучва.

Да не се плаши кърмачето

Предизвикването на страх и ужас у кърмачето е голяма грешка на възрастните. Това отнема у детето самодоверието и куража. Плашенето на детето е глупаво и безсмислено, защото то с време открива лъжата, а вън от това започва да се плаши от всичко и това много често докарва нервни разстройства и вреди даже за цял живот. Най-любимото заплашване на майките е: „Чичo доктор ще ти бръкне в устата“, или пък: „Баба Меца ще те изяде“, и пр.

Този начин на възпитание причинява излишен страх у детето, а за лекаря създава мъчнотии, когато стане нужда да го преглежда като болно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...