Jump to content

Отглеждане и възпитание на децата от 1 до 14 години. Отглеждане


Recommended Posts

ОТГЛЕЖДАНЕ И ВЪЗПИТАНИЕ НА ДЕЦАТА

ОТ 1 ДО 14 ГОДИНИ.

ОТГЛЕЖДАНЕ

Деца, които имат румени бузи, здрави мускули, добър апетит, които спят добре, не се сърдят, не ходят и не сядат приведени и изкривени, които не влачат краката си, когато ходят, които не се уморяват лесно и най-после, които не таят лоши мисли у себе си, стават силни мъже и жени и притежават най-голямото богатство на този свят - здравето.

За да бъдат здрави и да се развиват правилно, децата трябва да имат добра храна, слънце и чист въздух, почивка, сън, игри, упражнения и чистота. Най-важно задължение на родителите е да осигурят всичко това на своите деца и да следят за изпълнението на дадените в том I правила и указания за начина на живот, каляването - слънчеви въздушни бани, дишане и чист въздух, движение на открито и гимнастика, хигиена и пр.

Правилно хранене

Освен млякото (в което е много полезно да се прибавя малко счукан копър и да се вари заедно с него) отлична храна за децата са плодовете (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали), салатите н зеленчуците. Това налага да приучим децата към скромна, невъзбуждаща, природна храна. Сутрин и вечер те трябва да ядат само мляко (прясно или кисело), зеленчуци, тестени храни и плодове; вечерята да не е по-късно от 19 часа. Късната вечеря се отразява зле на храносмилането и разстройва съня. Да се избягват също редките супи. Ястията да са по възможност по-гъсти, за да са принудени децата да дъвчат. По-хранителните детски ястия трябва да се дават по-нарядко, за да има време стомахът да смели приетото. Когато на детето се дава нова храна, докато стомахът не е смлял още старата, храносмилането се затруднява, апетитът се загубва, появяват се оригване, подуване на корема, безсъние и много други неприятни явления.

На децата трябва да се дава храна не повече от четири-пет пъти на ден. При това не бива да ядат по различно време, особено сладкиши, бонбони, шоколад и т. н. Преди всичко трябва да ги приучваме да ядат бавно, като добре дъвчат храната.

На децата не трябва да се дава много гореща храна. Тя поврежда зъбите, а лигавицата в устата в началото се раздразва, после настъпват и увреждания.

Подлютените и подправените с много сол и масло храни не бива да се дават на децата. Те раздразват храносмилателния апарат и могат да причинят не само болки в стомаха, но и различни обриви по кожата.

Децата много обичат захарта и сладките изделия, но те не са за препоръчване. Много полезен е медът.

За децата са особено полезни морковите. Те съдържат жълто вещество, наречено каротин, което се превръща във витамин А. Така например 130 г моркови или спанак дават пет пъти повече витамин А, отколкото 30 г рибено масло. Зеленият фасул, салатата, тиквите са също богати на витамин А. Морковите съдържат и други витамини и минерални вещества, които засилват организма. Така вместо рибено масло е особено полезна 1 чашка сок от моркови с прибавка по 1 чаена лъжичка тахан, мед и лимон. Рибеното масло обаче има високи стойности на витамин D.

Минералните соли са също необходима съставка на храната, защото участвуват в изграждането на костите, червените кръвни телца и спомагат за регулиране на някои от жизнените процеси в организма. Ако липсват или са в недостатъчно количество, у детето се забелязват отпадналост, намалена устойчивост към болестите, бузите побледняват (малокръвие), детето става нервно, не расте, зъбите и костите му не се развиват нормално.

Детето има най-голяма нужда от калций, желязо и фосфор, а те често липсват в недобре подбраната храна. Храните, които ги съдържат и доставят на организма в достатъчно количество, доставят в същото време и всички други необходими минерални соли с изключение може би на йода.

Калциевите соли са необходими за зъбите и костите и за правилна-та служба на нервната система и те трябва непременно да се поемат от децата. Млякото е много богато на калциеви соли.

Желязото е нужно на растящото дете за изграждане на червените кръвни телца, които вземат кислорода от белите дробове и го разнасят по всички части на тялото.

Дете, което е бледо, отпуснато и тъпо, не получава достатъчно храна, съдържаща желязо. Спанакът, яйченият жълтък, тричавият хляб и картофите са богати на желязо.

Фосфорът е нужен главно за образуването на клетъчното ядро, което е регулатор на жизнените процеси, извършващи се в клетката. Фосфорът спомага за изграждане и възобновяване на костите и зъбите. Той участвува в дейността на жлезите, отделящи костното вещество в организма, плюнката, стомашния сок, жлъчния, панкреатичния сок и др.

Млякото, сиренето, картофите, яйченият жълтък, рибата и брашнените храни доставят на организма фосфор.

Йодът е нужен, макар и в много малко количество, за правилното функциониране на гушната (тиреоидната) жлеза. Особено богати на йод са рибата, ореховите черупки и листа.

Утоляване на жаждата

Жаждата трябва да бъде утоляваш само с вода - най-добре слънчева вода (в ясносиньо стъкло се налива вода или овесена отварка и постоянно се държи на слънце). Млякото в големи количества не е за препоръчване, не утолява жаждата и претоварва стомаха. Полезна е суроватката, ако е прясна. За предпочитане пред прясното мляко е айранът от кисело мляко. Особено се препоръчват плодовите овощни сиропи, разредени с чиста вода. Тези напитки не трябва да се дават на детето много студени особено когато е изморено от игра. При пиене на вода винаги да се внимава да не би детето преди това да е яло плодове, краставици или други добавки. Често пъти като последица от такава непредпазливост се получават диарии - катари на червата.

Голямата жажда на децата е признак на висока вътрешна обмяна на веществата, която изисква течности. Тя показва, че детето се намира в трескаво състояние или че страда от някаква хронична болест. В такива случаи трябва незабавно да се вземат мерки за премахване на тая прекомерна топлина, като на детето се правят дневно 1-2 коремни бани (32-28°С за 5-10 минути) и за храна му се дават повече плодове и зеленчуци. Ако има запек, да му се правят топли (37°С) клизми.

Редовно ходене по нужда

Децата трябва да се приучват да ходят по голяма нужда, щом станат от сън или веднага след обяда, иначе в училище или улисани в игра ще се стискат и ще почнат да страдат от запек.

Чист въздух

Преди всичко на детето трябва да се осигури чист въздух, тъй като неговият организъм е особено чувствителен и още неукрепнал. Въздухът в училищните стаи е по-малко или повече замърсен въпреки всички модерни средства за вентилация. А при дишане на замърсен въздух децата почват да страдат от възпаление на гърлото и дробовете, от очни, ушни разстройства и пр.

Родители, осигурете на децата си повече въздух, слънце и движение. Знайте, че след умствени занимания детето трябва да се извежда на чист въздух и да се раздвижва. Лошото време и зимата не трябва да бъдат пречка. Облечете детето добре, изведете го навън дори и в сняг - накарайте го да тича поне половин час и тогава му дайте да се нахрани. Това трябва да бъде всекидневна ваша грижа, защото само така ще отгледате здраво, весело и умно дете.

Бани, къпане, миене

Детето трябва да се приучи през топлите месеци да прави (след връщане от училище) по една коремна баня (32-26°С за 5-10 минути), защото водата за кожата е това, което е въздухът за дробовете.

Освен коремната баня добро средство за каляване на организма през лятото са сутрешният сух четков масаж, последван от фрикция с хладка (26° С) вода. Отлично средство за заякчаване на нервите е ходенето с боси крака и много грешат тия родители, които при всеки удобен случай не позволяват това на своите деца.

Газенето лятно време във вода е също едно от добрите средства за засилване на организма. И без това децата обичат водата и обикновено щом им се мерне вадичка, гледат да нагазят в нея. Тогава защо да ги лишаваме от това удоволствие, толкоз повече, че то спомага за закаляване на тялото им?

През студените месеци децата трябва да се каляват с топли бани. Редовното къпане изчиства кожата, премахва лошата миризма, усилва кръвообращението и успокоява мускулите и нервите. Деца, които се къпят, се чувствуват по-бодри и обикновено имат прозрачна, еластична и розова кожа.

Банята не бива да трае повече от 10 минути. Накрая детето трябва да застане право и по гърдите и гърба му да се мине с гъба, натопена в хладка, но не студена вода. След това тялото да се изтрие добре със суха груба кърпа.

Детето трябва да има своя хавлия и своя кърпа за бърсане.

Ръцете е задължително да се измиват при ставане от сън, преди ядене, преди лягане и след изхождане по нужда. След всяко измиване на ръцете трябва да се почистват и ноктите.

Грижи за косата и главата

Главата трябва да се измива веднъж в седмицата, и то с мек сапун. Ако водата е варовита, тя става мека, като на 1 литър вода се добави 1 чаена лъжичка боракс. След измиване главата се изплаква добре с хладка вода, за да се измие напълно сапунът.

Косата да се изсушава с мека топла кърпа и да се реши всеки ден. Добре е да се четка всекидневно със специална четка.

Гребен и четка, принадлежащи на други хора, не трябва да се използуват за децата, ако не са предварително изчистени и попарени, за да се отстрани случайна зараза. Всяко дете трябва да има своя четка и свой гребен.

Грижи за очите и ушите

Макар всеки орган от нашето тяло да е еднакво потребен, при все това първо място държат петте сетива, които свързват живото същество с външния свят. Те се развиват добре само когато цялото тяло бъде добре развито.

Най-важно място между органите на усещането заемат очите, а за тях не всякога се грижим както трябва. През целия живот на човека, но особено при децата, трябва да се осигури на очите съвършено чиста и ясна светлина. Слабата светлина разваля очите, а лошият въздух (особено пропитият с тютюнев дим) вреди не само на дробовете, но и на очите. Те не бива да се напрягат. Очите се уморяват от безмерна работа. Не трябва да оставяме децата да четат в утринния и вечерния полумрак, а също и при слабо осветление.

Както лицето се мие поне по веднъж всеки ден, така и ушите трябва да бъдат добре измивани с чиста вода, та прахът и нечистотиите да не проникват през порите на кожата. Децата трябва да се приучат да държат чисто не само тялото си, но и ушите.

Казаното за очите и ушите се отнася и за носа.

Облекло

Въпросът за облеклото (бельо, шапка, чорапи, ръкавици и обувки) е един от най-сериозните за хигиената и здравето на детето. Дрехите оказват голямо влияние върху детската заболеваемост, тъй като организмът на детето е по-нежен и по-чувствителен към всяко колебание на температурата. Значението им е толкова по-голямо, колкото е по-остър и по-непостоянен климатът на дадено място. У нас годишните времена са четири и за всяко време се изисква съответното облекло. Преди всичко детето не бива да се облича така, че лесно да се изпотява. Децата са твърде много подвижни и са предразположени към изпотяване, така че не трябва да се отрупват с много дрехи. Трябва да се знае, че по-лесно се настива при изпотяване.

Тялото на детето не трябва да се стяга от дрехите, особено гръдният кош. Тесните дрехи пречат на развитието му, а заедно с това се появяват и болки в дробовете. Облеклото не трябва да е много топло и плътно, за да може въздухът да прониква до тялото. При това образцовата чистота на дрехите е задължителна.

Горната дреха може да е ушита от какъв да е плат, но не бива да е много тежка и топла, за да не пречи на движенията на детето и да предизвиква запотяване. Всички части на тялото трябва да са еднакво облечени. Изстудяването на някоя част от тялото е вредна за организма, защото се предизвиква неправилно кръвообращение, а от това децата стават нервни и не растат на височина.

Шията трябва да се държи открита, с нищо да не се завързва, защото така се пречи на правилната циркулация на кръвта към главата. От тази гледна точка високите и твърди яки са крайно нехигиенични.

Детското бельо трябва да бъде от материал (българско платно или памучно трико), който да попива потта, да не дразни кожата и лесно да се изпира.

Ризата трябва да бъде прорязана на гърдите и ръкавите, за да не пречи на кръвообращението. Върху нея детето да носи лека горна дрешка, която зимно време трябва да бъде вълнена.

Главата през лятото трябва да бъде запазена от много силните слънчеви лъчи или със сламена, или с някаква лека шапка, но не с черен цвят, защото, както е известно, той поглъща силно слънчевите лъчи и главата се загрява. През зимата на главата да се носят шапка и шалче, но немного дебели гугли и плъстени шапки, които запотяват кожата.

Чорапите трябва да бъдат памучни, а не вълнени. Ръкавиците са съвършено излишни за децата, особено кожените.

Обувките трябва да са леки, но здрави, за да не пропускат влага. Народът казва: „Дръж краката си топли, корема празен, а главата хладна.“ Студените крака предизвикват неправилно кръвообращение. Обувките на детето не трябва да му стискат краката. При тесните обувки краката са не само студени, но може и да осакатеят.

Предпазване от нещастни случаи

За да се предпази детето от някои нещастни случаи, добре е в домовете, където има деца, паркетите, подовите мушами и боядисаните подове да не се мажат с паркетин, защото едно неволно подхлъзване на детето може да го осакати за цял живот. Добре е, ако са лъснати, да се покрият с килим или черга.

Почивка и сън

Чрез съня човек възстановява изгубените сили. Тялото копнее за почивка и сън също както за храна. Децата не растат добре, ако нямат достатъчно сън, не спят в определени часове и нямат добри условия за сън.

Детето трябва да спи дълбоко и спокойно. Децата от 2 до 6 години имат нужда най-малко от 12 часа сън в денонощие, а много деца в тия години се нуждаят дори и от повече сън. Децата от началните класове трябва да спят от 10 до 12 часа нощем и да имат определени часове за почивка през деня.

Родителите трябва да знаят, че дори и да спи дълго нощем, подвижното дете под 6 години не натрупва достатъчно сили за през деня. Следователно трябва да му се осигури сън или пълна почивка на обяд след ядене. Децата между 2 и 4 години трябва да спят през деня от 1 до 2 часа, а децата между 4 и 6 години да спят или почиват най-малко 1 час. Дори и да не спят, почивката ще възстанови силите им.

Лягането и ставането трябва да бъдат в определено време, за да добие детето навик, който после не губи.

Детето трябва да лежи на леглото си непринудено - най-добре е на гръб или на дясната страна. Децата не бива да спят в едно легло с родителите си, нито със стари или болнави хора, като баби, лели, чичовци и пр. Детето трябва да има отделно легло. Дори при отглеждането на животни малките не се държат заедно със старите животни.

Умствена преумора

На какво се дължи трудността, с която някои деца учат? Причината в това отношение е неправилното претоварване на детето. Днес всички се стремят да имат много умни и развити деца. Затова ги претрупват с извънредни уроци по езици, по някакъв инструмент и други, като забравят за здравето им.

Деца, които не проявяват природни наклонности към музика, да не се заставят до 12-годишна възраст да вземат уроци, защото у повечето деца музикалният слух се развива едва към 12-ата година. А без слух учението за децата е мъчение и се отразява зле върху характера им.

Децата трябва да се приучат да разпределят и използуват разумно свободното си от училище време. Който умее да разпределя времето си, успява да се справи и с уроците си, и да играе.

Норми на физическото развитие на

здравото дете

Дали детето напредва, личи от растежа и тежината му. Следователно постоянното увеличаване на теглото е един от показателите на правилното развитие.

Petar_Dimkow_BNM_003.jpg?fbclid=IwAR0JOY

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...