Jump to content

БОЛЕСТИ У КЪРМАЧЕТАТА И ДЕЦАТА ДО 14 ГОДИНИ. Болести на пъпа у новородените


Recommended Posts

БОЛЕСТИ У КЪРМАЧЕТАТА И ДЕЦАТА

ДО 14 ГОДИНИ.

БОЛЕСТИ НА ПЪПА У НОВОРОДЕНИТЕ

Остатъкът от пъпната връв изсъхва постепенно и пада към петия ден. Дотогава пъпът трябва да се предпазва чрез памучни надставки, докато напълно се покрие с кожа. Понякога обаче тя се инфектира и става източник на тежки заболявания.

Подуто пъпче

Причини. Одраскване, раздразване и пр.

Лечение. Да се отстранят причините, а подутото пъпче да се намаже или с чист маслинен зехтин (не олио), или с боров вазелин. Сутрин и вечер да се поставя коремен компрес, натопен в топла отварка (36°С) от трина. Сутрешният да се държи 2-4 часа, а вечерният - цяла нощ.

Голямо пъпче

Причини. Отрязано неправилно пъпче (от неопитна акушерка) по-дълго, отколкото трябва.

Признаци. Пъпчето и след оздравяване на пъпната рана се подава над корема особено ясно при плач.

Предсказание. Не е опасно, но ако своевременно не се намали пъпчето до минимум, когато детето отрасне, често пъпът ще се протрива от облеклото.

Лечение. Една сребърна монета да се извари добре, за да се обеззарази, да се увие в памук и марля (като тампон) и с нея всекидневно след сутрешната баня да се превързва пъпният издатък, за да се подпомогне прибирането (намаляването) му. През нощта, ако детето не е плачливо, превръзката да се снеме, ако е плачливо, да се задържи, за да го предпази от изкилване в пъпа.

Кръвотечение от пъпа

То е два вида - артериално и паренхиматозно.

Причини: За артериалното - слабо наложена пъпна превръзка (лигатура); за паренхиматозного - нарушена възможност за кръвосъсирване у новороденото, която се проявява обикновено на петия ден.

Предсказание. Заболяването е сериозно.

Лечение. Провежда се от лекар. Народната медицина предлага върху пъпа да се сложи малък (предварително изварен) компрес (7 на 7 см), сгънат от 2-3 парчета и натопен в хладка отварка (35°С) от полски хвощ или по-добре в отварка от дъбови кори (1 шепа дъбови кори се варят в 1 л вода, докато остане 1/2 л, след това получената отварка се прецежда през чиста кърпа). Върху малкия компрес се слага друг по-голям (8 на 8 см), сгънат от 5-6 парчета, натопен в същата отварка. Върху тях се поставя вълнена превръзка, за да не падне.

Малкият компрес не се маха, а само от време на време (на 2 часа) се сменя големият с нов, натопен в същата отварка. Това продължава до пълното спиране на кръвта.

Гнойно възпаление на пъпчето

Причини. Нечисто поддържане на пъпчето, поради което се инфектира през наранената кожа.

Признаци. Зачервяване, подуване и израняване на пъпа, съпроводено с повишена температура.

Предсказание. Заболяването е сериозно.

Предпазване. Изискана чистота. Пъпът никога да не се пипа с нечисти ръце. Почистването му да става с чай от лайка или преварена вода. Изсушаването да става с чист памук, а пудренето му - с пудра дерматол (от аптеката).

Лечение. Общо засилване на организма.

а) Ако пъпната рана е без гной, след като се почисти с памуче, натопено в топъл чай от лайка, и се изсуши с чист памук, да се поръси с бяла пръст (болус алба) — от аптеката. По тоя начин се предотвратява развитието на инфекцията. Ако времето позволява, раната да се изложи (в продължение на 5-10 минути) на въздействието на слънчевите лъчи или да се изсуши на въздух.

б) Ако възпалението е гнойно, да се повика лекар. От народната медицина се препоръчва върху почистената рана да се сложи малък компрес (от 4 парчета), натопен в топла отварка от лайка и слез или отварка от жълт кантарион, и върху него - коремен компрес, натопен в топла (37°С) отварка от трина. Компресите да се сменят (през деня) всеки 2-3 часа, като предварително се натопяват в казаните топли отварки. При запек да се правят топли клизми с чай от лайка или вода (37°С) - по една на ден, най-добре вечер.

Влажна гангрена на пъпчето

Причини. Нечисто пипане на разраненото пъпче у новороденото.

Признаци. Пъпната връв позеленява и мирише лошо.

Предсказание. Заболяването е сериозно, макар и да е локализирано (ограничено по място).

Лечение. Общо за засилване на организма. Лечението е същото, както при гнойно възпаление на пъпчето у новороденото. Да се търси лекарска помощ.

Добавка. При силна миризма раната може да се промива или с отварка от жълт кантарион (1 супена лъжица се запарва с 250 г вряща вода и се вари 5 минути), или със слаб разтвор от калиев перманганат (от аптеката).

Разпространяваща се гангрена на пъпчето

Причини. Замърсяване на пъпната рана с анаеробни микроби поради пипане с нечисти ръце.

Признаци. Висока температура, жълтеница и посиняване. Местните явления съответствуват на поражението на различните органи (гангрена на кожата, възпаление на пъпа и околността му). Понякога се развиват и кръвотечения от пъпа, кървави повръщания и кървави изпражнения.

Предсказание. Много сериозно заболяване.

Предпазване. Тъй като заразяването става обикновено чрез пъпна-та рана, тя да се държи винаги много чиста.

Лечение. То е болнично. Веднага да се повика лекар. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма. За целта сутрин, обед и вечер, когато болното дете не спи, да му се направи по една цяла топла баня (39°С за 10-15 минути) с отварка от слез, а при липса на слез - от трина. След това хубаво да се увие, като отстрани му се поставят и две шишета с топла вода, за да се изпоти добре. След препотяването да му се постави коремен компрес, натопен в същата топла отварка (държи се 2 часа). Вечер преди лягане - коремен компрес и компрес на прасците, натопени в същата топла отварка (37°С).

При липса на слез и трина за баните да се използува орехова шума или обикновена вода, а за компресите - хладка вода, наполовина размесена с оцет.

Всекидневно (сутрин и вечер) да се правят по две топли клизми с чай от лайка или вода.

При кръвотечение от пъпа да се направи казаното при кръвотечение от пъпа.

Червен вятър на пъпа

Причини. Червеният вятър е заразна болест, която се причинява от специални микроби. През раничката на пъпчето те са проникнали в кожата около пъпчето.

Признаци. Болестта започва остро с температура 39-40°С, като около пъпа се появява зачервяване, което бързо расте и обхваща половите органи, целия корем, краката и т. н.

Предсказание. Заболяването е сериозно.

Лечение. То е болнично. Веднагадасе потърси лекар. От народната медицина се препоръчва лечението, дадено за гангрена на пъпчето.

Изкилване (херния) в пъпа

Причини. Слабост на тъканите. Проявява се у деца, които много плачат или страдат от запек.

Признаци. Малка прозрачна подутина при пъпа. Детето не усеща болки. Въпреки това трябва да се лекува.

Лечение:

а) Внимателно да се намазва болното място с камфорово масло или с лисича мас (това намазване може да се повтори 2-3 пъти на ден). След това се притиска навътре изтърсеното място с тампонче памук, зашито в платно и придържано на мястото посредством широк пояс от ластик.

б) Кожата около пъпа се събира и с лейкопласт се залепва.

в) Освен посоченото всеки ден да се прави по една топла баня (37°С за 10-15 минути) с отварка от овесена слама или в продължение на един час да се поставят на пъпа компреси, натопени в същата топла отварка (37°С) или в оцетена вода (наполовина оцет и вода).

Когато на детето ще се поставят компреси или ще се къпе, превръзката се снема, след което отново се поставя, докато оздравее хубаво.

Вътрешно. Ако болното дете не суче и е по-голямо от 7 месеца, да му се дава след ядене три пъти на ден по 1/2-1 чаена лъжичка кафе от жълъд, подсладено с мед. Ако е по-голямо от 1 година, порцията може да се удвои и утрои.

Диета. Ако детето не суче, да му се дават повече плодови и зеленчукови сокове, а по-малко мляко. От кисело и лютиво да се предпазва.

Гранулом на пъпа

Признаци. След падане на пъпа в основата му се появява малък конусообразен израстък. Той е червеникав (винен), зърнест, немного твърд на пипане и неболезнен, но лесно кърви. Когато израстъкът е малък, остава скрит в гънките на пъпа, не се вижда и изпъква само ако се разтвори пъпът добре. Няма лошо влияние върху растежа на кърмачето, обаче понякога се придружава от гноясване.

Лечение. Общо за засилване на организма.

а) Ако болното е запечено, да му се прави всяка вечер клизма (38°С) с чай от лайка или вода.

б) Сутрин, обед и вечер в продължение на 1 час грануломът да се налага с торбички, пълни с топла (39°С) попарена трина или с въз-варена шума от полски бъзак. След снемането на торбичката да се сложи коремен компрес, натопен или в топла отварка от трина, или в отварка от овесена слама, или от двете заедно.

в) Налагането да продължи до изчезване на гранулома.

Ако детето се храни изкуствено, половината от млечните хранения да се заместят с овесена отварка и плодови сокове.

Да се потърси лекарска помощ

Възпаление на гръдните жлези у новородени

Гръдните жлези у новородените (момчета или момичета) може да се подуват и от тях да се отделя течност, която доста прилича на мляко. Подутостта на гърдите, ако не се пипат, минава сама по себе си след известно време.

Признаци. Възпаляват се едната или двете гръдни жлези във време на физиологического им набъбване (от 3-5 дни до 3 седмици). Кърмачето е неспокойно, скимти и се изпъва от болки, има температура, болната жлеза е болезнена, кожата над нея е червена, след 3-4 дни нагноява. Веднага да се покаже на лекар, защото заболяването е много опасно.

Предпазване. Във време на физиологического набъбване да се предпазват жлезите от зараза, като се слага на кърмачето гръден компрес (но само върху гърдичките), натопен в хладка отварка от трина или вода (35-30°С), или проста превръзка само с чист памук.

Преди да забере, да се налага (сутрин, обед и вечер) или с хладка лапа от сурова и настъргана тиква, или с прясна извара (вж. том I, „Млечен компрес с извара“), съчетано едновременно с коремен компрес, натопен в топла отварка от трина.

Лечение. При загнояване да се повика веднага лекар. Само при липса на медицинско лице върху абсцеса сутрин, обед и вечер (след предварително почистване на раната) да се слага парен компрес (10-15 минути) с торбичка попарена лайка; след свалянето му раната отново да се измие или с кислородна вода (от аптеката), или с чай от жълт кантарион (вж. при лекуване на рани) и след това да се превърже или наложи с чиста марля, намазана със сладкия мехлем (както при циреи), или с малък компрес от 6 парчета, натопени в топъл (37°С) чай от лайка и съчетан с коремен компрес, натопен в топла отварка от трина. Сутрешният и обедният компрес стоят по 3-4 часа, а вечерният - цяла нощ.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...