Jump to content

Болести на главата. Водноглавие


Recommended Posts

БОЛЕСТИ НА ГЛАВАТА

Водноглавие

Когато течността, която се намира в мозъчните кухини (стомахчета) и канали се увеличи повече от нормалното, тя разтяга костите на главата, която се уголемява.

Причини. Те са най-различни. Най-често до водноглавие водят различни инфекциозни болести (прекарани в ранна детска възраст или вътре в утробата на майката), менингита и менинго-енцефалити от различни причинители. Удари в главата в ранна възраст, по време на раждането или вътреутробно също могат да се явят като причина за заболяването, както и алкохолизъм на родителите и др.

Признаци. Признаците на тази болест биват различни според бързината, с която се образува течността, т. е. дали заболяването се развива бързо (остро) или постепенно (хронично). Острото водноглавие се развива бързо, и то най-често при инфекции. По-късно може да премине в хронична форма или да доведе до повтарящи се изостряния. Хроничното водноглавие се явява, както казахме, още от ранната възраст на детето, докато не са затвърдели още черепните му кости. То може да е причинено от раждането или да се развие скоро след раждането. Понякога при силно изразено водноглавие количеството на течността се увеличава значително и притиска мозъка. В такъв случай често има спазмени прояви; тялото остава назад в развитието си и детето късно започва да се изправя и да ходи. В някои случаи то е и умствено слаборазвито. Обиколката на главата още през първите години след раждането може да достигне 60-90 см и повече, при това фонтанелата понякога е издадена напред. При някои деца развитието и умствените способности остават нормални.

Водноглавието се среща и у по-големи деца със затвърдели вече кости на главата, но то мъчно се узнава.

Лечение. То е напълно възможно, обаче изиска много време, а следователно и търпение. Най-добре е да се провежда в началото на заболяването в болница.

От народната медицина се препоръчва преди всичко общо лечение и засилване на организма. За целта веднага след като се види, че детето има водноглавие, да се посипе главата му с въглен на прах от животински произход (от аптеката). Ако няма такъв въглен, се взема гьон, който, след като изгори в огъня, се стрива на прах и с него се посипва главата на детето, и то 2-3 дни подред. Този прах изсмуква силно водата и главата на детето понякога се освобождава от нея и другите болестни вещества. Ако това не помогне, се прилага следното лечение.

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене:

а) Ако детето суче, майката (след като го е накърмила) да изпива 1 винена чашка от 100 г отварка от корените на гръмотрън, обикновен здравец, магданоз, бъз (свирчовина) и обикновена коприва, всички счукани на ситно, с прибавка на гръцко сено (от аптеката) — по 50 г от всяко; две супени лъжици от тази смес и 1 изравнена чаена лъжичка феникъл (плод) се заливат с 600 г хладка вода, на тих огън ври 30 минути и веднага се прецежда.

б) Ако детето не суче, да изпива по 2-3 чаени лъжички от същата отварка, подсладена с мед.

Диета:

а) Ако детето суче, майката да спазва следната диета: вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци, и то според сезона, умерено солена и подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн — не (да не се пуши и пие в стаята на болното). Освен казаното по-горе преди обяд и вечеря болното дете като аперитив да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук със захар (пече се като ябълки със захар), без хляб; след обяд и вечеря да взема следната смес: 1 чаена лъжичка бъзов мармалад (или вместо него чист пчелен мед) и 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки, предварително попарени с вряща вода, за да се дезинфекцират, и смлени на прах.

б) Ако детето не суче, в духа на казаното за майката на болното дете да се приготовлява детска храна, и то повече пюрета и каши, към които се прибавя на върха на ножа прах от яйчени черупки.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие запарка от шипки - 20 шипки, разрязани на две части, в 500 г вода врят 10 минути, като изстине, се прецежда; пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

II. Два часа след ядене:

а) Ако детето суче, майката да изпива по 1 чашка от 75 г отварка от троскот (корени), полски хвощ, подбел, шипки (плод), дръжки от вишни и царевични коси — по 50 г от всяко. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка червена хвойна (плод) се запарват с 500 г вряща вода и ври още 10 минути; като изстине, се прецежда.

б) Ако детето не суче и е по-голямо от 6 месеца, да му се дава по 1/2 чаена лъжичка настойка от 3 пресни кокоши яйца, измити и залети в подходящ буркан със сока на 9-10 лимона, така че да се покрият с половин сантиметър сок, киснат в него 3-4 дни, докато се стопят черупките, след това се разбъркват с вилица, изваждат се ципите и се засилва с 200 г небетшекер, счукан на ситно, и 2 супени лъжици винен коняк, за да не вкисва; държи се на студено.

III. Десет минути след настойката да се дава пак по 2-3 чаени лъжички отварка според точка I, буква б.

IV. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) да се прави топла клизма със 15 0-200 г топъл чай от лайка (1 супена лъжица цвят се запарва с 200 г вряща вода, кисне 1 час и се прецежда). След нея да се постави на главата от веждите нагоре „шапка“ от тънко хасе, напълнена с пресен топъл (36°С) селски хлебен квасец (гъсто забъркан отпреди 4 часа, за да тегли по-добре), преди поставянето му засилен с 3-5 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, и 1 изравнена чаена лъжичка нишадър на прах, като торбичката от вътрешната страна леко се намазва с малко мед. На гръбнака от раменете до опашката се слага също торбичка, широка 10 см и напълнена със същия топъл квасец, засилен с 3-4 супени лъжици листа от магданоз, попарени с вряща вода, добре изстискани и нарязани на ситно, и 1/2 чаена лъжичка нишадър на прах, като торбичката от вътрешната страна се намазва леко с мед. Едновременно торбичка 10 на 10 см, напълнена със същия квасец, се поставя върху гушата в областта на щитовидната жлеза. Върху „шапката“ на главата се слага парче вестник и друга вълнена шапка, върху гръбнака - също вестник, и се облича фланелка и леко се забинтова, а върху гушата - само фланелен бинт. Държат се до сутринта или докато много досадят.

V. Сутрин да се прави цяла топла баня (380С за 10 минути) с отварка от борови клонки и овесена слама — по 2 двойни шепи и 1 двойна шепа обикновен здравец (цялата билка с корена), всичко ври в котел с вода 20 минути, след това се добавят по 1 двойна шепа орехови листа, троскот и полски хвощ и по 1 стиска корени от полски бъзак и дилянка (корени), всичко ври още 10 минути, като преди снемането от огъня се прибавя 1 шепа морска сол да се стопи; всичко това се прецежда. Подир банята се прави сухо увиване с хавлия и 1-2 одеяла за по-добро изпотяване; така завито детето лежи 1-2 часа, изтрива се до сухо и се преоблича. През деня е добре на главата му да се постави „суха шапка“ от тънко хасе, ушита на тегели на разстояние 1 см, напълнена със ситна готварска сол с дебелина около половин сантиметър, като преди поставянето леко се затопля, а отгоре се слага мека шапка.

Неделя - почивка от всичко, пият се само билките и се спазва диетата.

Важни добавки:

1. Един и същ квасец може да се употребява 2 вечери подред, като преди второто му поставяне се засилва с 1-2 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

2. С една и съща отварка може да се правят 6 бани подред, като преди всяко къпане се затоплят до казаната температура.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...