Jump to content

Задушаващ ларингит


Recommended Posts

Задушаващ ларингит

Децата са особено предразположени към остри възпаления на гърлото и гръкляна.

Причини. Острият задушаващ ларингит е последица от обикновена хрема, след която идва трахеобронхит - слизащ остър ларингит, който често е предвестник и на някоя заразна болест, като грип, брусница, лещенка, рубеола и др. Тъй като лигавицата на гръкляна лесно реагира на разните външни влияния, често се случва пневмония или бронхопневмония да започне със спазми на гръкляна.

Признаци. Здраво на вид дете след слаба простуда, при лека хрема, на която никой не е обърнал внимание, заспива и посред нощ внезапно се събужда уплашено, защото се задушава, кашля, гласът му е слабо прегракнал. Задушаването е силно, дишането е мъчно, детето се хвърля насам-натам, при вдишването (което е затруднено) се чува шум, появява се и т. нар. тираж, т. е. хлътване при вдишване на трапчинката над гръдната кост (между мускулите на врата отпред) и на междуребрията, причинено от липсата на въздух в дробовете поради стеснения гръклян. Това се повтаря при всяко вдишване. След половин час или повече детето се успокоява и заспива, обаче много изморено и изтощено. Това не се повтаря обикновено същата нощ, но може да се появи през следващите нощи. Опасност за живота обикновено няма.

При преглед на гръкляна след такава криза се констатира поду-тост на гласните струни от двете страни, което стеснява просвета на дихателното гърло и довежда до внезапно задушаване. Такива деца обикновено са нервни, както и родителите им, и по-късно може да станат астматици.

Предпазване. Ако се избегнат и лекуват навреме простудата, леките заболявания на гърлото и хремата, ще се избегнат последиците от тях, като не се позволи усложненията да слязат по-надолу към гръкляна, трахеята и белите дробове.

Първа помощ. Народната медицина предлага да се направи следното:

1) В областта на ларинкса (гръкляна) веднага да се сложат или топли лапи от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 1 чаена лъжичка пудра захар, и лапа от ленено семе, или гърдите на болното дете се намажат с терпентин и газ по наполовина и отгоре да се постави вълнено парче.

2) На стъпалата - шишета с топла вода.

3) На корема - компрес, натопен в хладка вода (25°С).

4) Близо до главата да се постави тенджера с вряла вода с няколко капки терпентин (може и без тях) и след преминаване на задушаването, ако детето е запечено, непременно да му се направи топла клизма (38°С) и да се остави да спи с коремния компрес.

Лечение. Общо, за засилване на организма.

Вътрешно. Ако дадените за ларингита средства не помагат, на болното може да се дава отварка от ленено семе (1 супена лъжица, сварена с корите на 1 ябълка и с 1-2 чаени лъжички мед в 300 г вода ври 10 минути). Отварката се пие топла сутрин, обед и вечер 5-10 минути преди ядене. Ако има някои ненормалности или израстъци в носоглътката- аденоидни нарастъци или увеличени и често възпалени сливици - или израстъци по основата на езика, трябва да се лекуват те, защото често оттам може да се предизвика задушаването.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...