Jump to content

Остро възпаление на бронхите (бронхит)


Recommended Posts

Остро възпаление на бронхите (бронхит)

Причини. Простуда след много играене и тичане в студено време, спане в студена количка или в студено легло, което детето не може да затопли със собствената си топлина и изстива, пиене на студена вода, дишане на въздух, наситен с прах, дим, тютюнев пушек (ако бащата или майката пушат в стаята).

Бронхитът засяга главно слабите и рахитични деца, по-малки от 3 години. Той бива обикновен и спастичен.

Признаци. Отначало суха и дрезгава кашлица, после - придружена с храчки, като най-лоша е нощем и сутрин на ставане. Болното е отпаднало, усеща болки в гърдите и има слаба температура (37-38°С). Болестта трае обикновено няколко дни. В по-тежките случаи дишането е много затруднено, ноздрите се движат оживено и по гръдния кош се забелязват в напреднали случаи дълбоки вгъвания. Лицето и кожата са синкави. Когато децата почнат да оздравяват, стават известно време много плачливи и лесно се потят.

Предсказание. Добро, но ако се погледне несериозно на заболяването и не се лекува, може да премине в бронхопневмония, астматичен бронхит или хроничен бронхит.

Лечение. Детето трябва да се прегледа от лекар. От народната медицина се прилага общо лечение.

Ако болното е кърмаче, да се направи 1-2 вечери подред топла клизма (37°С). При запек да се сложат свещички - глицеринови или от нелютив (бебешки) сапун. Освен това да се прави един ден топла синапова баня (38°С за 10-15 минути) с 50 г синап, за да не люти много, а на другия ден - баня от орехови листа и морска сол (вж. том I). След банята детето да се увие добре, за да се изпоти. Ако заспи след банята, по никой начин да не се събужда, ако не, то след като се препоти добре, да се преоблече и след това да му се постави или млечен гръден компрес, или „жилетка“, натопена в топло сурово мляко и съчетана с коремен компрес, натопен в топла (37°С) отварка от трина. В по-тежките случаи са полезни и вендузите, които се поставят през вечер (3-6 броя) на гърба и гърдите и се държат 10 минути. След свалянето им да се постави коремен компрес.

Ако детето е по-голямо, да се лекува така:

I. Сутрин обед и вечер 10 минути преди лягане да се вземат по 1-2 чаени лъжички (според възрастта на болното) сироп от борови връхчета и орехи - 7 ореха, счукани заедно с ядките и черупките, 4 супени лъжици борови връхчета, 4 семеточки (сърца) от дюли, 2 глави стар кромид лук заедно с външните му люспи, 1 супена лъжица ленено семе и 1 чаена лъжичка анасон (семе), 10 зърна карамфил и 500 г чист пчелен мед или небетшекер - всичко ври в 2 литра вода на тих огън 30 минути; като изстине, се прецежда през кърпа и се пие топличко.

II. Пет минути след сиропа да се изпива 1 чашка от 25-50 г отварка от бял равнец (цвят), бяла ружа (цвят), волски език (листа), тесен живовляк (листа), подбел (листа) и сладко коренче - по 50 г от всяко. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, прибавят се 2 супени лъжици чист пчелен мед и ври още 10 минути; като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) или обикновена храна, но без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не (да не се пуши и пие в стаята на болното). На обед заедно с другата храна може да се изяжда и по 50 г младо месо - агнешко, телешко, птица или прясна риба. На вечеря - безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови и тестени храни и компоти с хляб. След ядене да се взема 1 чаена лъжичка бъзов мармалад с малко мед (предварително врял на водна баня 10 минути, защото суровият мед дразни кашлицата).

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие отварка от лайка, както при кашлица.

III. Два часа след ядене да се повтори даденото в точка I и II.

IV. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) на болното да се прави клизма с 250 г топла вода, последвана от обличане на топла „жилетка“, ушита от тънко хасе на 4 джоба с хоризонтални тегели на разстояние 1 см, напълнени с топла ситна готварска сол, отгоре - фланелка, и така да спи. Ако през нощта се изпоти, да му се снеме „жилетката“, да се изтрие тялото му до сухо и да се остави да спи без нея. На сутринта „жилетката“ се изсушава върху тепсия на котлон.

V. Сутрин „жилетката“ се сваля и гърдите и гърбът се изтриват добре със сухо фланелено парче и се облича друга „жилетка“, ушита или от американ с тропосани от вътрешната страна 4 парчета мушама от хаваджива с големина според големината на гръдния му кош, или от разтегателна хартия; носи се до вечерта. Мушамата от хаваджива се носи 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и тогава се заменя с нова.

Важни добавки:

1. Ако през деня болното дете е било с „жилетка“ от хаваджива, то след свалянето й гръдният кош да се изтрие или със синапов, или с камфоров спирт, а след това да се сложи „жилетката“ със солта.

2. Краката на болното дете не бива да бъдат мокри или студени, защото се предизвиква кашлица, а трябва да се затоплят с грейка.

3. Детето да не ляга в студено, а в предварително затоплено с грейки легло.

4. Да не се диша през устата студен въздух, а устата да се покрива с вълнено шалче, също да не се пият студени течности.

5. След оздравяване детето да се пази в продължение на 1 година да не се повтори бронхитът и да не премине в хроничен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...