Jump to content

Астма (задух)


Recommended Posts

Астма (задух)

Причини. Бронхиалната астма спада към групата на т. нар. алергични заболявания. За развитието й е необходима свръхчувствителност на организма към определени вещества, наречени алергени. При проникването на това вещество в свръхчувствителния към него организъм се проявява болестта. Свръхчувствителността може да е предадена по наследство или придобита при неблагоприятни за здравето условия на живот. Алергените са най-различни: най-чести са инфекциозните (микробни) алергени и от тях водещите до възпалителни изменения в горните дихателни пътища (хрема, ларингит, трахеит, бронхит); чести са растителните - цветен прашец от треви, цветя и др.; хранителни алергени - яйца, ягоди, миди, раци, месо от дивеч и др.; по-редки са някои животински отпадъци - пух, косми, кожи, и някои химически вещества. През последните години много зачестиха различни алергични заболявания от лекарства и на първо място от антибиотици.

Признаци. Задухът, който често се бърка с круп (гущер), се среща и у най-малките деца. Той се появява неочаквано, и то главно нощем с мъчително задушаване в гърдите, което прогонва съня. Явяват се пристъпи от задушаване, детето почва мъчно да диша, дишането изведнъж спира, после пак се подновява, но се придружава с глухо или рязко хъркане. При това лицето става червено, тъмночервено или синкаво. Треска няма, пулсът е слаб. Такива пристъпи се повтарят много често.

Лечение. Народната медицина препоръчва следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема 1 чаена лъжичка настойка от 10 г истинска бяла дъвка (сакъз), счукана на ситно, и 500 г чист маслинен зехтин - да ври на водна баня 30 минути; като изстине, се прецежда през тънка кърпа; засилва се с 5 г чист терпентин и се разбърква да стане хубава смес.

II. Десет минути след настойката да се изпива 1 кафена чашка отварка от 100 г босилек (листа и цвят), бял равнец, широколистен живовляк (листа), лешникови листа, листа от ягоди, тополови листа (от конусообразната топола), подбел (листа), салвия (листа и цвят) и седефче - по 50 г от всяко. От тази смес 1 пълна супена лъжица, 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) и 1-2 супени лъжици мед врят в 600 г вода на тих огън 15 минути; като изстине, се прецежда. Пие се топло.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) или обикновена храна - без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не (да не се пуши и пие в стаята на болното). На обяд заедно с другата храна може да се дава и по 50 г младо месо - агнешко, телешко, птица или прясна риба. На вечеря - безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови пюрета, тестени храни и компоти. За предпочитане е често да се дава следната вечеря: в 500 г прясно мляко с 3 супени лъжици захар се сваряват 10 смокини, докато омекнат. Тази вечеря дава спокоен сън и предпазва от кашлица с пристъпи. След ядене да се дава и по 1-2 чаени лъжички бъзов мармалад с малко мед или сироп.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие отварката: 2 супени лъжици ечемик врят 20 минути в 400 г вода, след това се прибавят 2 супени лъжици цвят от бяла ружа и като клокне 3 пъти, се снема от огъня; като изстине, се прецежда и подслажда с мед, който е врял на водна баня.

III. Два часа след ядене:

а) При силна кашлица да се изпиват 1-2 супени лъжици сироп против кашлица от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, по 1 супена лъжица корени от ружа и от сладък корен, всичко ври 15 минута в 1 литър вода, след това се прибавят по 1 изравнена супена лъжица борови връхчета, кори от ябълки, външни люспи от кромид лук, ленено семе и 1 чаена лъжичка анасон, 3 супени лъжици мед и всичко ври още 10 минути; като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Сиропът може да се взема след всяко кашляне.

б) При шум в сърцето да се взема по 1 чаена лъжичка от следната смес: лимонов сок и чист маслинен зехтин - по 100 г, валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят - по 5 г, и камфор на кристали 1/2 г (предварително разтворен в няколко капки ракия).

IV. Десет минути след едно от казаните средства да се изпива пак по 1 чашка отварка от босилек и др. (вж. точка II).

V. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) да се прави клизма с 250 г топла вода, последвана:

а) за по-големите от 7 години деца - от 5 минути парна баня с 1 чаена лъжичка мед;

б) за по-малките - от обличане на „жилетка“, ушита от тънко хасе на 4 джоба (и то от ключиците надолу) с хоризонтални тегели на разстояние 1 см, напълнени със смес от готварска сол и рафинирана сяра в пропорция 5 супени лъжици сол - 1 супена лъжица сяра. Затопля се до 37°С (не повече, защото сярата се топи) и се облича на голо, а отгоре се слага спалното облекло. При синузит във всяка ноздра се капва по 1 капка бадемово масло, на челото се слага торбичка с топла лапа от 50 г ориз, сварен на пилаф със 150 г вода, засилен с 5 сини сливи, смачкани без костилките, а на носа - питка от същата лапа със залепено отгоре парче вестник, и така детето да спи.

VI. Сутрин да се прави изтриване на гръдния кош отпред и отзад със суха кърпа и обличане на друга „жилетка“, подплатена с 4 парчета мушама от хаваджива 15 на 15 см, върху която се тропосват тънки парчета найлон, добре набоцкан с дебела игла. Отгоре се облича друга фланелка. Вечер жилетката се сваля и гръдният кош се изтрива с камфоров спирт.

Неделя - ако няма криза, се почива от всичко с изключение на билките.

Важни добавки:

1. По-големите деца сутрин и вечер да правят по 10 дълбоки вдишвания през носа, като държат под носа си памуче, натопено в терпентин, и издишват бавно през устата.

2. Солта и сярата в „жилетката“ да се сменят всеки 15 дни.

3. Да се следи краката на детето винаги да са сухи и топли, иначе то няма да оздравее. Всяка сутрин табаните на чорапите да се поръсват с малко синапово брашно и вечер да се слага шише с топла вода на стъпалата.

4. Да не се дават студени напитки, включително вода, а също и студени храни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...