Jump to content

Сух плеврит


Recommended Posts

Сух плеврит

Плевритът е възпаление на плеврата - обвивната ципа на белите дробове. Той бива остър и хроничен.

Причини. Туберкулоза, ревматизъм, простуда, пневмония и др.

Признаци. Болното дете е отпаднало, без апетит, с бодежи в гърдите, затруднено дишане, суха болезнена кашлица и повишена температура (38,5-39°С).

Предсказание. Заболяването е сериозно. Нелекуваният сух плеврит преминава във воден плеврит.

Лечение. От народната медицина се препоръчва следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема при силна кашлица и температура:

а) по 1/2-1 кафена лъжичка (според възрастта на детето) от следната смес: карамфил 15 г, канела 15 г и индийско орехче 15 г, стрити на прах и разбъркани с 250 г чист пчелен мед, предварително врял на водна баня 10 минути; или:

б) по 1/2-1 чаена лъжичка от следната смес: 500 г кромид лук, нарязан на ситно, 1 супена лъжица ленено семе и 1 чаена лъжичка анасон (семе) с 1 литър вода врят 20 минути на тих огън, след това се добавят още 2 супени лъжици чист пчелен мед и по 1 изравнена супена лъжица подбел и риган (листа и цвят), вари се 10 минути, а като изстине, се прецежда.

II. Десет минути след едно от казаните средства да се изпива или:

а) по 1 чашка от 30-50 г (според възрастта на детето) отварка от

босилек (листа и цвят) - 2 супени лъжици от него се запарват с 1/2 литър вряща вода с прибавка на 1 супена лъжица чист пчелен мед, всичко ври още 10 минути; като изстине, се прецежда; или:

б) отварка от ружа (корени) и ленено семе - по 1 супена лъжица, анасон (семе) 1 чаена лъжичка и прясно счукан синап 1/2 чаена лъжичка в 1 литър вода, прибавят се 2 супени лъжици чист пчелен мед, вари се 10 минути на тих огън и веднага се прецежда. Пие се топло, защото от лененото семе става на пелте.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци; храната да е слабо солена и умерено подкиселена с лимон или с чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн - не (да не се пуши и пие в стаята на болното). Или обикновена храна, като преди обяд и вечеря за аперитив се изяждат без хляб или по 1-2 глави печен кромид лук без захар (пече се като ябълки), или по една чинийка салата от настъргана целина, моркови и ябълки - по равни части. За обяд може да се дава по 50-100 г агнешко, телешко, птиче месо или прясна риба, сварени или печени, но не и пържени. На вечеря - безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови и тестени ястия и компоти с малко леко препечен хляб. След ядене е добре да се изяжда и следната смес: по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад и мед, предварително врял на водна баня 10 минути, размесени с настърган с кората див кестен (на върха на ножа) и толкова прах от яйчени черупки, а след нея да се изпият 1-2 чаени лъжички пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа и засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок или вода и мед (или захар), докато се получи гъсто и сладко като боза питие.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие или:

а) овесено мляко - 4 супени лъжици очистен овес в 1 литър вода врят, докато овесът се развари; след като изстине, се прецежда чрез изстискване; пие се подсладено с мед, предварително врял на водна баня 10 минути; това мляко е от голяма полза, ако се пие 2-3 месеца подред; или:

б) отварка от подбел - 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, врят на тих огън още 5 минути; като изстине, се прецежда.

III. При висока температура два часа след ядене да се взема по 1/4-1/2 чаена лъжичка (според възрастта на детето) смес от 250 г чист пчелен мед (предварително врял на водна баня 10 минути), 1 изравнена супена лъжица ленено семе и по 1/2 изравнена чаена лъжичка индийско орехче и нишадър на прах и 1/4 изравнена чаена лъжичка винена киселина (лимонтозу), стрити на прах.

IV. Заедно със сместа да се изпива или:

а) по 1 чашка от 30-50 г (според възрастта на детето) отварка от 1 обелена кисела ябълка, 2 супени лъжици къпинови листа и 2 супени лъжици листа от горска ягода, всичко запарено с 500 г вряща вода, вари се на тих огън 5 минути; като изстине, се прецежда; или:

б) по 1 чашка от 30-50 г (според възрастта на детето) отварка от агримония, ружа (корени), борови връхчета, бъзов цвят, волски език, градински чай, марубиум, подбел, риган и сладък корен - по 30 г от всяко; от тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, прибавят се 1-2 супени лъжици мед и на тих огън ври 10 минути; като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) да се прави топла клизма с 250-500 г (според възрастта на детето) чай от лайка (2 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 500 г вряща вода, кисне захлупено 20 минута и се прецежда). Следва парен компрес на болната гръдна половина (от гръбнака до гръдната кост) с торбичка, широка 6-8 см, ушита на хоризонтални тегели на разстояние 1 см, напълнена с приятно гореща сол - държи се около 30 минута. След този компрес същата страна се налага или с парче хасе, намазано с чист топъл пчелен мед и леко поръсено с нишадър на прах, или с торбичка, напълнена с топла лапа, приготвена от 4-6 супени лъжици прясно смлян синап, 4-6 супени лъжици сол (солта да е винаги равна по количество на синапа), 1-2 супени лъжици царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата) и топъл оцет, колкото поеме, за да стане гъста каша. От вътрешната страна торбичките леко да се намазват с малко мед. Едновременно се слага компрес на корема, натопен в хладка вода и оцет наполовина. На тила - торбичка с пресен селски хлебен квас. Държат се цяла нощ или докато много досадят.

Важна добавка. При силно главоболие на главата може да се постави цяла „шапка“ от сурови картофи, настъргани на едро ренде и накиснати за 1/2 час с 50 г оцет и след това изстискани добре. Отгоре се поставят вестник и вълнена шапка. Държат се цяла нощ или докато досадят на болното.

VI. Сутрин - фрикции по части (най-добре под одеялото) на подмишниците, гръдния кош и корема с хладка вода, а след това изтриване до сухо, последвани:

а) в тежки случаи - от дадените приложения за преди лягане, като се държат около 7 часа, или от носене през целия ден на „жилетка“, напълнена с готварска сол;

б) в по-леки случаи - от обличане и носене на голо върху целия гръден кош или на „жилетка“ от разтегателна хартия или вестник, набоцкан с игла, или маслен компрес, намазан с прясна несолена свинска мас, поръсена със ситна морска или готварска сол, или мушама от хаваджива.

Неделя - ако болното дете е в тежко положение, лекуването продължава по плана, ако е в добро състояние - почивка от всичко. Пият се само билките и се спазва диетата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...