Jump to content

Бронхопневмония


Recommended Posts

Бронхопневмония

От нея се заболява най-често през късните есенни месеци и през зимата, а през лятото почти не се среща. Явява се като вторично заболяване най-често във връзка с грипни епидемии и по-рядко при други заболявания. Среща се по-често при по-малки деца.

Причини. Най-честа причина е грипът, съчетан със силна простуда, боледуване от спускащ се бронхит, т. е. бронхит, който слиза все по-дълбоко в бронхиалното дърво до най-малките разклонения на бронхите, брусница, магарешка кашлица и др.

Признаци. Бронхопневмонията започва с тръпки и бързо повишаване на температурата. Кожата е много гореща и става парлива, усеща се силна жажда. Кашлицата е постоянен белег. Дишането е ускорено, прекъснато, придружено със стонове и разширение на ноздрите при всяко вдишване. Болните често се оплакват от бодежи в едната или в двете гръдни половини. Неспокойно състояние, което се увеличава вечер заедно с треската (температура 39,5-40,5°С). Пулсът е учестен - до 130-160 удара в минута. Кърмачетата, които лежат на гръб и са повече унесени, трябва да вдъхват безпокойство и да накарат майката да се обърне към лекар. Само лекар може чрез прослушване да различи простия бронхит от бронхопневмонията.

Даже и при добро гледане болестта често преминава бавно. Децата остават дълго време слаби и раздразнителни. Оздравяването често е прекъснато от повтаряния.

Предсказание. Заболяването е сериозно. То е толкова по-опасно, колкото детето е по-малко.

Предпазване. За предпазване от бронхопневмония децата зимно време трябва да се обличат добре и да се избягва рязка промяна на температурата, особено при боледуващите от бронхит, брусница, магарешка кашлица и други заразни болести. През по-късната пролет, лятото и есента децата трябва да се закаляват.

Лечение. Народната медицина препоръчва два начина:

I. Да се приложи лечението, дадено за сухия плеврит, като за случая парният компрес с приятно горещата сол трябва да обхване целия гръден кош, ако пневмонията е засегнала и двете страни, или пък само засегнатата половина, но отпред и отзад. Следва налагане на същите места с торбички, напълнени с топъл пресен селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа, за да тегли по-добре), засилен с 1 изравнена чаена лъжичка нишадър.

II. До спадане на високата температура на болната страна (страни) да се поставят отпред и отзад до 10-20 вендузи, без да се засяга областта на сърцето, с продължителност от 5 до 10 минути, последвани от изтриване на болната страна с камфоров спирт и след това налагане на същата страна с торбичка, напълнена или с приятно гореща сол, или пък с пресен селски хлебен квасец (засилен, както е казано по-горе). Върху торбичката се слага вестник и се закрепва с фланелей бинт. На корема и тила се правят същите приложения, както за сухия плеврит. Държат се цяла нощ или докато досадят много.

Важни добавки:

1. Както парните компреси с гореща сол, така и вендузите да се поставят встрани от областта на сърцето. На деца до 2 години вендузи да не се поставят.

2. При силна и упорита кашлица, която не се поддава на казаните по-горе средства, болното да взема на всеки два часа и по 1 чаена лъжичка от следния сироп: 150 г кромид лук на глави заедно с външните му люспи, нарязани на четири части, 300 г небетшекер, 300 г вода и 150 г чист пчелен мед се поставят в съд, капакът на който се замазва с тесто и ври на тих огън 4 часа, докато остане наполовина. След това се прецежда чрез изстискване.

3. При грипна пневмония е необходимо болнично лечение.

4. За предотвратяване на съмнителна пневмония в продължение на три денонощия да се облича „жилетка“, напълнена с приятно гореща сол. По желание може да се дава и някой от чайовете, посочени за кашлица и бронхит.

5. След оздравяване - пазене, както при бронхита.

6. При лекуването на деца над 10 години може да се приложи казаното за същата болест при възрастни.

Диета. Лека вегетарианска храна - предимно плодове, сокове, ошави и пр., кисело мляко и овесена отварка или каша от овес. Храната да бъде почти безсолна. За пиене да се дават плодови сокове, чай от лайка или шипки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...