Jump to content

БИОГРАФИЧНА СПРАВКА ЗА БРАТ АНАСТАС БОЙНОВ 1906


Recommended Posts

БИОГРАФИЧНА СПРАВКА ЗА БРАТ АНАСТАС БОЙНОВ

 

През тази година Учителя продължава писмената връзка със семейство Иларионови. До тях са запазени шест писма. В началото на есента Елена и Константин Иларионови се завръщат в Търново. Преди това те помолили Учителя да ги посъветва къде да се установят. Той отговорил, че отгоре им определят Търново, а те да си изберат и решат къде. Елена си поплакала малко, защото този град не й бил по сърце, но тъй като двамата й братя също били там, тя скоро се примирила и се върнала в Търново. Иларионови си купили място с малка колибка (стая и кухня над местността Мармарлия). Константин засадил лозе. През следващите години Учителя често ги посещавал и понякога оставал за по-дълго време.

 

През месец юни 1906 година Учителя се запознава и със семейството на адвоката Анастас Бойнов. Запазена е френологична карта на най-голямата му дъщеря Пенка.

БИОГРАФИЧНА СПРАВКА ЗА БРАТ АНАСТАС БОЙНОВ

 

Роден през 1848 г. в Търново, където остава до края на живота си. Умира през 1936 г. Къщата му се е намирала в махалата „Св. Богородица”. Още много млад той останал без баща. Майка му, Пенка Бойнова, била умна, трудолюбива и силно религиозна жена. Като младеж Анастас служил при един много известен адвокат. Явил се след това на изпити и получил правоспособност за адвокат. По онова време в България е нямало юридически факултет. Оженил се в по-зряла възраст за едно съседско момиче - Парашкеви Периова. Родили им се шест деца - пет момичета и едно момче. Всичките получили висше образование. На улица „Медникарска” N12 Анастас Бойнов си построил голяма двуетажна къща. Подарил двуетажната си вила на Веригата на Бялото Братство и там от 1910 г. се свиквали съборите.

 

За него са запазени спомените на дъщеря му Николина Стубел.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...