Jump to content

Увеличени и възпалени гръдни лимфни възли


Recommended Posts

Увеличени и възпалени гръдни лимфни възли

В миналото това беше често заболяване. Днес то се среща рядко, протича леко и рядко дава усложнения.

Причини. Увеличените лимфни възли се появяват у децата главно като последица на инфекция от туберкулозни бацили и по-рядко при някои нетуберкулозни заболявания на белите дробове.

Признаци. Те са различни в зависимост от основното заболяване, което е предизвикало увеличените гръдни лимфни възли. Болното дете често пъти има различно висока продължителна температура (най-често 37,5-38°С), която не може да се обясни с нищо друго. То слабее, пулсът му е учестен и има суха, понякога мъчителна и дрезгава (лаеща) кашлица, която продължава дълго време.

Лечение. За лечението на туберкулозата днес съществуват много и ефикасни лекарства, поради което то трябва да се провежда от лекар-специалист от противотуберкулозен диспансер. От народната медицина се препоръчва общо лечение за засилване на организма:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се вземат 1-2 чаени лъжички (според възрастта) сироп от борови връхчета - 150 г борови връхчета в 1 литър вода врят на тих огън, докато останат 500 г, прецежда се чрез изстискване, добавят се по 250 г небетшекер (счукан на ситно) и чист пчелен мед и ври още 10 минути. Може да се пие с малко лимон.

II. Десет минути след сиропа да се изпива по 1 чашка от 25-50 г (според възрастта) отварка от агримония, борови връхчета, кървав здравец (цялата билка с корена), орехови листа, росопас, смил и спи-рея - по 50 г от всяко. От тази смес 1 пълна супена лъжица се запарва с 250 г вряща вода, прибавя се 1 изравнена супена лъжица чист пчелен мед и ври още 10 минути; като изстине, се прецежда.

Диета. Или вегетарианска, млечно-растителна храна, или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не (да не се пие и пуши в стаята на болното). На обяд заедно с другата храна, която не трябва да е много солена и да не е пържена, може да се дава и по 50-100-150 г (в зависимост от възрастта) агнешко, телешко, пилешко месо или прясна риба, варено или печено на скара. На вечеря - безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови пюрета, тестени храни и компоти с малко леко препечен хляб. Сутрин на закуска да се дава по чашка мляко с разбит в нея жълтък от прясно кокоше яйце с малко хляб. След обяда и вечерята да се дава и по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад с малко мед и след това сок от ябълки и моркови - по равни части.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие или овесен чай (2 супени лъжици очистен овес в 400 г вода врят 20 минути, веднага се прецежда и пие подсладено с мед и лимон), или цвик, или варено мляко - всички топли.

III. Два часа след ядене, ако детето е будно, да му се дават по 1-2 чаени лъжички (според възрастта) настойка от 3 цели пресни кокоши яйца, залети в подходящ буркан със сока от 9-10 лимона и оставени да киснат в него 3-4 дни, докато се стопят черупките им. Разбърква се с вилица, изваждат се ципите, прибавят се 250 г счукан небетшекер и 1 супена лъжица чист коняк, за да не вкисне, и се държи на студено.

IV. Десет минути след настойката да се изпива 1 чашка от 25-50 г (според възрастта) отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките, които се варят 20 минути в 1 литър вода, след това се добавят по 1 супена лъжица ружа (цвят), бъзов цвят и хмел (шишарки), 2 лъжици мед; ври още 10 минути и се прецежда през тънка кърпа.

V. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) да се прави клизма с 200 г топла вода, последвана от лека и бърза (20-30 секунди) разтривка на гърдите и гърба с топла длан, натопена в камфоров спирт. Слага се да спи с „жилетка“ от тънко хасе, ушита на 4 джоба с хоризонтални тегели на разстояние 1 см, напълнени със смес от суха готварска сол и рафинирана сяра в пропорция на 6 супени лъжици сол - 1 супена лъжица сяра. На корема компрес от 2 бархетни парчета, натопени в топла отварка от орехова шума (2 супени лъжици в 500 г вода врят 10 минути), отгоре - вестник и фланелен пояс.

VI. Сутрин още в леглото под завивката да се прави сух масаж (разтривка) на гръдния кош, корема и краката със суха и топла длан, после масаж на сливиците с помощта на палците - 15 пъти от под ушите до брадичката и обратно, лекичко, за да е приятен; същият масаж да се повтаря и вечер преди лягане, за да бъдат сливиците винаги здрави и да не се страда от ангина. Добре е 1 час след сутрешната закуска да се облече друга „жилетка“ от хасе, на която от вътрешната страна се тропосват 4 парчета мушама от хаваджива, на големина според гърдите на детето, с тропосани отгоре им парчета тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно. Мушамите се използуват 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и ако има нужда, се заменят с нови.

Важна добавка. При хубаво време детето да се извежда на чист въздух най-малко за 2 часа, облечено според сезона и с шапка на главата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...