Jump to content

Recommended Posts

 

Варна, 8.ІІ.1907 г.

 

Люб. сестро М. Казакова,

 

Надявам се да продължавате Вашата започната работа. Вий трябва да се ползувате от Вашата минала опитност. Бъдете хитри като змии и незлобиви като гълъби. Защото всякой, който иска да бъде учител, трябва сам да се учи от Господа, от Великия Дух на живота; Тоя Дух живее във всяка душа и ако се вслушва някой в Неговия Глас и проучава Неговия език, той ще се научи да разпознава добрата воля. Всичко в тоя живот има своето предназначение. Видимите спънки са само благи упътвания на една Вездесъщна ръка, която води и направлява всичко със съвършена пълнота. Оплита се человек, ако е тъмно, но и тогава може да си носи свеща пред себе си. Ти знаеш, че аз съм се старал да ти дам винаги най-добрите упътвания и всякога съм идвал на помощ там, гдето е било потребно. Другото съм оставял, да извлечеш урока за себе си. Това е добрият път. Това е добрата Воля за Бога, Небесният ни Баща, Отец на всяко добро даване и Бог на всяка виделина. Радвай се в Неговите дела и весели се в Неговото Слово.

 

Приеми моя поздрав ти и Марийка, и всички други приятели. Надявам се да минахте добре.

 

Ваш верен:П.К.Дънов

 

В живота Добродетелта носи, Правдата ръководи, Любовта утешава, Мъдростта възпитава, Истината просветява.

 

(Свещения подпис) 1907

* * *

 

Варна, 15.II.1907 г. Лука: 13; 10-14.

 

Люб. С. М. Казакова,

 

Получих Вашето писмо. Защо допущате разни съмнения В сърцето си да Ви ограбват мира. Вървете по пътя, който съм Ви показал. С чужди грехове не се товарете, кога не може да ги носите. Не очаквайте от другите това, което не могат да Ви дадат. Отечеството на Любовта не е земята. Задоволи се с това, което Бог ти е отредил. Той цял кръст за тебе е носил, а ти малко мъчнотии не можеш ли да понесеш? Как мислите да влезете Вий в Царството Божие, по гладък път или тесен? Защо се самохипнотизирате с чужди мисли и защо си въображавате това, което не е. Всякой, който се съмнява в Мене, потъва в морето тъй, както Петър потъваше. Нима Аз не съм същий всякога?

 

Искам да бъдете умни и Истинолюбиви. Любовта към Бога трябва да е пълна и съвършена, и неопетнена. Вий сте повикани да се учите и ако приемете Божието учение като деца, блажени сте. Божиите пътища трябва да се изпълняват и проучават. Ако Вас по пътя Ви стряска всяко куче, което залае, то как мислите да пътувате, нима и от дребните паличета* трябва да бягате. Направете ума си положителен. Почнете да проучавате своето естество. Уповайте и Духът ще извърши за Вас всичко. За в бъдеще трябва да знаете, когато Ви поставят на длъжност, по лице да не гледате и по человешки да не съдите, защото Господ мрази лицеприятието и лицеугодничеството. Вий няма защо да се възмущавате от постъпките на другите. Има Кой да оправя. Не съдете, да не бъдете съдени. Когато двама хора се карат помежду си, виж по-напред каква е причината. Не искам Вий да ставате жертва на дяволски интриги. И който от вас не иска да разбере тази Истина, ще му се проговори с друг език, на който думите ще разбере. Вас Ви е заблудил онзи, който всички заблуждава, че сте изгубили своята енергия и своите чувства. Ето една лъжа. Человек ще работи и ще си почива. Ако Ме слушате, всичко ще се възвърне. Сега благодарете на Бога за всичките добрини, които Ви е дал, защото от Него всичко, което иде, е добро. Любовта прави жертви и не търси своето, радва се на всичко.

 

П.К.Дънов

 

 

* Паличе (диал.) — малко кученце, пале (Бел. ред.)

 

 

* * *

 

Варна, 8.IIІ.1907 г.

 

Л. С. М. Казакова,

 

Получих и двете Ви писма. П. Киров ми писа от Плевен и съобщи, че ще бъде наскоро в Търново. Поздравете го нарочно от мен. По неговата работа ще говорим, кога се видим.

 

Времената, в които живеем, са важни. Не е мъдро за добрите хора да се занимават с дребнавостите на тоя свят. Кога се съдят человеците, пред Господа ще се съдят от думите си и от делата си. Бъдете съвършени, както е и Ваш Отец. Вашите да бъдат такива, както подобава на человек, който е тръгнал да изпълнява Волята Божия.

 

Писано е: „Ако вашата правда не надмине правдата на книжниците и фарисеите, няма да влезете в Царството Божие.“ Със своето невежество человек сам си създава своите нещастия. И за празните думи има отговорност. Има страдания в света и те се дължат на человешкото непокорство на небесните закони. Обсъждайте, обмисляйте нещата и тогава ги вършете. Вие се считате за по-силна, трябва да носите и повече. Вий имате повече виделина и повече трябва да разбирате и повече да прощавате. Децата често всичко бръщолевят, за тях е извинително, понеже се учат да говорят. Но който е вещ в говора, да греши е недопустимо. Така е то, когато някой има много Учители.

 

Ваш верен: П.К.Дънов

 

 

* * *

 

София, 9ХІ.1907г.

 

Люб. с. М. Казакова,

 

С Вас работата добре отива. Трябва воюване за добиване на духовната свобода. По-добре свободен с рани, отколкото роб без рани.

 

В последния петък на м. — „Хвалата“, „Величия Божий“; вие ще я четете и в събота сутринта от (4-7). Това ще съобщите и г-н А. Бойнову.

 

Мен ме радва, че Вие успявате. Вий растете в познанието на Истината. Вървете в пътя. Гледайте нагоре. Забравяйте задното, гледайте на бъдещето. Не давайте ухо на съблазните. Всякой може да Ви отнеме мира, но никой не може да Ви го даде, освен само Един Син человечески, Син на Мира, Син на Виделината, Господ Вездесъщий.

 

Бъдете съвършени, както е Отец съвършен, и животът и делата Ви да бъдат за Негова слава.

 

Моят поздрав на всички.

 

Ваш верен: П.К.Дънов

* * *

 

София, 26.ХІ.1907г.

 

Люб. с. М. Казакова,

 

Това, което съм ти казал, не може да се отмени. Желая да се учите на Божествено търпение. Ползувайте се от миналото и опитността, която си добила, не я изпускай от пред очи. Само по този начин е възможно да Ви помагам и да Ви съдействувам да се благославя труда Ви.

 

На твоята приятелка й дай да прочете от Йоана: 14, 15,16, 20 л.; Псал.5, 15, 20, 23, 45, 60, 70, 80, 90, 100, 110, 120, 130, 140, 150; 1сайя: 20, 30, 40, 50, 60; Рим.: 8, 9, 10, 12; Евре.: 5, 6, 7, 8, 9; Бит.: 10, 1J, 30, 40; Изход: 15, 20, 30, 35, 37. Първата седмица да прочете главите от Йоана и да размишлява върху Духа им. Втората седмица да прочете всичките отбелязани Псалми и да стори същото, третата седмица да прочете Исайя по същия начин. Четвъртата - Римляном, само отбелязаните глави, и да стори същото. Петата - Евре. Шестата - Бит. Седмата - Изход. Това да струва с Духа на молитва. След време ще й се даде да разбере думите на съня. Внимавайте само да не ставате проводници на человешки мисли и желания. Любете с всичката си душа Господния Дух, за да Ви благославя и да Ви просвещава със Своето присъствие. Защото там, гдето е Господ, има вътрешен мир, радост, веселие, Любов, вяра, надежда, кротост, свежест и бодрост на душата. Живейте в Господнята градина на благословенията и не давайте място на лукавия да Ви мами и лъсти с непотребните неща на света. Защото там, гдето се вмъкне той, веднага ще се проявят плодовете на плътта.

 

Поздрави Марийка и всички други приятели. Надявам се настоящето да е по-светло, отколкото миналото. И пекът на пустинята да се е сменил с почивката при брега на Йордан. Оттатък сега стои обетованата земя, която трябва да се завоюва. И то ще бъде. Всичките прегради на злото ще се съборят.

 

Ваш Верен: П.К.Дънов

 

 

* * *

 

София, 24.ХІІ.1907г.

 

Люб. С. М. Казакова,

 

Получих писмото Ви. Всякой работник трябва да се радва на работата и да се ползува от нея. Относително Марийка, Вий сами знаете как трябва да постъпвате. Прекалеността всякога е вредна. Храната е потребна и е благословение за тялото, но кога се приема с големи размери, става вредна за него. Употребявайте Вашия разум, който Ви е даден от Бога. Напредналите духове са същества разумни. Те винаги спазват върховните закони на Небето. Те не са същества, които обичат безпорядъка, своенравието. Повече живот, отколкото думи. Разумно ходете всички. Хранете гладните, а не ситите. Молете се и уповавайте на Господа и Той ще Ви изведе безопасно през всичките мъчнотии.

 

Стиховете може да ги дадете и на другите, но само на тези, които имат нужда. Всякой — на своята работа. Не се занимавайте с грешките си един на друг. Ако речем да приложим Божията правда и да почнем да търсим кой е крив и кой е прав, тя ще иде надълго и нашироко. Времето и животът ще Ви научи всички как да разбирате Истината. При това ще Ви научи и как да се обхождате и със себе си, и с другите. Важното е душата да се развива и усъвършенствува. Важното е дървото, не сянката. Кой какво казва, оставете за негова сметка. Хорските уста не са чувал, да ги свържеш. Хора са това - и говорят, и хапят. Всякой има по един навик. Някой гледа главата си, друг — корема си. Някой пази душата си, друг — тялото си. Такъв е животът засега, за бъдеще може да стане по-добре. Вий си карайте Вашата работа, както сами я разбирате и както Ви водят отгоре — за резултатите бъдещето ще промисли. Няма нужда от правила и догматизъм. Желая ти да се не спъваш. Имаш доста опитност. Ако Учителя остави учениците си да се качат по гърба му, сигурно те ще се качат и на главата му. „Избави нас от лукаваго“.

 

Моите добри пожелания за Празниците.

 

Поздрав на тебе и Марийка.

 

Ваш. П. К. Дънов

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...