Jump to content

Престъпления спрямо любовта


Recommended Posts

9. ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СПРЯМО ЛЮБОВТА. ИЛЮЗИЯТА НА СМЪРТТА

 

В Любовта не се допуща абсолютно никаква лъжа. И онзи, който би се опитал да оскверни тази Любов, той носи проклятието, приема кармически нещастие. С това се започва и падането в Любовта. (179, с. 11)

 

Понякога почувствате Любовта като стремеж и си казвате: „Хайде да се целунем!“ Тогава събират се двама, радват се един на друг като гугутки и се целуват. А след това казват: „Какво направихме!“ Аз не казвам, че целувките са лошо нещо, но във всяка целувка трябва да има съдържание на Любов. Всяка целувка, в която няма Любов, е престъпление, а всяко престъпление носи след себе си нещастие или за сърцето, или за душата. Аз не съм от онези, които казват, че е грешно да се целуват хората. Може да се целувате, но как? – Ще се спрете, ще застанете пред Бога и ще запитате: „Господи, мога ли да изкажа Твоята Любов?“ Ако Господ ви проговори и каже: „Изкажи Любовта Ми“ – тогава може да се целунете. Но ако отидеш в името на Господа, туриш подписа Му и не дадеш никаква Любов, това е престъпление, за което Господ ще те държи отговорен. Това е то кармата, кармичното престъпление с Любовта от хората, които си играят с лъжливата любов. Христос е изявление на тази велика Любов. Следователно, като говоря за Христа, считам Го не като един отвлечен принцип, а като реално въплъщение на Любовта. Любовта не е нещо отвлечено, а нещо реално. Тя има форма, съдържание и смисъл. (179, с. 6)

 

Не се стремете да изказвате Любовта си. Бъдете естествени! Някой казва на другиго: „Аз много те обичам!“ Този твой другар те моли за една услуга, не се минават и десет минути, откак ти си изявил своята Любов, и вече отказваш да услужиш. В такъв случай по-добре не казвай, че обичаш. Кажеш ли, че обичаш някого, ти ангажираш Бога, но не дадеш ли възможност Той да се прояви – ти си навличаш карма, вършиш престъпление. По-добре мълчи! Като вляза в една къща, не казвам, че обичам хората в нея, а сядам на последното място и ако има някой болен, не казвам, че ще го излекувам, но го питам какво го боли, откога го боли – взема пълно участие в болестта му и той оздравява. Започват домашните му да говорят: „Ами знаете ли кой го излекува? Знаете ли как го излекува?“ На всичко това аз мълча и се радвам, че моят Бог се е проявил. Вие направите някому добро, помогнете му, а после казвате: „Да не бях аз, той беше изгубен. Благодарение на мене той се подкрепи.“ (179, с. 14)

 

Щом един човек люби, той вече е женен. Кармически свързаният човек трябва да се ожени, за да се разплоди. С нашия морал сме смешни: чист отвън, а нечист отвътре; чистият бил опозорен от нечистия; богатият направил сиромаха нещастен – смешни са такива разсъждения! Безбрачието е на Черната ложа – да ядат и пият, без да дават плод. Божественият закон е да се даде плод добър. Не се позволява женитба между болни, слабоумни, покварени. Трябва да се женят здравите, за да дават добър плод. Може един момък да помага, да издържа една мома – сестра духовна, да поеме грижата за нейното образование, възпитание, и ето – той е свързал сърцето си с тая сестра. Венчавката, кръщавката е от попа, а животът е от нас. Человек трябва да се освободи от закона, от догмата. (2, с. 191)

 

Женитбата, каквато съществува сега на Земята, е едно кармическо отношение. Сега хората мислят, че сродните души се женят. Не, сродните души никога не се женят. Отношението на сродните души е нещо вечно. (94, с. 23)

 

Срещате една млада мома, обичана от майка си, от баща си, но виждате, че тя е недоволна от положението си, иска да се ожени. Не се минава много време, тя намира един възлюбен, за когото се оженва. Тази мома се жени преждевременно. Какво става после? Оказва се, че възлюбеният Ă е ревнив и започва да я бие, че гледала други мъже. Тя е недоволна, оплаква се от него. Защо я бие той? – Защото се е оженила преждевременно. Бог не одобрява преждевременните женитби. Щом не ги одобрява, Той оставя лошите духове да мъчат хората. Когато съзнаят погрешките си, когато съзнаят всичко, което преждевременно са направили, те се обръщат към Бога, възстановяват връзката си с Него. Това значи разрешаване, ликвидиране с кармата. Да ликвидира човек с кармата си, това подразбира да върши волята Божия. (45, с. 194)

 

Ако е умен, момъкът никога няма да стане причина за самоубийството на някоя мома. Той знае, че според закона за ликвидиране на кармата, след убийството си момата може да се роди като негово дете. Не е желателен този начин за ликвидиране на кармически отношения. (80, с. 224)

 

Ако някой мрази някого, то е, защото според кармичния закон този, последният, в миналото му е сторил зло, което го е спряло в еволюцията му, и той иска по един или друг начин да си отмъсти; но първият, направи ли го зет, даде ли му дъщеря си – той се помирява с него. (8, с. 48)

 

Не трябва да пропущаме условията в живота. Колко пъти вие не оценявате хората? Срещате някой човек на пътя, направи ви впечатление. Но този човек може да произведе цял преврат във вашия живот. Минават десет-петнайсет години, вие се спирате. Срещате някой човек, може би сте се запознали с някого, направите някакъв скандал и двайсет години не можете да се примирите. Като се срещнете, той е зле разположен и вие сте зле разположени. Казвате, че това било карма. Вие двамата не се обичате по единствената причина, че и ти много вземаш, и той много взема. Един друг се обирате, затова не се обичате. Нищо повече, много проста е причината. За да бъде човек обичан, той всякога трябва да дава. Не безразборно, но като дойде някой, никого да не връща. (23, с. 71)

 

Ти казваш: „Защо страдам?“ Защото живееш без Любов. Живей по Любов, и страданията ще изчезнат. Страданията са един признак, че не сте живели по Любов. Живей по Любов, и веднага ще дойде хармонията. Досега са писани цели томове за кармата. Има някаква карма. Турците казват: „Карма карашик.“ Това значи бъркотия. Значи карма е, когато става карма карашик. Щом хората не живеят по Любов, става карма карашик. (23, с. 244)

 

Трябва да произведем цял един преврат в нашата мисъл, един преврат в нашето сърце и един преврат в тялото. Като решим така да живеем, невидимият свят или Бог ще ни дойде на помощ. Нека опитаме докрай Господа в своята мисъл! Казвате: „Ще умрем гладни.“ По-добре гладни да умрем и светии да станем, да нямаме грехове, отколкото да не умрем гладни и да умрем грешници. Ако живеем 120 години и натрупаме грехове – защо ни е този живот? Ние ще мязаме на онзи човек, който вземал пари от този, от онзи, взел сто, сто и двайсет полици и умрял. Това е карма. Мислите ли, че той, като умре, ще се освободи? Не се освобождава. Най-първо, ще остави една мисъл в умовете на хората, която е нечиста. (42, с. 275)

 

Някой казва: „Дотегна ми животът, искам да умра, без да ме знае някой.“ Не си правете илюзии! Вие не можете да изчезнете безследно... Какво означава това, че някой човек не иска да живее? – Това значи, че този човек иска да се освободи от ония мъчнотии, които са непоносими за неговия живот. Всеки иска да умре – да не го познаят неговите кредитори. Някой път човек иска да надхитри съдбата си. Значи, когато някой човек иска да умре, това подразбира, че той иска да се скрие от кармическия закон. Ти си живял с някоя душа, задлъжнял си по отношение на нея и след като минат хиляди години мислиш, че тя е забравила този дълг. Не, тази душа не престава да те преследва. Случва се, че ти си долу, тя горе; после тя слезе, ти се качваш; но тя постоянно те търси, не те забравя. Някой път може да имаш не само една душа кредитор, но много кредитори могат да те преследват. Те се научават отгоре, че ти си в България, например, и те слизат, носят своите полици и ти причиняват най-големите нещастия. Ти не можеш да се избавиш от тях и казваш: „Да умра по-добре, че да се скрия някъде.“ Но и като умреш, те пак ще тръгнат по петите ти. Единственото спасение е да се изплатиш по правилния начин. Туй подразбира Божествената Правда, която ние трябва да вложим в нашия живот – да започнем да живеем правилно. Да не мислите, че може да минете лесно, без да си платите дълговете! Не, Природата е поставила за всички такива сита, които не ще можете избегна. Те все ще ви хванат някъде. Кармическият закон ще ви хване и ще ви застави да си платите. Чрез него работят разумни Същества, които ще ви спрат в пътя и ще ви научат, че като сте яли и пили, трябва да платите. Вие трябва да съзнаете в себе си, че не може да бъдете по-умни от тях. Съзнаете ли това, вие ще завършите своята еволюция тъй, както Бог е наредил в света. Всички вие трябва да схващате живота по този начин. (110, с. 121)

 

Пазете едно правило. Всякога човек, щом реши да мисли правилно, всеки ден да казва: „Искам да мисля правилно.“ Всеки ден внасяйте нова струя. Казвайте: „Искам да чувствам правилно.“ Като кажете, не че ще го постигнете – ще имате едно малко, микроскопическо постижение. Тия, безбройните малки корекции, образуват дебелите въжета на човешкия характер. Защото всеки ден, при всичките противоречия, които имаме сега – да казваме така. Сега сме в епохата на Второто пришествие – това е епохата, когато се ликвидират всичките кармически противоречия. Този живот, който сега живеете, той е минал. Него като преобразим, ще дойде нов живот. Казвам: за новия живот, в който сте влезли, трябва да продължите. Вие сега казвате: „Като идем в другия свят, като умрем...“ Не очаквайте да умрете, очаквайте да живеете. Не очаквайте да остареете, очаквайте да се подмладите. Смисълът на живота е вечното подмладяване, не е вечното остаряване. Вечното подмладяване, вечната Любов е, която трябва да функционира в човешкия ум, в човешкото сърце и в човешкото тяло. Това е смисълът на живота! (23, с. 80)

 

Сега като казвам, че Реалността е на друго място (а не на рисуваната картина – бел. състав.), какви ли не идеи ще се родят у вас: какво нещо е Реалността, какво нещо е онзи свят… Онзи свят е свят на Любовта. Онзи свят е свят не на слепите хора, които виждат нещата отблизо, а на хората, които виждат отдалеч. Сега има много въпроси, които спъват хората. Те са странични работи във вашето съзнание и от тях трябва да се освободите. Говорят за кармата. Докато имате карма, вие още не сте дошли до Любовта. Докато имате карма, още не сте дошли до истинската вяра. Когато аз говоря за вярата, подразбирам вяра в Любовта. Аз изключвам кармата. Няма какво да говорите повече за кармата! Колко години ви трябват, за да се освободите от вашата карма? Ако хвърлите Земята върху Слънцето, тя в един миг ще се разтопи. Ако остане да топите Земята, хиляди и милиони години може да я топите. Ако Земята падне на Слънцето, мигновено ще се разреши въпросът. И законът е такъв: ако във вашето съзнание има известни въпроси, които вие не можете да разрешите, това показва, че сте далеч от Слънцето. Ти казваш: „След време то ще дойде, еволюцията ще дойде.“ Дяволите са измислили еволюцията! Те са политици. Ти казваш: „Еволюцията ще дойде и ние ще успеем.“ Бог е вложил в Любовта всички Свои качества и всяко нещо иде на своето време и се проявява. То е Божественото! (127, с. 388)

 

Не можем да изменим реда на нещата, който Бог е положил в Природата, защото, ако го изменим, съдбата на нашия живот се изменя и се ражда кармата. Кармата не е нищо друго, освен отклонение от правия път на човешкото развитие, а изкупването на кармата е влизане наново в правия път на човешката еволюция. (161, с. 311)

 

Както върви сегашната еволюция, тя е еволюция на кармата, или аз я наричам изплащане на кармата. Ние вървим по един правилен път и няма да се мине много, ще влезем в пътя на Божествената еволюция; затуй аз ви подканвам да изпълните този закон – да намерите ближния си. Намерите ли своята ближна, сродна душа и обичате ли я както себе си, ще бъдете в Божествения път. (162, с. 259)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...