Jump to content

Recommended Posts

7. ТЕЛАТА

 

Какво ще разберете, ако четете индуската философия, според която човек има седем тела? Всъщност всички говорят за физическото тяло, само него познават. Апостолите и учениците на Христа говорят и за духовно тяло. Ап. Павел казва: „Имам тяло плътско, имам и тяло духовно.“ Мъдреците и великите Учители говорят за седемте тела в себе си и живеят в тях. Съвременният човек започва да живее и в духовното си тяло. Това показва, че той работи вече върху духовното си развитие. Той е дошъл на Земята като велико училище да изучава първо себе си, а после – своя ближен. (180, с. 136)

 

Човекът не е това, което се вижда само отвън. Вътре в човека има и друго същество, което е по-дълбоко от неговото тяло; което не се вижда. Тия учени хора са намерили, че това същество може да се извади навън от тялото и го наричат негов двойник. Има една велика истина, има един велик начин, по който този двойник може да се извади навън. Индусите преди хиляди години са го намерили. Но верующите не го виждат. Като го извадят, турят го на стола, този двойник прилича на човека – уста има, очи има, ухо има, той е от една неосезаема материя, но която е чувствителна, може да го пипнете малко. Понякога изваждат двойника от тялото на човека, когато той е заспал, хърка. Започнали са да правят опити по следния начин: вземат една бучка захар, турят я на устата на спящия – никакъв отзвук няма; турят я на устата на двойника – този на леглото казва, че е захар. После вземат една научна книга и я турят пред очите на спящия – не чете. Турят я пред очите на двойника – този на леглото чете книгата. Как ще си го обясните? Казвате: „Може ли да бъде това?“ Идете в Лондон, в Париж – там има цели дружества, които се занимават много с астралното тяло на човека. Те ще ви обяснят. Сега, ако аз кажа, че ние тук, в България, сме правили и по-големи опити, може да не вярвате. Но във Франция, в Лондон, в Ню Йорк или в Берлин учени хора са правили тия опити – на тях може да вярвате – авторитети. Имат известни методи. Те са дошли до още по-големи научни обяснения, те могат не само да излязат из тялото навън. А то не е само това тяло. Има още тела, по-висши. Седем тела има човек. А според мен в далечно бъдеще ще се развият още пет тела. (64, с. 187)

 

Съзнанието представлява вътрешният организъм на човека, чрез който душата се свързва с Божествения свят. То е вътрешната обвивка на душата. От теософско и окултно гледище будическото тяло свързва душата с невидимия свят. Ето защо в космическото съзнание вярата е непреривен процес, а в самосъзнанието – преривен процес. В самосъзнанието човек ту вярва, ту губи вярата си – той е пълен със съмнения, с подозрения. Който живее в космическото съзнание, той никога не се съмнява – той вижда нещата, каквито са – в истинското им положение... Сега идва времето на космическото съзнание или, както се казва в Писанието: „Сега Бог създава ново Небе и нова Земя.“ Следователно новата Земя е за праведните хора, за светиите, които живеят в културата на космическото съзнание. (108, с. 44)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...