Jump to content

Размишление върху Пентаграма


Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ ВЪРХУ ПЕНТАГРАМА

Георги Стойчев

Пентаграмът е окултен символ, известен на посветените от древността. Той винаги е бил свързан със силите на доброто, които предпазват човека, избрал пътя на духовното извисяване, на посвещението в мистерията, която на обикновен човешки език наричаме живот. Животът и душата са синоними. Чрез тях се осъществява връзката между смисъла на съществуванието и формите на проявление. Зад тази сплав от светлина и тъмнина стои Космичният Разум. Животът и формите са негови проекции.

Къде е родината на Пентаграма? Къде в заобикалящото ни пространство бихме могли да открием неговата космическа матрица? Ако проследим движението на планетата Венера в продължение на три години и девет месеца, ще открием, че чрез съвпадите си със Слънцето за този период тя очертава на небето пентаграм. Когато си служим с Пентаграма, призоваваме съществата от Венера и Слънцето; те идват и ни помагат.

Живият Пентаграм е човекът. Според „Битие” - глава I, 27 и 31 стих, Бог е създал човека в шестия ден на Сътворението - петък, който се управлява от планетата Венера. Времето между два съвпада на Слънцето и Венера е девет месеца. Времето, за което човек се ражда на Земята от своите физически родители, също е девет месеца. Пентаграмът е звезда - знак, който освобождава душата, както физическото тяло на човека се освобождава след раждането. Човешката душа, преминала по пътя на символите в Пентаграма, е готова да влезе в царството на Духа.

Символите от първия кръг на посвещение: сабята, чашата, книгата, свещта и жезъла, бихме могли да охарактеризираме като Нощта на живота. Символите от втория кръг: удобните стъпала с арката, образа на Учителя, стръмната пътека към тясната врата, окото, дървото на живота, свързани с петте принципа - Истина, Правда, Любов, Мъдрост, Добродетел, бихме могли да охарактеризираме като Път на зазоряване за човешката душа. Техният дълбок смисъл е добре известен, затова те не са обект на нашето внимание.

Поставяме цветния Пентаграм пред себе си и дълго го съзерцаваме. Образите-символи в кръга са оградени от линията на окръжността, която свети със седемте цвята на дъгата. Цветовете не са ясно разграничени. Те преливат между виолетовосиньо и жълто - животът на душата в Бога, в Бялата светлина, която се пречупва при досег с различните по гъстота материи на седемте цвята. Седемте цвята, съответно седемте тона, са седемте тела на човека, чрез които той в края на тази вечност ще се слее с Бога.

От вътрешната страна на светещата окръжност прочитаме мисълта на Учителя: „В изпълнението волята на Бога е силата на човешката душа.” Изречението е ясно като смисъл. Ако се вгледаме по-внимателно, ще открием особеното място на всяка негова дума в кръга. Кръгът е символ, в който се проектират силите, енергиите и материите не само на физическия свят, но и на по-висшите светове. Кръгът, очертан от окръжността на текста, се разделя от двата диаметъра - вертикалния и хоризонталния - на четири четвъртини. Означаваме ги с римските числа: I, II, III, IV. Първата четвърт съответства на физическото поле, втората четвърт - на астралното, третата четвърт - на умствения свят, четвъртата четвърт - на причинния свят. Причинният свят е свързан с принципите, а умственият свят - със силите, чрез които принципите се проявяват и изпълват със съдържание. Двете полета под хоризонталната ос, физическото и астралното, са материални проявления. Чрез разполагането в кръг, мисълта „В изпълнението волята на Бога е силата на човешката душа” придобива още по-голяма мощ поради абсолютното съответствие между отделните части на изречението и света, в който те са поставени.

Georgi_Stoichev_01.jpg?fbclid=IwAR0yJucG

В четвъртата четвърт - причинния свят, прочитаме думите „Волята на Бога”. Думата „Бога” заема върха на Пентаграма. Бог е онази висша същност, която винаги ще остане непознаваема, по в която човек ще живее реално, когато осъзнае принципите, породили всички причини и следствия. В третата четвърт -умствения свят, прочитаме думите е силата...”. Силата на човека е мисълта. Учителят казва: „Човешките мисли не са нищо друго, освен форми на Божествената светлина.” „Мисълта е дадена на човека да възпитава неговите чувства.” „Щом мисълта започне да действа, човек се подготвя да премине в състоянието на ангел.” Във втората четвърт прочитаме думите: „...човешката душа...”. Думата „душа” е разположена в най-ниската част на кръга, точно срещу думата „Бог”. Тя е неговата полярна проява В света на формите. Учителят казва: „Всяка душа трябва да има тяло, за да се прояви.” Бог вдъхна в ноздрите на човека и той стана жива душа. Носът е символ на интелигентността. Диханието на Бога, или способността на човека да мисли, е качественият скок в неговата еволюция. Сега Бог ще вдъхне отново своето дихание, но този път в очите на човека - душата да потърси Истината. В първата четвърт на кръга прочитаме: „В изпълнението”. Заветът на Учителя е да изпълняваме законите на живота, които той разкри в многобройните си беседи и лекции. Земята е мястото, където и най-малкото постижение има огромно значение за еволюцията на човека.

Georgi_Stoichev_02.jpg?fbclid=IwAR0yJucG

Продължаваме да съзерцаваме Пентаграма. Преместваме погледа си към центъра.

В долния край забелязваме вертикална линия, която се издига и завършва с кръг. Кръгът е човешката глава, а правата линия - гръбначният стълб. Двете змии са двете течения - тъмното и светлото начало. В окултната традиция се наричат Ида и Пин-гала. Те се преплитат спираловидно около канала Сушумна, в центъра на гръбначния стълб, който е място за издигане на силата Кундалини. В центъра на Пентаграма може да влезе само онзи, който е успял да издигне духовната си сила високо горе в главата, да отвори третото си око. Той е минал по лъча на Добродетелта и е изградил своите духовни тела. Учителят казва: „Както човек не може без щитовидна жлеза, така и светът не може без добри хора. Добрият човек е щитовидната жлеза на света.” Ако се вгледаме внимателно, ще забележим, че двете змии се преплитат в ларинкса, мястото, където се намира щитовидната жлеза - чакрата на душата. Учителят казва: „Доброто е кръвообращението на човека.” Доброто храни, доброто страда, доброто възкръсва.

Над главата виждаме символите: кръст, кръг, дъга. Кръстът символизира живота на Земята, изпълнен с противоречия, гъстите тела. Кръгът символизира Духа, дъгата - душата. Тези символи могат да бъдат комбинирани по три различни начина:

1. Кръстът на главата, астрологичният знак на планетата Земя, показва, че духовният напредък на човечеството е свързан със страданието. Учителят казва: „Страданието е духовен процес. То предизвиква най-голямо раздвижване на силите в човешкия организъм, докато те се уравновесят.” „Без страдания няма обновление, няма възкресение.” Ако начертаем хоризонталния диаметър, той ще премине като допирателна линия в основата на кръста. Кръстът е в най-ниската част на горната полусфера - небето. Чрез страданията небесният свят започва да се проявява в живота на човека. Учителят казва: „Когато иска да подготви някой човек за сериозна работа, Господ го прекарва през големи трудности и изпитания.” „Страданията откриват вътрешния смисъл на живота.”

2. Кръстът под втория кръг и заедно с него е астрологичният знак на планетата Венера. Кръгът, или Духът , господства над материята - над кръста. Силата, която стои над страданието, е любовта. Планетата Венера е символ на тази сила.

3. Ако обединим трите символа: кръста, кръга и дъгата над него, ще разчетем астрологичния знак на планетата Меркурий. Образът на издигащата се към главата духовна сила и знакът на Меркурий имат дълбока мистични връзка. Според окултната теория за произхода на Земята, Земният период се разделя на два полупериода: първият се нарича Марсов, а вторият - Меркуриев. Марсовият полупериод е последната част от инволюционния стадий - слизането на Духа в материята. Меркуриевият полупериод от еволюцията на Земята започва с Христовото разпятие и възкресение. Христос прие смирено страданието - кръста, пътя за духовно повдигане на земното човечество. Трите планети: Венера, Меркурий и отчасти Луната - дъгата горе - са вътрешни спрямо Земята по отношение на Слънцето. Всички постижения на бъдещото човечество ще бъдат насочени навътре, към душата. Силното влияние на инволюционния Марсов полупериод постепенно ще отпадне /Марс е външна планета спрямо Земята по отношение на Слънцето/.

Гръбначният стълб и главата, до която се издигат двете преплитащи се змии, символизират ученика - Исус, преминал шестата стъпка на своето духовно развитие - посвещението. Символите над главата са свързани със седмата стъпка - възкресението: човек се освобождава от материята, става едно с божествената си същност, слива се с Христа. Това е третият, най-вътрешният кръг, най-високият връх, до който може да се издигне човешкото съзнание.

Да обобщим:

Първи кръг. Символи: сабя, чаша, книга, свещ, жезъл. Нощта на живота.

Втори кръг. Символи: удобните стъпала с арката, образът на Учителя, стръмната пътека към тясната врата, окото, дървото на живота. Път на зазоряване.

Трети кръг - центърът на Пентаграма. Вечният ден.

Продължаваме да съзерцаваме цветния Пентаграм. Погледът ни се премества към долната тъмна част. Под сабята се вижда символът на Божествения Дух и бялата светеща топка под него. Божественият Дух символизира ангелските йерархии, слезли в материята, пожертвали част от своята същност, за да построят света на формите и да го изпълнят с живот. Ние живеем и се движим в Божествения Дух, а животът е „Светлината, която свети в тъмнината и тъмнината я не обзе.”

В най-горната, светла част на цветния Пентаграм е образът на Учителя. Той е проявление на Бога в образ и плът на Земята, баща и майка, приятел и брат, който бди, пази, насърчава.

Отстрани, вдясно, е подписът на Учителя. Той е подписал Пентаграма със своето земно име - Петър Дънов. Това е единственият документ, останал от пребиваването на Учителя на Земята - цялата Истина за пътя на човешката душа в картини и символи.

Написаното е опит да се изследва неизвестната, непроучена досега страна на Пентаграма. Не са използвани непубликувани материали. Споделих онова, което Видях зад неразчетените знаци.

Учителят в своето Слово остави идеите отворени. На следващите поколения Той постави задачата да ги разработят и направят част от своя живот. Съзерцавайте Пентаграма. На всеки той ще проговори по различен начин. Хубаво е да споделим на страниците на възстановеното списание „Житно зърно” нашите малки открития. Всяко усилие, всяко творчество е връзка с Божествения Дух, с Духа на Учителя.

“Fir-fur-fen, Tao bi Aumen.”

Georgi_Stoichev_03.jpg?fbclid=IwAR0yJucG

ПЕНТАГРАМА

Пентаграмата се среща в две форми - като петоъгълник или като звезда /десетоъгълник/. Символиката й е много богата, но нейна основа винаги остава числото пет, което изразява съюза между неравностойните елементи. В този смисъл тя е микрокосмос. Петте рамена на пентаграмата съгласуват плодоносното цяло - тройката / мъжкото начало/ и двойката /женското начало/. В такъв смисъл тя е символ на двуполовостта. Служи като белег за разпознаване на членовете на определени общества - например питагорейците в древността: тя присъединява индивида към групата. За питагорейците това бил предпочитаният символ; те чертаели пентаграмата върху писмата си в качеството на поздрав - „Бъди здрав". Това е един от ключовете на Висшата Наука, който сочи пътя към тайната.

Освен това пентаграмата означава брака, щастието, осъществяването. .Древните я смятали за символ на съвършенството. Според Парацелз пентаграмата е един от най-мощните знаци.

Питагоровата пентаграма - превърнала се в Европа в пентаграма на гностическия Хермес - вече не е само символ на знанието, но и средство за придобиване на сила. Магьосниците използвали изображения на пентаграма, за да проявят силата си: имало пентаграма за любов, за лош късмет и т.н.

Пентаграмата изразява мощ, получена от синтеза на допълващи се сили.

Из „Речник на символите" Жан Шевалие, Ален Геербрант

 

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...