Jump to content

Арбанашката комуна 1923 - 26 г.


Recommended Posts

АРБАНАШКАТА КОМУНА 1923 - 26 г.

В началото на века с голяма сила слизат идеите за колективен живот сред младата българска интелигенция. Желанието на група млади хора да приложат идеалите на Братството в съвременното общество ги подтиква към създаване на комуна в с. Арбанаси - историческо селце на няколко километра от В. Търново.

Uchitelat_Veliko_Tarnovo_012.jpg?fbclid=

През 1923 г. Петър Камбуров, изпълнен с представите за пълна хармония от общ колективен труд, общи молитви, общо хранене, убеждава баща си да продаде всички имоти в Стара Загора, въпреки предупрежденията на Учителя да не продава.

Учредителите на комуната са били хора с градски тип мислене, липсвал им е опит и познания в областта на земеделието. По професии са били: офицер, инженер, дърводелец, плетачка и др.

Единствено справящи се били: Петър и Марин Камбурови. Лично майка им е осъществявала всички битови проблеми: изхранване и пране.

Независимо от факта, че опита на Арбанашката комуна се оказва несполучлив, комунарите със своите сказки за духовните истини, със своите музикални и театрални изяви оставят впечатляващи въздействия сред хората в селото. И до днес са живи братските песни, изпълнявани от някогашните младежи. Оставили са отлични впечатления със своята честност и преданост в работата.

Според Учителя идеята за комуналния живот е слязла от Божествения свят, а истинската комуна ще се осъществи след триста години, когато първата група от Шестата раса слезе на земята. На въпроса на комунарите как ще живеят дотогава хората, Учителят отговаря: „Не след дълго време хората ще напуснат градовете и ще заживеят сред природата на групи от по няколко семейства. Ще зависи от хармонията, която имат по между си“.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...