Jump to content

Как станах трезвеник


Recommended Posts

КАК СТАНАХ ТРЕЗВЕНИК

Веднъж учителят по френски Дечковски изнесе една сказка върху алкохолизма и тютюнопушенето пред всички ученици. Сказката беше добре обоснована, с примери от живота, с изчисления - какви суми човек ще изразходва например, ако 50 год. пуши и пие умерено. Това са десетки хиляди лева, за да се трови, за да изгуби здравето и да разруши семейството си.

И той ни съветваше: да решим в себе си никога да не пушим и да не пием алкохолни пития. Вместо да си даваме парите за тези гибелни привички, нека си купуваме ценни книги от най-великите писатели и така да си имаме малка, но избрана библиотека, която ще ползва и нас, и нашите близки. Впечатлението от сказката беше толкова силно, че аз реших да бъда трезвеник и въздържател, никога да не пуша и да не пия спиртни питиета. И почнах да си купувам ценни книги, за да подхранвам ума и сърцето си със светли мисли и нови знания, с благородни чувства и добри примери на великите мъже. През целия си живот аз си спомням с любов и признателност за този образцов и скромен учител, който със слово и жив пример запали в мен съзнанието за трезвен, въздържан, разумен и природосъобразен живот.

По-късно като учител и лектор аз имах възможност да изнасям в училища, читалища и на събрания стотици сказки върху трезвеността и въздържанието и всякога примерът на този мой учител светеше пред мен. Аз се убедих от опит, че началото и краят на всяко възпитание е личният пример. И затова за учители могат да бъдат само такива лица, които имат възвишен морал и чист живот, които да възпитават не с думи, а с дела. Необходим е, поне за учители, лекари, свещеници, морален минимум - да не пушат и да не пият, защото иначе те развращават народа, разлагат го морално. Ако тези, които трябва да светят, живеят в тъмнина, тогава кой ще свети на този народ? Народът е като децата: той гледа делата (на учителите, лекарите, управниците, “учените”), а не думите.


 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...