Jump to content

Как станах вегетарианец


Recommended Posts

КАК СТАНАХ ВЕГЕТАРИАНЕЦ

Храната, която даваха в пансиона, беше доста разнообразна, но предимно месна. През постите в сряда и петък се даваше постна храна, т.е. зеленчукова и плодова храна, а също и риба. През другите дни, обаче, всеки ден се даваше месна храна, бульони, често свинско. Вечерята бе по-лека.

Аз, обаче, не бях свикнал да ям месо толкова често. В Родопите месо се ядеше много рядко - по Коледа, Великден, Гергьовден. Иначе хората употребяваха млечна храна, вегетарианска - почти без месо. Всяка къща почти си имаше крава. Свинско изобщо не се употребяваше, тъй като мохамеданската религия изключва свинското месо, а ние живеехме в държава, в която господстваща религия е мохамеданската.

Аз се разболях от месната храна, станах нервен, неспокоен, не можех да спя. В това време (1909 г.) ми попадна една брошура за вегетарианството. Аз реших веднага да направя опит. Изпърво престанах да ям ястия с месо - давах ги на моите другари, а те ми даваха ястие без месо (понеже всякога имаше и по едно вегетарианско ястие). В кратко време аз се почувствах по-добре. Аз се убедих, че месната храна е възбудителна; дразни нервната система, особено през време на половото съзряване (пубертета), т. е. тъкмо през възрастта, в която аз се намирах.

Наскоро случаят или по-право Провидението ми помогна да се убедя окончателно в правотата на растителното хранене. В Цариград дойдоха на гости, на екскурзия от Шуменската мъжка гимназия и останаха няколко дни при нас като се хранеха заедно с нас. За пръв път тогава срещнах ученик, вегетарианец по убеждение, който се обади, че не яде месо. Аз се запознах с него и от него аз се научих, че има доста книги по вегетарианство, някои от които той е чел, че Толстой е бил вегетарианец, както и много други велики хора като Питагор, Плутарх и др. Аз вече не бях сам. Постепенно се снабдих с книги по вегетарианството и окончателно се отказах от месната храна. Най-важният мотив да се откажа от месото беше моралният мотив: ние, хората, които имахме толкова разнообразна млечна, растителна и плодова храна, нямаме право да убиваме мирните, кротки домашни животни - волове, крави, овце, кокошки - които ни орат нивите, дават ни мляко, вълна и яйца. И за какво? Само да задоволим нашия извратен вкус - да ядем месо. Никой не ни е дал това право да убиваме нашите по-малки братя - животните, още повече, че това не е необходимост. Ние можем прекрасно да живеем и без месо, даже ще бъдем поздрави, по-чисти, по-кротки, по-човечни. Убийството на животни, за да ги ядем, е атавизъм, варварство, както и човекоядството. То не е съвместимо с истинския човешки морал, с човечността, с любовта към всичко живо.

След няколко месеца аз се разболях от кашлица. Един ученик почина от туберкулоза. Съмняваха се, че и аз съм заразен. Предписаха ми силна месна храна: бульон, кюфтета, пържоли заедно с млечна храна. Аз ядях млечната храна, но отказах да ям месото като казах на лекаря д-р Динев: «Както вие не можете да ядете човешко месо, така и аз не мога да ям месото на животните. Няма голяма разлика между едното и другото.» Лекарят се обиди. Как може един ученик да знае повече от един дипломиран доктор? Каза ми: «Докато сте в болницата, вие сте длъжни да изпълнявате нарежданията на лекаря. Като оздравеете и излезете от болницата, вие пак можете да си бъдете вегетарианец.» Обаче аз не отстъпих от своето убеждение. Лекарят е правил въпрос в учителския съвет и е искал моето наказание. За мен въпросът за вегетарианството беше решен веднъж завинаги. От 1909 г. и досега, когато пиша своите спомени, ето вече 60 години, аз си останах вегетарианец и благодарение на вегетарианството аз укрепнах, станах по-здрав, по-издръжлив и малките простудявания аз лекувах без лекарства, чрез изпотявания, по природно лекуване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...