Jump to content

Школата на Христа. Какъв трябва да бъда ученикът?


Recommended Posts

ШКОЛАТА НА ХРИСТА КАКЪВ ТРЯБВА

ДА БЪДЕ УЧЕНИКЪТ?

Ученикът трябва да бъде първостепенен герой в света, да бъде герой и по ум, и по душа, и по дух. Той трябва да има едно сърце, чисто като кристал, в ума му да има светлина като слънцето; да има една възвишена и благородна, широка душа като цялата вселена; един крепък Дух като Бога и едно с Бога. Ученикът трябва да бъде талантлив, трябва да има най-малко един талант от първа степен. Ученикът на Христа трябва да прилага учението на Любовта навсякъде в живота си. Христос иска от своите ученици: необикновени да бъдете! Да бъдете герои доволни и при най-лошото разположение да не се оплаквате, а да благодарите за всичко. Да бъдете необикновени хора и в Мъдростта, и в Любовта, и в Истината, във всичките си проявления, във всичкия си живот. И никому не се позволява да напуща света, докато не ви дадем туй изкуство: да бъдете видими и невидими. Най-важната идея за вас е да си помагате взаимно. В това седи новото Божествено учение на Божествената Любов. Изпращайте си добри мисли. Например, в 12 ч. през нощта отправете формулите: Без страх в любовта безгранична! С любов и светлина! Без светла мисъл не може, без светла мисъл няма никакво развитие. Значи, който иска да учи, той непременно трябва да има светла мисъл, да възприема. Вие трябва да бъдете смели, решителни, винаги да имате предвид, че душата е всесилна, а плътта, животинското е слабо, изложено на изкушения, на слабости, на падения. Помнете: когато в душата на човека се яви силен подтик да бъде ученик на Великата Школа, Белите Братя са готови да се жертват за него, да му помагат, да му съдействат. Тъй щото всичко зависи от вашето желание и разположение, от вашето самоопределение. Абсолютно никакъв песимизъм да не остава във вас. Бъдете бодри, смели, решителни и гледайте на живота сериозно. От ученика се изисква само едно нещо: да приложи великия закон на Любовта! Да приложи великия закон на Истината! Тогава всеки ден: кажете-направете, кажете-направете. Не давайте никакви обещания! Всеки, който е живял съобразно е Любовта, е Истината, е млад, умен. Ученикът трябва да знае самата Истина, великата Истина, тъй както си е, той трябва да знае фактите тъй както са в природата; нито да ги увеличи, нито да ги намали. Вие трябва да имате една централна мисъл. Ще се заемете да преработите всички ония стари мисли, вярвания, схващания, всичко туй ще го пресеете. Ще оставите само ония мисли, на които можете да разчитате, мисли, които сте добили от един нов опит. По-съществено от любовта няма! По-устойчиво, по-приятно и по-щастливо от любовта няма. Няма какво да се боите от света.

Ще се стараем да бъдем безстрашливи. Вървим ли в съгласие със законите на живата природа, абсолютно никаква опасност няма. Страхливият човек се бои от общественото мнение, лесно се докача, гневи се, сърди се. Страхът е роден от греха като същевременно произвежда тъмнина. Материалистите са страхливи хора. Ученикът на Бялото Братство върви в пътя без страх и тъмнина, с любов и светлина! Само Божията Любов като съвършена ражда безстрашието. Безстрашният, смелият човек никога не се поддава на изкушения. Аз ви наричам ученици на Любовта. И следователно, като ученици на Любовта, ще постъпвате според закона на тази Божествена Любов. Абсолютно безкористни бъдете. Ще бъдете искрени към себе си, няма да се лъжете. Никога не лъжете себе си! Ще признавате в себе си Истината, както си е. Верни на себе си. В школата мъже и жени нямаме. Тук имаме ученици. Отвън вие сте като мъже и жени, а тук сте всички души. Бъдете силни, защото Бог живее във вас, това е първото положение във вечното евангелие. Слаб съм като човек, но понеже Бог живее в мене, силен съм. Душата ви е храм Божи. Душата е нещо велико! Всеки ученик от школата на Всемирното Бяло Братство трябва да бъде търпелив, весел, да обладава сила в себе си. Само Божествената Любов е единственият, великият закон в света, който може да гарантира тази сила. Истината е: че слабият човек, ако върви по великите Божии закони, един ден може да бъде силен. Силата е едно качество на Божествения Дух. Хармония между вас е необходима. Хармонията се състои в следното: да имате взаимно почитание един към друг, да знаете, че сте разумни души, в които Бог е вложил ум, с който може да си служите. Трябва да се научите да владеете вашия ум, да владеете всичките си сили, способности и чувства. Разумност трябва навсякъде и във всичко. Човек е ученик, докато е в училище. Хората остаряват само като мислят, че много знаят, че всичко знаят. А за да се подмладиш, ще мислиш, че много малко знаеш, ще почнеш като дете да възприемаш. Знанието трябва да се добива по закона на Любовта. Ученикът трябва да има интензивно желание да учи. Любовта се проявява в стремеж към учение.

Истинската Божествена Любов е един силен подтик за изучаване на Божествената Мъдрост. Знание без Любов възгордява, но знание с Любов - назидава! Любовта и Мъдростта трябва да се съберат, те ще ни покажат истинския път. И тъй, всинца трябва да имате силно желание да учите, т.е. да изучавате причините на всички неща, да използвате също опитностите на онези, които са минали преди вас. А после ще изучавате природата и нейните сили. Будност се изисква от ученика, защото ако не е буден и пренебрегне една малка работа, той ще изгуби един благоприятен случай. В школата искат от вас работата да я извършвате без погрешка. Там всяка грешка е изключена, както в музиката, както в математиката. Изисква се смирение. Желая ви да започнете със смирението. Смирението подразбира състояние на душата, при което човек възприема Божественото, което осмисля живота. Само в абсолютно малкото човек може да се смири. Затуй в живота ние минаваме от вечния живот във временния, за да научим абсолютното смирение. Безграничен е само Бог! Първото нещо за ученика, който върви по пътя на смирението, е да има вътрешна светлина. Когато има вътрешна светлина, човек е топъл, мек, нежен. За да възлюбим Бога, трябва да свържем душата и духа си с Душата и Духа на Бога. Тогава ще има преливане, т.е. правилна обмяна между Бога и нас. Първото нещо, което се изисква от човека за придобиване връзка с Бога, е смирението. Смирението дава пластичност на човешката душа, да възприема благата, които Божественият Дух носи в себе си. При Бога ще отидеш не праведен, не учен, а смирен. При връзката на човека с Бога няма да има мъчнотия, която да не се преодолее.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...