Jump to content

Ръкописен препис от протокол за разпит на Петър Дънов в съда


Recommended Posts

Ръкописен препис от протокол за разпит на

Петър Дънов в съда

София, 21.VII.1925г.

ПРОТОКОЛ1)

за разпит на свидетели

Именувам се Петър К. Дънов, от Варна, 60 годишен, българин, неженен, неосъждан, УЧИТЕЛ. Показвам:

Моето учение е основано на три главни принципа: БОЖЕСТВЕНАТА ЛЮБОВ, БОЖЕСТВЕНАТА МЪДРОСТ и БОЖЕСТВЕНАТА ИСТИНА. От тия принципи произтича, че е необходим пълен мир и взаимно разбирателство между хората, братство и взаимопомощ за общо благо. Учението ми изключва всяко насилие и изисква абсолютна чистота в мислите, чувствата и действията. Едно от най-съществените условия за всички последователи на това учение е съвършената нравственост. Ученикът на БОЖЕСТВЕНАТА ШКОЛА, за да възприеме и приложи великите истини на ХРИСТОВОТО УЧЕНИЕ, трябва да бъде чист физически, морално и духовно. Всяко нарушение на това условие е една важна стъпка за развитието му. Той трябва да бъде изправен във всяко отношение, както към себе си, така и към другите, към обществото и държавата. Аз препоръчвам зачитане на установените закони и наредби на властта. Всеки недостатък и несъвършенство в държавния и обществения строй може да се изправи чрез самоусъвършенстване, понеже е казано: ‘Бъдете съвършени както ОТЕЦ ваш на небесата е съвършен. ” Църквата винаги трябва да върви в пълно съгласие с БОЖЕСТВЕНАТА ЛЮБОВ, МЪДРОСТ и ИСТИНА. С политика не се занимавам, защото тя не съставлява за нас никаква цел. С политика се занимават само хората, които тепърва изучават живота. Аз само поучавам, което е разумното - доброто. За да се схванат БОЖЕСТВЕНАТА МЪДРОСТ и се разберат БОЖЕСТВЕНИТЕ ИСТИНИ, изискват се знания за живота. Тия знания се преподават на ония, които желаят доброволно да се учат и да напредват. Ако те са здрави и умствено и морално, лесно схващат преподаваните им уроци, а в противен случай могат сами да се откажат от една работа, която не би била по силите им. Аз нито викам някого, нито принуждавам, нито задържам. В моето учение се прилага закона на разумната свобода. Който дойде, няма да бъде изпъден, но и който желае да си отиде, няма да бъде задържан. Никому нищо не се налага, а на всички помагам по желанието им и със съвети, упътвания и рационални лечебни средства съобразно законите на живата разумна природа. И всичко върша абсолютно безкористно. БОГ, комуто служа, промисля за моята прехрана и издръжка.

Предвид на горното заявявам, че всички тъжби, оплаквания, показания и критики против мене от когото и да било, са лишени от всяка истиност и основание. Моето учение, изложено в повече от шест печатни тома и моят живот, който е открит за всички и може всяка минута да се провери, нямат нужда от защита.

Това учение осигурява физическо здраве, морална чистота и духовен напредък на всички, които го следват, а животът ми е общопризнат образец за подражание. Нищожните на брой изключения на застой в развитието се дължат очевидно на атавистични причини, т.е. ако из между множеството мои слушатели има един-два случая на душевно разколебание и морална поквара, това се дължи на самите тях, от родителите им. Техният минал живот и сегашното им поведение ясно свидетелствуват за това, но те не са мои ученици, макар да са се явявали понякога при мене.

Друго няма какво да кажа.

/п./П. К.Дънов

____________________________________

1) ДА-Смолян, Фонд №698, оп.1,а.е. 49, л. 1-2

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...