Jump to content

Петър Пампоров - учителят. Георги Казалиев


Recommended Posts

ПЕТЪР ПАМПОРОВ - УЧИТЕЛЯТ

Георги КАЗАЛИЕВ

Много учители с жар и знания, с вяра и любов са обучавали и възпитавали децата на българския народ.За голямо съжаление паметта на поколенията постепенно избледнява, за да се забравят и заличат от историята ИСТИНСКИТЕ ТВОРЦИ -УЧИТЕЛИТЕ.

Независимо от това голяма част от възпитаниците на училищата са запомнили поне “...един учител, по стръмното ръката му подал...” и с особена благодарност и вяра почитат неговата памет.

Връщайки се в годините на моето учителствуване в гимназията “Васил Левски” в Райково през 1952-1963 г., си спомням за голяма част от моите преподаватели и по-късно колеги с уважение и преклонение, с гордост за това, че съм имал щастието да бъда техен ученик, да се уча от тяхната учителска неповторимост, знания, опит и човещина. Тогава учителите бяха истински творци и приятели, ръководители и възпитатели. Те бяха огледалото на обществото, закрилници на подрастващите и крепители на българщината.

Pamporov_030.jpg?fbclid=IwAR13yxPI3jKBzl

Когато постъпих като нередовен учител в гимназията, сварих едни от стожерите на просветното дело в нашия край, знаещи и можещи преподаватели, отдадени изцяло на любимата си професия. За тях не съществуваше нищо друго освен даването на солидни, полезни и точни знания за природата и обществото, изграждането на ревностни защитници на националното, родното и общочовешкото. Имената им, макар и замъглени от времето, ще останат в историята на образованието.

Един от тези учители в гимназията, притежаващ особено обаяние и много познания, човекът с веруюто “ЛЮБОВ КЪМ БОГА И ВСИЧКО ЖИВО”, бе позабравеният днес Петър Пампоров.

Среден на ръст, жизнен, с аристократични маниери, Пампоров се изявяваше с дарбата си да бъде откровен, да говори с топлота за човешките отношения, да вдъхва вяра и да дарява любов. Преминал през различни трудности и перипетии на житейската сцена, посетил десетки страни в цял свят, владеещ есперанто, контактувал с изявени есперантисти от различни страни, носители на нови идеи и виждания, Пампоров успя да се реализира не само в България, но и по света.

Той обичаше да разговаря с мен, понеже го слушах с голямо внимание и разбиране, независимо от това, че беше един от последователите на Петър Дънов - основателя на Бялото Братство. Не можах да се съглася с някои от идеите на Дънов. Учениците също не винаги го разбираха и понякога му се присмиваха, когато им говореше за посрещане на слънцето, за събиранията на Рилските езера, за различните ритуали, свързани с Учението на Петър Дънов. По онова време в училище се изучаваха и марксически предмети, затова учениците търсеха разликите във вижданията на отделните учения, разсъждаваха и правеха изводи. Независимо от това, Петър Пампоров успяваше да изясни основните моменти от философията и да напътства техните виждания към най-новите схващания за непреходното, за света и обществото. Пампоров бе стигнал до извода, че за обществото е необходимо ново “морално възраждане” и това демонстрираше чрез поведението и делата си. Той не пиеше никакъв алкохол, за което се разказваха легенди, че на сватбата му са сервирали само безалкохолни напитки. Също и не пушеше, беше върл противник на цигарите и тютюнопушенето. Много се възмущаваше, когато виждаше ученици да пушат и напускаше учителската стая, когато учителите започвахме да палим цигари. Беше вегетарианец, не вкусваше месо и месни продукти и пазеше строга диета. Всяка сутрин ставаше рано и излизаше да посрещне Слънцето. Разбира се, това не се харесваше на властимащите по онова време и Петър Пампоров бе подложен на доста голям психически тормоз.

В един разговор, той ми каза: “Георги, когато отидох в Япония за поредната си среща с есперантисти, слязох от самолета на летището. Толкова много народ не бях виждал, как да се ориентирам, кого да търся? Не се познавах с тези, които трябваше да ме посрещнат, затова започнах да се оглеждам и да търся изход. Съзрях в далечината няколко плаката с надпис на есперанто: МОСЮ ПАМПОРОВ - БОЛГАРИЯ. Запътих се към тези спасителни плакати и видях, че десетина души - японци ме чакат и търсят. Много се зарадваха, когато ме видяха. Започнаха прегръдки, пожелания и едно щастливо пребиваване в страната на изгряващото слънце.”

Много точен бе в изводите си за обществото, а понякога вмъкваше идеи и виждания от есперантистите и тезите на Петър Дънов. За тези негови волни или неволни отклонения му се правеха коректни и доброжелателни забележки от ръководството на гимназията. Партийните лидери първоначално не обръщаха внимание и не се вслушваха в доносите, но впоследствие, особено в края на 1956 - 57 г., се засили моралният тормоз спрямо него. Пампоров стана затворен, малко общуваше с колегите си, веднага след учебните часове се прибираше в дома си. Ние, по-младите учители, търсехме неговата близост, окуражавахме го, тъй като все още не бяхме обзети от професионална завист и коварство. На всички наши срещи по различни поводи той присъстваше само на официалната част и веднага след това си тръгваше. Но времената се менят непрекъснато, възгледите на обществото и ръководителите - също, а това неминуемо се отразява върху пси-хиката на тези, които работят с хора и особено на тези, които се стремят да изграждат новия човек.

Един ден разбрахме, че Петър Пампоров е отстранен от работа в гимназията. Тогава целият педагогически съвет с подкрепата на младите учители поискахме анкета и не след дълго време той беше върнат на работа и продължи така до пенсионирането си през 1958 г. Макар и огорчен, не поруга никого, не каза лоша дума и не наклевети нито един колега. Всичко това свидетелства за огромния нравствен потенциал, който притежаваше този човек, за неговите човешки и общочовешки виждания.

След пенсионирането му в Райковската гимназия аз имах възможност да се срещам с него и сме водили продължителни разговори. Правеше ми впечатление, че занимавайки се с много нетипични за времето учения, като: Дъновизъм, Толстоизъм, окултизъм и редица още учения на древните източни народи, беше достигнал до почти явен мистицизъм. Той започна да губи вяра в хората, в тяхната способност да вършат добро, след като се убиват, пакостят едни на други и вършат повече злини отколкото добрини. Всичко това влизаше в дълбоко противоречие с неговите схващания за душата, братството, взаимопомощта, вярата в Бога. Редица негови схващания за природата не се покриваха с догмите на християнството и останалите религии. Така например вместо да вижда във всяко нещо, започвайки от атома, растенията, животните и човека - ръката на Твореца Бог, той казваше, че Бог е във всичко това, нещо твърде далечно от схващанията на религиозните апологети. Разбира се, всеки човек има право сам да избира пътя, по който да върви, стига той да не е опасен не само за него, но и за всички хора. Така че, любовта остава единственото нещо, съхраняващо истинската човешка природа, дадена му от Бога. Ето това искаше да докаже Петър Пампоров. Дали е успял, ще кажат идните поколения, запознавайки се с неговото верую.

Аз не съм този, който трябва да прави преценка за хора като Петър Пампоров, но от това, което можах да схвана през почти десетгодишното ни общуване с него като колеги в Райковската гимназия, мога с чиста съвест да кажа, че той през всичкото време служеше на правдата, на истината, не изневери на българщината и Християнската вяра.

Поклон, дълбок поклон на УЧИТЕЛЯ ПЕТЪР ПАМПОРОВ!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...