Jump to content

9. Тонове и акорди. Песните на цветята. (10.05.1941, събота, София - Изгрев)


Recommended Posts

9. ТОНОВЕ И АКОРДИ. ПЕСНИТЕ НА ЦВЕТЯТА

10.05.1941 г.

[събота], Изгрев, София

Днес, на 10 май, сутринта бях при Учителя, където останах и да обядвам. Влязохме при него с брат Христо. Още с влизането си аз му казах:

- Учителю, искам да ви пея!

Той каза:

- Ще пееш с любов. Когато Любовта посети човека, той пее със светлина, топлина и сила. Тоновете са меки и се преливат във вълнообразни линии, както тези линии са естествени между долините и височините в природата. И най-големите височини на гласа трябва да бъдат меки. Божествена Любов е тази, която дава безкористно, без да взема.

Когато певецът пее, не трябва да се занимава с мисълта какво ще каже публиката, но да пее за себе си, за Бога. Бог вижда нашите погрешки, но не ни упреква, нито ни критикува, но търпеливо чака с любов да се изправим.

Този, който само говори, че обича, това са празни думи. Истинската, Божествена Любов само мълчи и дава на дело, безкористно.

Когато държим правилна връзка с Бога, с Любовта, ние сме радостни, свободни, доволни, работите ни се нареждат много добре и лесно. Тогава ние не се мъчим, не се трудим, но работим, творим.

Ти по естество си тъй устроена, че вървиш по пътя на най-малките съпротивления. Големите съпротивления ти се явяват отвън. В човека живеят много разумни същества и се проявяват. Колкото човек се издига духовно, толкова съществата стават повече и са по-напреднали.

- Учителю, казах аз, много ми е мъчно да играя на сцената поради тежкия грим и мръсните перуки от косите на умрели хора, може би.

Учителят ме попита: Какво слагаш на лицето си?

- Най-напред се намазва лицето с мазнина, над която се нанася дебел пласт - тон, с който се закриват и веждите. Отгоре вече става рисуването, червенето и пудренето. А от перуката тъй се задушава главата ми, че непрекъснато се изпотява. Като снема перуката, цялата коса отдолу е мокра. Явява ми се сърбеж на главата.

Учителят каза:

-Да, това е доста трудно за тебе. Ти гледай с най-малко разноски да минеш там, защото ние те пращаме временно. Ще дойде време, когато ще измислят една тънка прозрачна маска на лицето и върху нея ще се рисува гримът. Ти, рекох, не може ли да играеш със своята коса - да не слагаш перука?

- Ролите ми са все на русо момиче, а моята коса е светлокестенява. Учителят каза:

- Ти можеш да си намажеш косата с една течност и като стане по-светла, няма да си слагаш перука.

Почука се на вратата и ни извикаха на обед. Седнахме на двора заедно с всички сестри и братя да се храним. Дежурните сестри ми определиха място от лявата страна на Учителя да седна, а до мене беше седнал брат Христо.

Пред нас градината беше прелестно украсена с различни лалета. Те като че ли излагаха на показ красотата на различните си багри.

Аз обърнах вниманието на Учителя да погледне тяхната красива пъстрота. Той каза:

- Те са военни. Най-ниският им чин е капитан. Ние, хората, дефилираме11 пред тях и те ни се радват, и ние им се радваме. Те са много търпеливи и много се радват също, когато слънцето огрява чашките им. Те са научили насекомите, които често ги посещават, как да се боядисват в най-различни цветове.

Аз го попитах:

- Те, цветята, пеят ли?

Той ми отговори:

- Те пеят, но нашите уши не могат да доловят тяхната музика, тяхната песен. Когато растат, те пеят.

След обяда Учителят пак ни покани в приемната си стая и продължихме прекъснатия разговор.

- Учителю, попитах аз, какви песни пеят цветята?

Учителят каза:

- Уханието на цветята и плодовете звучи в акорди. Например лалетата имат до мажорен акорд.

- Но ние имаме на всеки тон от гамата нов, различен акорд, казах аз. Имаме първо тоническо тризвучие, после на терцата, на субдоминантата, на доминантата, секстата и септимата.

- Различните лалета звучат в различните акорди на до мажор.

Например червеното лале звучи в акорда, построен върху тона ДО.

- Искам да Ви попитам, Учителю, за всички именити певци и певици, които пеят в света и живеят твърде разпуснато: те ще станат ли един ден ученици на Новото учение?

- Те са все наши. А гдето живеят така, то се дължи на ликвидиране на техните кармични връзки от миналото.

Учителят продължи: Всеки човек трябва да си има един основен тон от гамата, който тон той най-много да обича и от него да изхожда за Другите.

- Ами ако човек не може да определи сам кой тон обича? - попитах аз.

Учителят каза:

- Може и чрез аромата на онова цвете, което човек най-много обича, да се изнамери неговият основен тон.

Идейните певци, когато пеят, техните тонове, които излизат от ларинкса им, ухаят различно. Ларинксът у певците е тъй устроен, че хиляди ангелчета трептят и вибрират, и работят в него при пеенето с този орган.

Няма по-съвършено нещо от човешкия глас! Всички инструменти се стремят него да имитират.

- Учителю, защо като си затворя очите и чувам само говора или пеенето на човека, аз виждам и самия човек?

Учителят помълча и каза:

- Истинските ясновидци ще бъдат певците от Шестата раса. Те ще говорят за миналото, настоящето и бъдещето на човека само като слушат неговото пеене или говор.

Брат Христо каза:

- Учителю, пророците от Стария завет ни представят един строг и страшен Бог, а Вие, Учителю, ни говорите за един търпелив, благ и любящ Баща - Господ.

Ние станахме прави, готови да си тръгнем. Брат Христо заговори за една братска работа с Учителя.

Всякога, когато си излизам от стаята на Учителя, изпитвам една небесна лекота, радост, забравила съм грижите си и като че ли слънцето и цялата вселена са мои. С такива чувства и днес си излязох от стаята на Учителя. Като че ли криле ми поникнаха. Хвърчах, а не вървях по земята. Помощта ми е от Господа, Който направи Небето и земята. Амин!

________________________

11) Дефилирам - минавам в тържествен марш пред някого

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...