Jump to content

53. Цигулката на руския княз. (25 [т.е.23].08.1943, понеделник, София - Изгрев)


Recommended Posts

53. ЦИГУЛКАТА НА РУСКИЯ КНЯЗ

25 [т.е 23].08.1943 г.

[понеделник], Изгрева, София

Принесох куфарчето си в приемната за гости от чужбина, състояща се от голяма стая с две легла и умивалник. Пред нея имаше едно малко антренце с прозорец, който гледаше в приемната стая за гости. Аз спях в антренцето, а братя Янкови спяха в голямата стая, която беше хубаво мебелирана, като за чужденци. Брат Христо сложи един будилник между стаята и антрето, така че и те да го виждат и чуват като звъни, защото беше на прозореца.

Преди да се упътим към салона за беседа, брат Христо ни посрещаше винаги на пътеката или пред вратата. Понякога той отиваше много по-рано в салона и ни запазваше столове най-отпред, до катедрата на Учителя.

Днес е петък [27.08.1943] и брат Христо ни каза, че за днешната беседа ние трябва да искаме разрешение за влизане в салона от Учителя. Аз попитах защо, и брат Христо ми обясни, че такъв бил редът за всички. Тези думи ми каза той, когато братя Янкови вървяха по пътеката напред за салона. Ние с братя Янкови застанахме пред вратата на салона, а брат Христо се изкачи по стълбата и почука на вратата на Учителя и Той отвори. Ние чухме как братът попита нещо Учителя и ние, и тримата, заедно с брат Христо, влязохме в салона.

Седнахме пред катедрата. Учителят говори за музиката и ние поглъщахме Неговите думи.

Репетициите в Операта бяха започнали.

Срещу дните, когато имаше сутрешна беседа, ние отивахме вечер да спим в стаята за гости и присъствахме на сутрешната беседа. Често аз сядах в средата между двамата братя Янкови, а брат Христо винаги слушаше беседата прав до вратата. За първи път аз го видях да седне, когато Учителят си замина за Невидимия свят и беседите се четяха от братя и сестри.

Учителят говореше за музиката, за пеенето, за цигулари и пианисти. Той говореше и за ангелското пеене.

В приемната стая ние влязохме днес и четиримата: братя Янкови, брат Христо и аз. Тази сутрин Любомир опитваше Учителювите цигулки пред Него. Той Му свиреше части от концерти и Учителят го слушаше със затворени очи.

Няколко пъти Той се качваше горе и донасяше всичките Си цигулки. Любомир имаше хубава цигулка от своя професор от Берлин, но той искаше да свири на още по-хубава цигулка.

Днес, след беседата, Любомир опитваше Учителювите цигулки. Ние с увлечение слушахме неговото свирене.

Сестри почукаха на вратата за обед.

Учителят отказа да отиде в трапезарията. Той отиде зад паравана и започна да слага чаши за чай на всички ни, с изключение за Него. Запали електрическия чайник, но той беше затегнат и не можеше да се отвори. Брат Христо помогна да се отвори чайникът.

Учителят сложи на масата захар, кашкавал, маслини и хляб. Извади ги от бюфета. Той беше съсредоточен и много радостен. Седна настрани и ни наблюдаваше как ядяхме сладко и пиехме чай с кашкавал и маслини.

Учителят пак се изкачи горе. След малко Той донесе най-хубавата Си цигулка и каза: Аз я оставих за най-подире!

Любомир просто я прегърна и свиреше, и свиреше, и свиреше, и не спираше вече. Той много я хареса и обикна тази цигулка. Той вдъхновено засвири своя Брамс концерт.

Тази цигулка принадлежала на един руски княз. Случайно тя е била открита от брат Христо и брат Порфирий Мишков в една заложна къща в София. Казали на Учителя и Той им дал пари, и те веднага я купили.

Той посочи към една цигулка и каза: Ето български Страдивариус.

Любомир почна да свири и на нея. После разбрах, че тази цигулка била подарена на Учителя от Коста Гнатук [Коста Гнатюк], която е от най-сполучливите му работи. Любомир все свиреше ту на една, ту на втора, ту на трета. Най-много му хареса последната цигулка. Аз виждах как не му се оставяше от ръцете.

Ние целунахме святата ръка на Великия Учител и Му благодарихме.

Господи, помогнете ни да работим в пътя на Любовта, да ходим с всичкото незлобие на сърцето си и Мирът да изгрее за нас.

Господи, закриляй брат Христо и братя Янкови! Амин!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...