Jump to content

57. Цигулката на Учителя за концерт на Брамс. (09 [т.е.05].09.1943, неделя)


Recommended Posts

57. ЦИГУЛКАТА НА УЧИТЕЛЯ ЗА КОНЦЕРТ НА БРАМС

09 [т.е. 05].09.1943 г.

[неделя], Изгрева, София

Днес е неделя. Предния ден мама ми каза, че ще дойдат с татко на беседа в 10 часа. Аз видях, че мама влезе в салона сама и седна на един стол.

Учителят беше вече започнал беседата. След като изпяхме една песен, аз отидох при мама и я попитах къде е татко. Тя ми каза, че тръгнали заедно, но в гората срещнал един колега и той оставил мама сама да дойде на беседата, а той с колегата се разхождал из гората. Мама много се страхувала да мине сама гората и бързала, и се молела по пътя.

Ние се видяхме и с брат Христо, разправихме му всичко и почакахме да се извърви народът горе, да Му целунем ръката и Той да ни благослови.

Учителят след 10 часа, [след] беседа, много щедро благославя, чрез Святия Дух, Който говори чрез Него. Най-после, след като народът се извървя, ние се качихме с мама и целунахме святата десница на Учителя.

Аз започнах да Му разправям как мама е минала сама гората, но мама ме прекъсна и тя сама Му разправи как татко я оставил заради колегата си и как тя бързала, и се молела по пътя със страх.

Учителят я погледна с любов и каза:

- Ти нали знаеш, когато детето е малко, как пълзи по земята и с краченцата си и с ръчичките си. Но като позаякне и порасне, то се изправя и започва да се лови с ръчичките си по стената.

Учителят показа с ръцете Си.

- Най-напред ръцете на майка му го подпират, а като заякне още, то само вече стъпва с крачетата си, без чужда помощ. Така, рекох, и ти направи.

Ние не останахме на обед, защото масите бяха препълнени и слязохме в града.

В събота вечерта [4.09.1943] дойдоха при мене майката и бащата на Венцислав. Те разправиха на брат Христо и на мене, че Любомир много харесал хубавата цигулка на Учителя и има покана да изнесе Брамс концерт, който ще се състои след три месеца.

Те ме помолиха да поискам от Учителя най-хубавата му цигулка за Любчо. Обръщат се към мене, защото се надявали, че Учителят няма да ми откаже, поради особеното Му разположение към мене, към моето изкуство и към моята Душа. Те пак повториха: молят ме да поискам от Учителя най-хубавата Му цигулка (на руския княз) за Любчо. Казах, че Любчо откакто опита тази цигулка на Учителя, непрестанно говори за нея. Иска я три месеца и половина преди датата на концерта.

Заедно с брат Христо се качихме на Изгрева. Семейство Янкови бяха вече дошли и ни чакаха.

Ние попитахме къде е Учителят, защото Го нямаше нито горе, нито в приемната стая. Казаха ни, че е при сестра Савка. Тя ни покани вътре, където пред едно писалище беше седнал Учителят.

Аз не бях спокойна. Не беше лесна задачата ми. Като разменихме мисли за времето, за сутрешната беседа, сестра Янкова непрестанно ми правеше знаци да застана пред Учителя.

Аз най-после се реших след кратка молитва. И застанах пред писалището пред светлия поглед на Учителя, и казах:

- Учителю, имам една молба към Вас. Любомир Янков ще изнесе концерт след три месеца в зала „България” със Софийската филхармония. Той ще свири Брамс концерт.

Учителю, той не харесва цигулката си и Ви моли, ако разрешите, да излезе на сцената с Вашата цигулка. За тая цел той трябва да се упражнява на нея, за да свикне да свири.

Учителят затвори Божествените Си очи и дълго време стоя така. Той стана прав и каза:

- Елате с мене!

Аз тръгнах редом с Него и всички други след нас.

По пътеката, докато стигнем до стаята, Му поднесох нотен лист, на който грижливо бях написала двете каденци на „Фир-фюр-фен” и „Имаше человек”. Заедно с тях Му поднесох една малка песничка, която сама композирах.

Ние се изкачихме по стълбата, която водеше към горната Му стая. Той влезе вътре и след малко сложи в ръцете ми най-хубавата Си цигулка, сложена в разкошна кутия.

Аз веднага я сложих в ръцете на Любомир, който я прегърна като дете и все бързаше напред пред нас през гората.

Да бъде благословен часът и минутата, когато Ви срещнах, Учителю. Любовта е път за живота. Мъдростта е път за Светлината. Истината е път за Свободата. Амин!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...