Jump to content

6. Професор Емил Депорт


Recommended Posts

6. ПРОФЕСОР ЕМИЛ ДЕПОРТ

В.К.: Колко време стояхте в Париж?

Л.Т.: Четири години и половина.

В.К.: Завършихте. Пяхте ли там?

Л.Т.: Пях, защото вижте сега какво се получи там пък.

Имахме един професор, Емил Депорт21, да го опиша как изглеждаше. Той беше много свободен в поведението си. В Париж например да тръгнеш гол, увит с един бял чаршаф, по улиците, няма да ти обърнат внимание - свободен град. Той беше такъв, че никога не носеше, така, връзка на ризата си. Тука отпред имаше една копринена тафта - кордела, така и тука - една игла с брилянти големи, закопчана. Тука на ръкавите излизаха, както Моцарт и Шопен - къдраво, тука. Той и така дирижираше. Той имаше собствен оркестър и си го плаща.

Неговата жена беше германка от Мюнхен и тя претендираше, че била от рода на Моцарт. Така казваше. Имаха единствена дъщеря,ще й покажа портрета. Сега е жива и е голям човек в Париж. Тя се среща сега с Венцислав Янков22 и казвала тъй: „Откакто la petite Bulgare [малката българка] беше в нашия дом, всичко пееше вкъщи.” Тя е получила Premier „Grand Prix de Rome” [първата „Голяма награда на Рим”]23. Папата дава този приз на този конкурс. Тя първа получи като композитор, пианист-виртуоз и композитор. Нейният баща Емил Депорт го наричаха „французкия Шуберт”. Но от него имам много композиции, даже имам надписани за самата мене отгоре.

И сега, как стана да вляза в тяхното семейство. Monsieur Емил Депорт предаваше най-трудния предмет - солфеж. По този предмет много артисти биват скъсвани.

Слуховите упражнения са най-трудното нещо винаги в музиката.

Той правеше следното, ние в България го нямаме това. Нареждаше в три-четири реда в кръг ученички. В средата има място. Той сядаше на такъв стол, дето се върти на всички страни. Аз се пъхах някъде по-накрая. И всички държим lemoins - еднакви ноти. Но lemoins от какво е направено? Много трудно. Мелодията първо не е равна, има и вариации. Не е проста. И ако е на СОЛ ключ - лесна работа, и едно бебе ще ти го изпее. Не е на СОЛ ключ. Почва един-два такта СОЛ ключ, след това две чертички - ФА ключ. А ФА ключ три тона има разлика. След ФА ключ идва ДО сопранов ключ. А До сопранов, До алтов и До теноров са три вида До. И ти, като гледаш, трябва веднага туй да го преведеш и да го изпееш. А той държи тефтерче и ти пише бележка. И не знаеш накъде ще се фръцне на въртящия се стол, наляво или надясно, и ще посочи с малка пръчица. На такива уроци съм присъствала много.

Него ден беше, аз съм имала висока температура. Аз съм била болна, но въпреки туй съм отишла. И той, фръц: „А vous continuez! A vous s'asseyez. Vous!” (Вие продължете! А вие седнете!) - и пише бележка. И по едно време спира и казва: „Ah, pourquoi la petite Bulgare esttellement rouge? (Защо малкото българче е цялото червено?)”. И казва: „Faite la place! Viens, ma petite!” (Направете място! Ела, моя малката!”). Аз отивам до него. „Mais elle brule!” (Тя гори! Кой от вас има кола?). Обади се една висока, стройна жена.

______________________________

21) Емил Депорт / Emile Desportes, 1878-1944, композитор, диригент

22) Венцислав Янков Янков, 1926 -, пианист, педагог

23) Prix de Rome или Grand Prix de Rome, Голямата награда на Рим за музика е присъждана през периода 1803-1968 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...