Jump to content

10. Дебют в България


Recommended Posts

10. ДЕБЮТ В БЪЛГАРИЯ

В.К.: И кога се върнахте? И защо се върнахте?

Л.Т.: Майка ми, понеже много е свързана с мене, тя все ме дърпаше да се върна и се върнах.

Сега, връщам се от Париж с поздравления и на журито, и с това, което Вие чухте.

И правя постъпки в Операта. Асен Найденов каза: Ела днес, ела утре. Ела днес, ела утре. И отлага - ориенталска черта. Ориенталците се движат с биволска кола. А сега не е времето на биволската кола. Сега трябва с 300 хиляди километра в секунда да се движим, със светлината. Но какво да правя?

Една година закъсня дебютът ми. Явявам се на дебют. Баща ми през туй време е директор на фабрика „Христо Райков” в Габрово, с грамадна заплата, защото е много способен. Неговите палмерстони28 биха пазарите на текстилците. И той пази своята тайна, не я казва. Те питат. В боядисването нещо там имало някаква тайна.

И майка ми дойде в София за дебюта, а баща ми, сутринта в кабинета му му донесли вестници и гледа: „Я, туй много прилича на моето детенце!” А те съобщават, че тази вечер ще пея в ролята на Джилда. „Ах!”, заключва той, нямал време да преоблече работните дрехи, тича на гарата, взима влака и пристига в София.

И кога пристига на театъра, касата заключена вече. Искал да влезе в салона, те казали: „Дайте билет!” И той казал: „Аз съм баща на дебютантката.” А единият рекъл: „Да не е мръднал тоз човек, как може така?” Кой знае какъв е бил видът му, та да не му вярват. А в салона всички са официално облечени.

Абе, когато изкарах второ действие, щото аз се явявам във второ действие в „Риголето”, не в първо. Първото е клетвите там. Второ действие е моето.

И след свършване на второ действие, викат ме, нали. „И-и, я колко прилича тоз на баща ми! Ама защо плаче?”

А той застанал зад диригента отпред вече и плаче. Аз знам, че баща ми е в Габрово. Даже любовник да ми беше, годеник да ми беше, нямаше да направи таз жертва, която той направи. Понеже дебютът ми беше май месец, не си взел даже и пардесюто, тракаха му зъбите от студ. Тръгнал така. И плачеше. Разбира се, от радост. И щото като си тръгнахме, трепереше от студ. Месец май надвечер е хладно.

Така премина първият ми дебют.

_________________________

28) Палмерстон (текстил) - вид вълнен плат с къси влакна за зимни палта

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...