Jump to content

44. Дъщерята Ивон и бащата Емил Депорт


Recommended Posts

44. ДЪЩЕРЯТА ИВОН И БАЩАТА ЕМИЛ ДЕПОРТ

Л.Т.: С Вовон Депорт от Париж, която взе първата „Голяма награда на Рим” за композиция, имам преживяване.

Аз получих известие за наградата, когато се върнах в Сливен, при Сливен при моите родители и бяхме на терасата седнали. И пристига Марко, който носи нашата кореспонденция с колелото и винаги качва се горе. И му поднасяме или кафе, почерпваме и той изсипа на масата цялата си чанта, много вестници и писма. И когато си тръгва, не ги взема.

И аз викам: „Марко, вземи си нещата!” - „Ами това, каза, е за тебе.” - „Хайде бе, викам, що не ми кажеш по-рано?” Кога отварям, какво да видя? На първата страница моята Вовон, тя е взела първата „Голяма награда на Рим” за композиция. И тия писма - за мене.

Отварям, баща й пише: „Ние сме полудели от радост, на вратата турихме вече „композитор”. А тази вечер имало прием в двореца на президента на Франция с всички участвуващи. Нейното действие от опера се игра от първите артисти на Франция и всички са на вечеря поканени.”

И пише за своята радост, нали, и за нейното бъдеще. Сега тя върху тази награда, което получи, продължава да работи в Париж. Тя има много композиции, собствени, и баща й го наричаха „французкия Шуберт”.

Много композиции има и той. Даже някои са надписани и „За малката българка”, за мене. И съм ги пяла по радиото.

Аз съм изнасяла цял концерт от баща й, негови композиции. По радиото стилен концерт съм изнасяла също и от нея. Сега, когато да умре баща й, аз не знаех. Нали той беше абсолютно здрав човек. Когато аз живеех у тях, той беше 71-годишен. Тогава и предаваше най-трудния предмет - солфеж в Консерваторията и приемаше вкъщи частни уроци. Събираше по 20-30 души в салона и им даваше частни уроци. Между тия частни ученици седях и аз и само се учех, защото всеки един урок е от полза за мене, нали?

Monsieur Емил Депорт аз не знаех, че си е заминал. Беше неделен ден [1944 г.]. Аз бях седнала на пианото си и бях отворила една негова композиция, специално надписана за мене. И тъкмо дойдох до една фраза да я свиря, и изведнъж притъмня на прозореца. Аз бях в партер, не бях нависоко. В двора ни отсреща беше балконът на къщата, в която живееше Петко Стайнов, който ми стана после директор в Операта.

И аз с едното си око видях, че една голяма фигура се яви на прозореца и се плъзна по въздуха към мене. Това беше моят професор Емил Депорт. И като го видях, аз изпищях силно и съм паднала пред пианото долу почти в безсъзнание.

В този момент пристига от Изгрева брат Христов, отваря вратата и ме вижда просната на пода. Аз се усетих, че ме плиска със студена вода. И дъщерите на хазайката, и те са над мене. Вдигнаха ме, туриха ме на леглото.

А брат Христов, като дойдох на себе си, му казах какво съм видяла. Той отстрани на нотите пише: в еди-колко си часа - 10 часа и колко минути, съм видяла тая фигура. И понеже цяла треперех, не бях на себе си, той взе едно такси, качи ме при Учителя. И като влязохме, аз нищо не можех да говоря.

Учителят каза: „Проверете, в този час той си е заминал.”

И проверихме, и верно излезе: тогава той е издъхнал.

В.К.: А Вие през това време свирехте негова композиция.

Л.Т.: Да.

В.К.: Това е много интересно. Виж как той се измъква и отива там, където се свири неговата композиция - при Вас.

Л.Т.: Да.

В.К.: Това е много интересно. Това си е окултен закон.

Л.Т.: Да, той се материализира.

В.К.: Не отива на друго място, идва от Франция в България, където му се свири композицията.

Л.Т.: Monsieur Депорт не беше като другите мъже. Той не носеше такава връзка. Той, тука на ръкавите му бяха дантели и така и дирижираше.

В Париж можеш да облечеш и най-екстравагантния костюм -няма да Ви кажат нищо. Той не ходеше като другите мъже облечен. И беше възрастен човек. Аз бях тогава, нямах още 19 години, а той беше 71-годишен, възрастен.

В.К.: Това нещо описвали ли сте го?

Л.Т.: Не съм.

В.К.: Хубаво, че го записваме.

Л.Т.: Сега, той имаше собствен оркестър и плащаше заплати на всички. Аз изнесох цял концерт от негови произведения с акомпанимента на оркестъра му и дирижираше дъщеря му Ивон (Вавон) Депорт. Вавон, аз я наричам, а тя е Ивон. Тя беше диригент и към Операта. Излизаше в строг черен тоалет и дирижираше.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...