Jump to content

53. Телеграма от Берлин. Цигулката на Учителя за концерт на Брамс


Recommended Posts

53. ТЕЛЕГРАМА ОТ БЕРЛИН.

ЦИГУЛКАТА НА УЧИТЕЛЯ ЗА КОНЦЕРТ НА БРАМС

Л.Т.: Защото Той действително много ме възлюби. Защото семейство братя Янкови казаха: „Понеже ние забелязваме, че Учителят има особено отношение към тебе, те молим да поискаш най-хубавата Му цигулка за нашия син Любомир.” И аз я поисках, и Той ми я даде.

В.К.: И после какво стана стази цигулка?

Л.Т.: Нищо не знам.

В.К.: Кажете ми нещо за тези братя Янкови: Венцислав и Любомир94, когато са били тука на Изгрева, някои опитности, някои неща!

Л.Т.: О-о-о, пълна съм. Само да искаш.

В.К.: През времето на Учителя.

Л.Т.:Да.

В.К.: Разкажете нещо! Понеже стана въпрос за братя Янкови.

Л.Т.: Първо. Венцислав всеки ден идваше и ми акомпанираше.

Не само това, ами когато падна запалителна и разрушителна бомба на техния апартамент в Берлин, а те бяха вече в София дошли, те не можаха вече да се върнат в Берлин. Но те не знаят, че е паднала бомба. И когато влязохме при Учителя, да кажат довиждане, че купили билети и утре заминават за Берлин, Учителят най-спокойно каза: „Вий няма да заминете за Берлин.” А майката, тя беше по-светска, ме бутна: „Ти що мълчиш, бе?” - „Че ние сме си купили билети, Учителю! И куфарите готови, и тръгваме.” „Няма да заминете за Берлин.” Тогава баща им, Янко Янков, се обади: „Стига де! - на жена си. - Щом казва Учителят. Ако пък трябва, пак ще дойдем, ако трябва - ще заминете.” А купени билети, утре тръгват. И когато излязохме, тя много протестираше. И тръгнахме.

Слязохме на улица „Граф Игнатиев”, дето е мостът. Тича насреща Любчо, първият й син, по-големият. И маха една телеграма и вика: „Мамо, получи се от вуйчо, от Берлин, телеграма: „Запалителна и разрушителна бомба падна. Нямате вече апартамент! Ами спомни си! Следва писмо.”

И пристигна писмо. Спомни си какво си имала вътре, да искаш от Учителя. Нищо не получил. И останаха с летните си дрехи, а идва зима.

И Венцислав дойде да живее при мен. Аз държах цял апартамент и имах една грамадна заплата. И плащах много на хазяйката. Те бяха, те бяха такива, много изискани, чисти хора.

Викам: „Повече ще Ви плащам. Само ще следите на шпионката кой звъни за мене и ще дойдете да ми кажете. Няма да отваряте.”

Аз бях недостъпна, защото много ме търсят. И държах голяма, мебелирана (туй нищо не е, което сега имам), като хол, а е много по-голямо и втора стая, и ползване кухня, баня и прочее.

Във втората стая се прехвърли Венцислав да спи, за да свири на моето пиано, защото след три месеца ще има концерт с Филхармонията. А Михаил Попов им взел пианото под наем с договор и не ще да го върне, защото нарушавал се договорът, на него пък му се пречи. И аз казах: Добре, ще свириш. Аз ще отивам на репетициите- ще свириш, ама ще ми акордираш после пианото. Щото пианистите много блъскат. Той спеше в другата стая.

Аз готвя премиера на „Лучия ди Ламермур” - пробният камък за всички колоратури. Ако можеш да издържиш, да изпееш тази роля, ти имаш добре поставен глас. Много трудно. Знаете ли защо е трудно? Защото Доницети е сложил сватбата преди пета картина, когато тя полудява. А при сватбата аз трябва да дам най-големия драматизъм. А преди това с Артур, сцената с моя брат е драматизъм, а след това да бродирам с гласа си в пета картина. И трябва туй да го издържа.

Сутрин да изпея цялата опера, следобед - още един път. Два пъти на ден да изпея цялата опера. Не стига туй, ами утре те слагат да излезеш пред публиката - има друго представление, друга пък роля да пееш. Аз се чудя как можах да издържа. Учителят каза: „Ние ще ти помогнем!” Защото закъсам ли, пет-шест певици чакат да те заместят веднага. Така, и ти пращат даже лоши мисли. Аз издържах, но дойдоха бомбардировките после.

_______________________________

94) Любомир Янков Янков, 1923-2011, цигулар, педагог

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...