Jump to content

67. Песента „Фир-фюр-фен”


Recommended Posts

67. ПЕСЕНТА „ФИР-ФЮР-ФЕН”

Л.Т.: Когато имах един радиоконцерт с Асен Найденов, главен диригент на Операта, Той каза: Не може ли да изпееш „Фир-фюр-фен”, да вмъкнеш в радиоконцерта.

Викам: „Учителю, цяла комисия има в Радиото и преглежда всички програми, които подавам. Аз подавам програми за цяла година по дванайсет, като смятам да ме турят един път в месеца, а те ме турят по 5-6 пъти в месеца. И пак трябва да предавам още. И какъв автор да пиша?

Той каза: „Тури Беинса Дуно!”

И когато пях „Фир-фюр-фен” по радиото, турих Беинса Дуно.

И когато се явих при Асен Найденов да правим репетиция, той ме пита какви са тия думи и какво говорят тия думи. Ами викам, ще Ви отговоря.

Отивам при Учителя: Асен Найденов, пита ме, какво да му кажа?

- Ще му кажеш: индуска молитва.

И аз му казах, че е индуска молитва. А текстът е, нито е ватански, нито е санскритски, ами е един много стар древен език, който не е познат на човечеството на земята, така му отговорих.

И казах: „Аз ще Ви изпея, викам, Учителю, да ми кажете за изпълнението нещо.”

Той каза: „Както те я пеят, няма да я пееш тъй, защото „Фир-фюр-фен” те пеят „Тау би аумен”, Тау - турят „у”, а то е „Тао”, а Тао е Бог. „Тао би”, „Тао”, ще туриш, „би аоумен”, „аоумен”; не „у”, а „аоумен”.”

Да кажа на една нота три вокала [гласен звук]. „Фир-фюр-фен Тао би аоумен”, така го пях.

- И ще го пееш стегнато, тържествено, маестозо.

И извади цигулката Си и изсвири една каденца със сол от трета октава.

В.К.: Какво значи „каденца”105?

Л.Т.: На „а-а-а” да се изпее. Без думи.

В.К.: На вокал.

Л.Т.: На вокал между двете части. След като свърши първата част, изпява се тази каденца и се влиза във втората част. „Ако ти е много високо, нека, каза, пианистът да го изсвири. А пък ако можеш да го изпееш, изпей го.” И аз го пея, и сега го пея.

Такава каденца Той изсвири и на песента „Имаше человек”, само че каденцата не е мажорна, а миньорна и има една тъга в нея.

Сега, Той каза: „Фир-фюр-фен” почва от ре - плодът не е още узрял, затова когато завършиш, ще я изпееш и от сол, не от ре, за да узрее плодът.” И аз завърших „Фир-фюр-фен” от сол, за да узрее плодът. Картичката мога да Ви я покажа, тя е тука някъде. Такива картички, за всеки концерт получавам картичка-покана от Радиото. И ми плащат за тия концерти. Къде е картичката? Сега ще Ви я покажа.

_________________________________

105) Каденца - хармоническо последование, от два или повече акорда, с която се изразява преминаване от неустойчивост към устойчивост

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...