Jump to content

90. Цветята и акордите


Recommended Posts

90. ЦВЕТЯТА И АКОРДИТЕ

В.К.: Да. Искам да Ви питам нещо. На страница 21 от „Разговорите с Учителя”: „Учителят каза: „Уханието на цветята и плодовете звучи в акорди. Например лалетата имат до мажорен акорд.” - „Но ние имаме на всеки тон от гамата нов, различен акорд, казах аз. Имаме на тониката, на терцата, на субдоминантата, на доминантата, на секстата, на септимата.” - „Различните лалета звучат в различни акорди, в тризвучия.”

Л.Т.: На до мажор гама, например в до мажор гама червеното лале звучи в акорда, построен върху първия тон на гамата, в до-мажорната гама.

В.К.: Сега, това са Ваши думи, нали, не са думи на Учителя. Така ли?

Л.Т.: Да. Виж сега, лалетата са до мажорна гама. И всяка гама има: тоника - трета степен; субдоминанта е четвърта степен; доминанта е пета степен; секста - шеста и септима - седма, октава - почва.

На всяка от тези можеш да построиш акорд - тризвучие. И на тия имена на акорди ще турим различните видове лалета: жълто, червено, шарено. А то е до мажор гама.

В.К.: Защото тука е написано: „Различните лалета звучат в различните акорди, в тризвучия.”

Л.Т.: Ах, ами разбира се. В гамата може на първа степен, може на трета степен, може на субдоминанта - на четвърта и пак да бъде лале, само че боядисано различно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...