Jump to content

107. Нежеланите оперни роли


Recommended Posts

107. НЕЖЕЛАНИТЕ ОПЕРНИ РОЛИ

В.К.: Сега, продължаваме разговора на 36-а страница от Вашите „Разговори с Учителя”.

Тука Вие споменавате, че са Ви предложили роли, обаче с неподходящи костюми, за три роли: Есмералда, Амур и Велгунда139. Тук се споменава, на 35-а страница долу казвате: „Бях записана на листа за програмата да започна репетиции за ролята на Есмералда в операта „Продадена невеста” от Сметана. Аз замръзнах просто на мястото си и в първия момент не знаех какво да правя.”

Л.Т.: Ужас ме хвана.

В.К.: Между другото след това са Ви предложили за ролята...

След това: „Бяха ми дали Амур в операта „Орфей”, но аз щастливо се освободих от нея, също и от Велгунда от операта „Рейнско злато” от Вагнер.”

Защо?

Л.Т.: Ами да.

В.К.: Какво представляваха тези роли?

Л.Т.: Защото Велгунда дотука е като човек, до кръста. А оттука нататък двата ми крака ги пъхат в рибена опашка. Аз представям риба. А оттука нагоре - човек, горната част. И не ме турят във вода, ами в едни воали, които мърдат от електричество и имитират вода. А вътре в тая вода аз пея, като риба.

В.К.: Да.

Л.Т.: Добре, ама горната част, аз трябва да бъда съвсем гола. А след това там е такова течение! Аз пеех в Народния театър. Въобще ние нямаме още Опера. Това не е никаква Опера, дето го имат сега. Това е един хамбар, който няма никаква акустика. Тепърва трябва сега да построят Опера. И аз щастливо се освободих. Да го дадат на някоя стажантка - аз пея централни роли, големи. А ще ме събличат сега! Също и Есмералда в „Продадена невеста” от Сметана. Добре, ама Учителят не ми позволи да се освободя. Не четохте ли как го разреши?

В.К.: Той казал, че да си сложите трико.

Л.Т.: Трико. Не само трико, ами ученикът трябва да слезе в калта и да се изцапа съзнателно, за да спаси някои души. И после ще се измия. Не го ли четохте това?

В.К.: Аз това го четох, обаче аз не можах да разбера за коя роля се отнася.

Л.Т.: Аз съм цялата гола, облечена в розово копринено трико и само тука имам, на ханшовете, туника, като балерина - така трябва да изляза. На главата имам перука и грамадна кордела вързана - като балерина да изляза. Аз, ужас ме хвана.

Почнах да плача и Му казах: „Аз ученик ли съм или съм отрепка?” Той каза: „Ти си ученик и трябва да изпееш тази роля.” А те искат да ме видят в такава форма. Диригентите напълниха тази ложа, и онази ложа с познати, да ме видят как мога да изляза така. И какво да правя, излязох.

В.К.: Облечена с трико.

Л.Т.: Трико, ама прозрачно.

В.К.: Всичко се вижда.

Л.Т.: Всичко се вижда.

В.К.: Това се отнася за коя роля?

Л.Т.: За Есмералда в „Продадена невеста”.

В.К.: А-а, за Есмералда в „Продадена невеста”. А за ролята на Амур в операта „Орфей” отказа?

Л.Т.: Отказах се.

В.К.: И за Велгунда от операта „Рейнско злато” също отказа?

Л.Т.: Също отказах.

В.К.: А само на Сметана игра.

Л.Т.: Отидох при Бъчваров, лекаря: Освободете ме, викам. Ами аз утре имам Виолета в „Травиата” да пея. Ще ме разголите там и после ще ми се развали гласът!

В.К.: Да, тука вече разбрах за коя роля се отнася.

Л.Т.: И, за да ме накажат, туриха ми да играя все Есмералда - за да ме накажат.

В.К.: Така ли?

Л.Т.:Да.

В.К.: Ха-ха-ха! Понеже те виждат, че Вие не я харесвате.

Л.Т.: Никак. Ама те нарочно.

В „Отвличане от сарая” от Моцарт ние не знаем какви са костюмите, но Драган Кърджиев каза: „Блондхен - моята роля - ще й туря шалвари от прозрачен газ, да се виждат бедрата й чак до горе.”

Ох, викам, олеле, значи моята роля. Пък то не беше вярно. Аз излязох с тежка, лъскава коприна шалвари, само че искаше оттука дотука - около пъпа и кръста, да не бъде облечено.

Това са оперните калища и каши. Отървах се от тях. Тя, Дора „Ре бемола”, така я наричаха, защото бе скъсала ре бемол, - тя после излизаше в Есмералда.

_______________________________

139) Есмералда - в операта „Продадена невеста” от Бедржих Сметана; Амур - в операта „Орфей и Евредика” на Кристоф Глук; Велгунда - в операта „Рейнско злато” на Рихард Вагнер

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...