Jump to content

138. Невестата за музиканта


Recommended Posts

138. НЕВЕСТАТА ЗА МУЗИКАНТА

В.К.: Страница 65 от „Разговорите с Учителя”. Защо Драган Кърджиев се държи меко към нея?

„Когато мечката се облизва, става опасно” - казва Учителят.

Л.Т.: Ами да.

В.К.: Сега тука Вие споменавате, че Невена Неделчева ви пише писмо да се държите за Учителя. Невена Неделчева162.

Л.Т.: Да. От село ми писа.

В.К.: Вие се познавате с нея?

Л.Т.: Да, познавах се. Защото влязох при Лулчев, със знанието на Учителя, да му благодаря, че и той взе участие за моето назначение. Даже той каза и на цар Борис, че една наша сестра от Братството, Цветана-Лиляна Табакова, ще бъде назначена в Операта. И цар Борис знаеше.

В.К.: Много хора са взели участие за Вашето назначение в Операта.

Л.Т.: Взеха участие много хора. Че и министър Йоцов взе участие. Но първо бе Учителят.

В.К.: Аз не съм очаквал, че това е толкова трудно.

Л.Т.: Въобще назначение на артисти в Операта става най-трудно, много трудно. Защото там се влиза в една голяма слава. Вече излизаш постоянно пред две хиляди души да пееш, даже и в репетициите ти влизаш в една слава! Трудно става.

В.К.: Да. Тука, на 65 страница от „Разговорите с Учителя”, на банкета на „Отвличане от сарая”, Венцислав Янков и баща му, нали, седят на масата. И сега Венцислав Янков не дава на баща си да пие, така ли?

Л.Т.: Той го риташе отдолу, по краката. Защото Венцислав Янков и сега е строг изпълнител на принципите на Бялото Братство и на Учителя. Те, и на двамата, Учителят им казал: „Вашата любима, вместо да се жените, е да бъде на тебе пианото, а на тебе - цигулката. Когато младоженецът е готов, невестата сама отива при него. А твоята невеста ще бъде цигулката - каза на Любомир. А на Венцислав: Твоята невеста ще бъде музиката и пианото. - И те издържат това.

Ето на, още не са женени и няма да се женят. Те издържат този изпит. А имат, много млади, красиви жени се въртят около тях и много ги ухажват.

В.К.: Старите приятели ми бяха разказали, че Учителят бил казал за тях: Те, казва, в Невидимия свят бяха дали обещание, че ще слязат на земята и двамата ще работят в музиката.

Л.Т.: Да. Да. И сега, когато бяха тука (дойдоха от Париж и дадоха концерт), ме намериха тука, донесоха ми подарък и Венцислав ми каза, с часове седяха при мене и ми каза: на 27 март има насрочен концерт сега в зала „България”. Той ще бъде без брат си, сам, тука.

В.К.: Пианистът?

Л.Т.: И пак ще ме намери и ще се срещнем.

В.К.: Това е 27 март 1991 година.Сега, на 65 страница от „Разговорите с Учителя” Вие споменавате за песента „Вену Бахар” („Вътрешният глас на Бога”). Тогава ли я даде за пръв път Учителят?

Л.Т.:Да.

В.К.: Вие си я записахте пак?

Л.Т.: Песните веднага ги записвах.

В.К.: Да, аз виждам тука една разлика между думите на това, което Вие сте записали за „Вътрешния глас на Бога” тука и в песнопойката, има разлика в думите.

Л.Т.: Няма разлика: „Вену Бахар сали му се нет, ту си Бахар.” Няма разлика - някаква печатна грешка, не знам.

___________________________

162) Невена Георгиева Неделчева, 1908-1995, педагог, писател

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...