Jump to content

139. Птиците и грешниците


Recommended Posts

139. ПТИЦИТЕ И ГРЕШНИЦИТЕ

В.К.: Сега тука, на 65 страница от „Разговорите с Учителя” става въпрос за Вашите хазяи.

Вие сте квартирант на Абаджиеви. Защо Христо застанал на тяхна страна, на хазаите? Защо са го тормозили? Какво са му казали?

Л.Т.: Вижте какво, дъщерята на хазаите беше стара мома и беше зъболекарка. Имаше брат, по-малък от нея. Брат Христов им казал да не ме безпокоят, да не ми пречат на работата. Те го вардели, когато идва, дръпвали го в една стая и почвали да го тормозят, и му казали тъй: Не може дъщерята да търпи крясъците на птиците!

Понеже обща стена имаме, не може да търпи, като пеят канарчетата ми - моите птиченца и гълъбчета. А като се отвори прозорецът, насреща имаше до прозореца дърво и там пееха гугутки и птиченца. Тях можеше да търпи.

Той им казвал: Само на мене казвайте, нея не я безпокойте. Добре, ама един ден вече влиза той, изсмукан от тях, влиза. Викам: Нещо болен ли си? Какво? А той крие, че те са го масажирали.

В.К.: Викали са го, били ли са го?

Л.Т.: Ами кой знае какво са го правили, мъчили са го и той казваше: Сестра Лилиана, да отстраним пък тези птиченца от тука, да ги извадим?

Значи той остана вече на тяхна страна.

В.К.: А-а, за това е на тяхна страна, да.

Л.Т.: И аз, както варях, тогава грах варях, и тъкмо сипвах в една чинийка - добре, че не беше стъклена, ами беше алуминиева. Както сипвах горещ грах и като той каза това, и разбрах, че застава на тяхна страна, аз избухнах и заплаках, и хвърлих чинията нагоре. А таванът не беше тъй висок, както тука, по-нисък, и грахът се залепи на тавана, и чинията падна долу, без да се счупи. И заплаках.

Веднага слезе той, взе такси, качихме се двамата - при Учителя. Аз викам: Ученик ли съм, Учителю? - И плача, защото избухнах. (Това не го пиша.)

В.К.: Да. Така. Сега, кои са тези две сестри, които стоят пред вратата на Учителя и не работят нищо, и са роднина на Балтаджиеви?

Л.Т.: Едната е роднина на Балтаджиеви, а другата не я знам каква. Винаги седяха като стражари пред вратата и молитвено настроени към Него.

В.К.: Аз съм слушал за тази Теофана и сестра й Дора Савови, Катя Грива и други - седят непрекъснато, седят така, слушат и гледат. Не работят нищо.

Л.Т.: Да. А Учителят обичаше всички сестри и братя като пчелички да работят, а не да медитират.

В.К.: Да. Вие преместихте ли се в друга квартира?

Л.Т.: Ами преместих се.

В.К.: Къде се преместихте?

Л.Т.: Той каза така: Било е време, когато светиите отстъпваха. Сега светиите няма да отстъпят на грешниците! - Обърна се към брат Христов и каза: Ще намериш друга квартира. - Ей в същия двор, на улица „Цар Крум” №9.

Тяхната къща беше към улицата, ниска. Навътре имаше блок, на третия етаж живееха семейство Павлови. И там на ръце се пренесох. И за пианото нямаше нужда от каруца.

В.К.: И се преместихте там.

Л.Т.: В същия двор.

В.К.: Да, сега...

Л.Т.: А ще видите по-нататък, като почнаха бомбардировките, ама не сте дошли още.

В.К.: Аз не съм дошъл.

Л.Т.: Те имаха мазе. Не се скриха в тяхното мазе Балтаджиеви, а дойдоха в нашето мазе да се скрият и скъсаха ревера на брат Христов на палтото, се бяха, скопчиха в него, и викаха: Простете ни, много несправедливи бяхме към Вас! - Искаха извинение.

В.К.: Така, на 65 страница от „Разговорите с Учителя” Учителят Ви показва как да се кланяте на публиката: „като жито, като полюшкано от вятъра”. Това е много интересно.

Л.Т.: Аз Му казвах: Как да се покланям? А Той винаги дава движенията, каквито са в природата. Например даже тия сега движения, които ги правят по телевизията при изпълнение на песни и модерни танци - те не са от природата взети. В природата няма такива движения. Те са за възбуждане на пола.

В.К.: Кълчене.

Л.Т.: Кълчене. А птиченцето, като кацне на клончето, не си върти задника като пее, а си пее и благодари на Бога. Тъй че тия движения, които естрадните певци правят, не са подходящи за пеенето.

В.К.: Да. Сега, как беше точно движението?

Л.Т.: Както имаме празни класове на жито, те стърчат нагоре, не се покланят.

А когато класовете са пълни със зрънца, то се навежда. Така да се покланяме, като че са пълни със зрънца житните класове. Нежно и пластично да се покланяме.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...