Jump to content

140. Изпитът на Кръстю Христов Трифонов


Recommended Posts

140. ИЗПИТЪТ НА КРЪСТЮ ХРИСТОВ ТРИФОНОВ

В.К.: Да. 66-а страница от „Разговорите с Учителя”. Защо Венцислав Янков е ходил при доктор Шмидт да се лекува? От какво е боледувал в Германия?

Л.Т.: Този д-р Шмидт е бил в Индия и познава индуските методи на лечение и на хипноза. Той имаше в Берлин голяма болница такава, но много мъчно се влизало при него. Той приемал световно известни артисти, певци и диригенти със световна слава. Там е бил и Фуртвенглер163.

В.К.: Кой е тоя...

Л.Т.: И братя Янкови пробили път и влезли при него.

В.К.: Как се казва?

Л.Т.: Ами той е известен, световен диригент - Фуртвенглер.

В.К.: Фуртвенглер. Да.

Л.Т.: Искам да кажа де, и артисти приемал. И разправяше Любчо, когато са влезли, отдолу подът били като дюшеци, мек.

„И като ме пипна, каза, отзад, гдето е малкият мозък, забил си пръста и аз загубих съзнание, и паднах по очи върху дюшеците.”

Значи той е работил най-много върху главния мозък и гръбначния. Защото при гръбначния мозък имаме прешлени. От всеки прешлен излизат нерви и се разклоняват. А той като забива там пръстите си... (Така работеше и брат Христов с тях.) И те бяха свикнали на всеки концерт да минат през д-р Шмидт, да им направи масажа.

В.К.: Това редно ли е според Вас? Според мен не е редно.

Л.Т.: Добре, ама те са свикнали.

В.К.: А те защо за пръв път са отишли при него? Боледували ли са нещо или ги е било страх?

Л.Т.: Ами много прочут и затова отиват.

Сега той пък, д-р Шмидт, писал против Хитлер и говорил против Хитлер. Хитлер го затваря в затвора и закриват цялото му заведение с 20 красиви асистентки, негови момичета. И тогава Венцислав вече чувства нужда от тия работи да му се правят. И идва в България с Ерик Ортман. И баща му дойде в дъжда при мене и ми каза: Къде е Кръстю?

И брат Христов почна да върши това, което той е правел. Винаги правеше масажи, даже заедно сме влизали у тях в деня на концерта. Те не приемат никого, но ние с брат Христов винаги влизахме при тях и брат Христов прави на гръбнака и на ръцете масажи и паси.

В.К.: И така се оправи той, и се чувстваше добре?

Л.Т.: Оправи се.

В.К.: Така. 66-а страница от „Разговорите с Учителя”, долу. На 13 март, казва, ние с брат Христов... „Два пъти аз се опитах да заговоря брат Христов, но той все мълчеше.

Като пристигнахме на Изгрева, Учителят беше застанал на прага на приемната Си стая. Ние влязохме в антренцето и първо аз Му целунах ръката. След мене и брат Христо Му целуна ръка и каза: Учителю, аз си извърших задачата с нея, оставям я на Вас.”

Л.Т.: Е, това беше изпит.

В.К.: Защо, той ревнуваше ли Ви Вас от други или?

Л.Т.: Изглежда уговорен изпит с Учителя, да се определя: ще остана ли само при Учителя, без брат Христов. Добре, но той, брат Христов, не ми позволяваше много работи аз да извършвам - той ги извършваше. И аз веднага излязох до него - значи аз предпочетох да не скъсвам с брат Христов, той пак да продължава да идва. И Учителят ни нарече „новобранци”.

В.К.: Сега, аз не можах да разбера: тоя изпит от Учителя ли е бил нареден?

Л.Т.: От Учителя.

В.К.: Ама Учителят е бил казал на него или?

Л.Т.: Е, не зная, вече там не човъркам.

В.К.: Да, но Вие усетихте, че това е изпит от Учителя.

Л.Т.:Да.

В.К.: За да се определите.

Л.Т.: Да, да се определя.

В.К.: Дали ще бъдете с Христов или без него.

Л.Т.: Да.

В.К.: Сега тука пак става въпросът, този изпит: дали ще бъдете с брат Христов или ще скъсате, или ще бъдете сама. Или ще бъдете при Учителя, или не при Учителя. Как да го разбирам? Как Вие схващате този изпит?

Л.Т.: Даден изпит от Невидимия свят, защото когато седнахме да се храним, Учителят му подаде три хапки със сол. Той не можеше да яде варен сух фасул. И се обърна към мене, и каза: „Той е чист човек! Много! Мястото, където сега стъпва...” Вие сте го чели, нали?

В.К.: Да.

Л.Т.: „... е пълно с пиявици и ние ще му помогнем.” И Той действително му помогна, като брат Христов си замина от земята и тия пиявици останаха напразно.

В.К.: Сега, аз точно тук исках да Ви питам: Гробът, какво означава, нали, гробът? Значи Учителят го измъква и не го оставя тука да се мъчи и да го мъчат тия пиявици. Такъв ли е смисълът?

Л.Т.: Така разбирам.

В.К.: Защото за мен това не беше ясно какви са тия пиявици.

Л.Т.: Не е така. А гробът означава друго. Гробът - всички, които се насочваха срещу брат Христов, наскоро умираха. Той имаше един приятел, казваше се Лазаров и беше теософ. Добре, ама неприятелите му повлияха и се насочи срещу брат Христов. За десет дена умря.

В.К.: А имаше ли други случаи такива?

Л.Т.: Имаше.

В.К.: Е, защо се насочваха?

Л.Т.: Ами де да знам.

В.К.: Те се насочваха лично срещу него или срещу Братството?

Л.Т.: Не, не - срещу него.

В.К.: Срещу него. Да не би да ревнуваха заради вашия контакт, с Вас?

Л.Т.: Е, не знам.

В.К.: С Вас.

_________________________

163) Вилхелм Фуртвенглер/Wilhelm Furtwangler, 1886-1954, композитор, диригент

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...