Jump to content

144. Изпита на Лилиана


Recommended Posts

144. ИЗПИТА НА ЛИЛИАНА

В.К.: На страница 73 от „Разговорите с Учителя” Учителят Ви казва: „Ти си герой. Ще издържиш изпита с диригента!” Кой диригент?

Л.Т.: Е, този, Асен Димитров, нали му казвам името.

В.К.: Асен Димитров ли, или Асен Найденов?

Л.Т.: Той беше луд за мене. Асен Найденов е главният, Асен Димитров даже е по-главен, но...

В.К.: На 73-а страница от „Разговорите с Учителя” Учителят се изказва към Христов: „Ти ще обичаш всички, които се влюбят в нея.”

Л.Т.: Ами така е.

В.К.: Това е много трудна, ревността.

Л.Т.: Ами не знам.

В.К.: Много е трудна тази работа. Аз като го чета, казвам: Аз на този изпит не знам как ще му издържа. Но аз, ако съм на мястото на Христов, не знам как ще реагирам. Да се разберем: това наистина дразни да гледаш разни ухажори, не всеки може да издържи.

Казва: „Ти ще обичаш всички, които се влюбят в нея.” Това е много трудно положение и е трудно за изпълнение.

Л.Т.: Имало е и такива случаи.

В.К.: Да, има и такива случаи. Сега, Учителят казва: „Никакъв мъж няма да приближиш до себе си.”

Вие сега имахте ли предложение за брак във Франция, тук в България?

Л.Т.: Винаги съм имала, даже и сега пак имам, но не ми е позволено. Тоз живот трябва на собствения си гръб да нося всичко и никой не ми помага. Аз съм качила на балкона един топ праз 20 килограма! Когато ми го връзваха за количката, ми казаха: Няма да тичаш с него! И го качих чак на 15-ия етаж и го смъкнах тука. Втория топ праз - 20 килограма.

Всичко сама си правя. Само че не сега, беше по-топло.

В.К.: На страница 74 от Разговорите. Била сте с болно гърло. Учителят Ви казал да не се мажете. С какво бяхте го намазали това болно гърло? Имали сте болно гърло и сте го намазали с нещо?

Л.Т.: Със силно лекарство.

В.К.: С какво мажехте тогава: със спирт ли, с етер ли? С нещо сте го намазали. Сега, Учителят Ви давал няколко рецепти за гласа - Вие не ги споменавате.

Л.Т.: Някои от тях не Ви ги казвам.

В.К.: Добре де, какво мислите да правите с тия рецепти?

Л.Т.: Той казва тука...

В.К.: Да не ги давате?

Л.Т.: Да, Той ми каза. Което съм писала, го казвам; но има нещо, което не го казвам.

В.К.: Вие не може да го дадете?

Л.Т.: Не желая да го кажа.

В.К.: Така.

Л.Т.: Щото ако го кажа, няма да ми действува.

В.К.: Така.На 74 страница от „Разговорите” Вие споменавате как сте работили на 15 април [19]43 година с Карл Бьом за Девета симфония. Не сте описали как сте работили с Карл Бьом за Девета симфония, за подготовката.

Л.Т.: Карл Бьом пристигна и даде репетиции на малка сцена № 2 в Операта с пианист и само солисти, без хор, да ни провери. Сега, когато казах на Учителя,че научих, че оркестърът ще бъде тройно увеличен -флейти в повече, всичко в повече и хор грамаден, аз казах: Трябва много силно да пея, за да се чувам, Учителю. А Той каза: Колкото по-леко пееш, толкова повече ще се чува, леко пей! Недей се форсира.

Добре ама, когато четири солисти сме седнали, аз съм тука, тука е Христо Бръмбаров, тука е Любен Митев, тука е Диана Герганова. Дойде Карл Бьом и пианистът. И подава най-напред на Бръмбаров. Той изпява първата фраза. И аз видях, до мене беше, как си взема голям дъх и пусна гласа си. И ми повлия, и аз да направя същото. Поех, даже и страничните, плаващите ребра отворих и странично, и си пуснах силно гласа. Карл Бьом чукна с пръчицата да ме спре и каза „Verstehst du Deutsch?” [Разбирате ли немски?]

- Non, викам. Je parle Franpais [Не. Аз говоря френски]. - Leicht, leicht, leicht, leicht, leicht [Леко, леко, леко, леко, леко].

И почнах да бродирам с гласа си. И той каза: Аах, аах, аах, аах, аах.

Значи точно, каквото ми каза Учителят.

В.К.: А Вие, нали сте повлияни от Бръмбаров и затова.

Л.Т.: Да.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...