Jump to content

159. Избиране на цигулка за Любомир Янков


Recommended Posts

159. ИЗБИРАНЕ ЦИГУЛКА ЗА ЛЮБОМИР ЯНКОВ

В.К.: На 97 страница от „Разговорите с Учителя” Вие описвате как една възрастна, дебела италианка е занесла няколко цигулки при Учителя.

Л.Т.: Ах, ето сега тука Любчо сбърка. Защото той опита всички цигулки на Учителя, а Учителят ги снемаше от спалнята Си горе, качваше се и с по две цигулки слизаше в приемната, да дава на Любчо да ги опитва.

В.К.: А това са цигулките, които е оставила дебелата италианка, така ли?

Л.Т.: А най-накрая [Учителят] каза: „Оставям най-накрая най-хубавата - от руския княз.” Най-напред донасяше другите. Значи Учителят имаше едно хоби: да купува много цигулки, много цигулки. По две цигулки снемаше с лъковете.

В.К.: Свалят се цигулките, които са при Учителя?

Л.Т.: Да, купени от Него.

В.К.: Да.

Л.Т.: Добре, ама на другия ден...

В.К.: Момент, понеже ние не го записахме. Учителят сваля по две цигулки в ръцете си?

Л.Т.: И ги дава на Любомир. Той ги опитва и ги нарежда върху кушетката.

В.К.: Защо му ги дава? Да ги изпробва?

Л.Т.: Да чуе тоновете им. Всяка цигулка звучи различно.

В.К.: И понеже той е добър цигулар, иска да види Учителят как звучат чрез него?

Л.Т.: Аз му казах тъй, когато сега ме посетиха, тази година, 1990 г. те бяха тука дошли и двамата и аз му казах: Ето къде ти сбърка. Цигулката на Учителя беше в ръцете ти. Той може би щеше да ти я подари даже, но ти сбърка. Защото на другия ден докарахте тая италианка с Гварниери и с Амати. И с един млад мъж със специална кола ги докара. И Любомир стъпи на сцената и опитваше пък тези цигулки. А всяка цигулка струва цяло състояние. Защото майката каза на Учителя: „Учителю, нямаме средства. Трябва да купим на Любомир скъпа цигулка. Тази, която има, не струва.”

Значи, ако харесват Амати или Гварниери на тая италианка, Учителят да я плати. Значи тука имаше една користна цел. А Учителят, аз седнах до Него в салона, най-спокойно гледаше, че намерение няма да купува тези цигулки. Значи той удари шамар на Учителя.

Аз му казах: „Господ ти снемаше по две цигулки и ги нареждаше на кушетката. Ти не трябваше да довеждаш тая италианка при Учителя.”

Той се почувства малко засегнат, Учителят - че той трябваше да държи само Учителювите цигулки. И затова Той му даде цигулката чрез мене. Но след като даде концерта, той не я върна.

В.К.: Искаше да я задържи за себе си.

Л.Т.: Месеци минаха. И когато слязохме (до тука сме газили сняг, до кръста) от [хижата] „Фонфон” в Мърчаево, да намерим Учителя, трябваше и той да дойде с нас. А той не пожела, защото стиска цигулката си, не иска да я върне. Ние слязохме без цигулката. Четохте ли това?

В.К.: Да.

Л.Т.: И не може да се раздели от цигулката. Но трябваше да се върне. И при Учителя сега каза (тука не го пиша), влязъл Кирил Икономов и казал: „Учителю, да видя оная, хубавата цигулка от руския княз.” Той казал, че е у Любомир Янков. „Ами че вземете си я! Защо му я давате?”

И Учителят тогава диктува на брат Боян - той Му беше като секретар - диктува му това писмо до мене: да върна цигулката, иска я от мене. И аз пратих брат Пеню Ганев да отиде в София, да ги намери и заедно с Венцислав предадоха цигулката, върнаха я на Учителя.

В.К.: Ами тази италианка откъде се намери да дойде в София с тия хубави цигулки?

Л.Т.: Това вече не знам. Дебела, едра жена, възрастна и един млад мъж беше с нея, и една специална кола, не такси, в която са наредени цигулките. Ама много цигулки.

В.К.: Все хубави цигулки ли бяха?

Л.Т.: По цяло състояние струва една: Амати, Гварниери, Страдиварий - най-скъпи. Тя е търгувала с тия цигулки. И затова ги носи - за да бъдат купени. А Учителят хич не пожела да купува.

В.К.: Вие пишете, че Той споделя с Вас по нещо за цигулките, за отделните цигулки.

Л.Т.: Споделяше, да. Тихо споделяше.

В.К.: Какво казва - хубава цигулка или?

Л.Т.: Да, за тона на цигулката.

В.К.: И накрая Любомир остана без цигулка?

Л.Т.: И както дойдоха, така си отидоха. Но аз казах: Ти загуби пред Учителя. Защото Учителят вижте какво му каза: „Когато младоженикът е готов, невестата сама ще дойде при него.”

А невестата е цигулката. А той, младоженикът, не беше готов. Ако беше готов, нямаше да доведе тая италианка. Щеше да каже: Учителю, само Ти, Ти каквото ми даваш, Господ ми дава тия цигулки. - Учителят е все едно Господ.

В.К.: Да, ама Вие Го възприемате така. Той не Го възприема.

Л.Т.: Аз така Го чувствам.

В.К.: Той не Го чувства така, затова. То и родът не Го чувства така, нали? Аз като наблюдавам.

Л.Т.: Аз чувствам Учителя не като човек, а като Божество. За мене е тъй.

В.К.: Имате отношение към Духа, към Божествения Дух. Вие Го усещате, че това е Божествен Дух, но те не Го усещат така.

Л.Т.: Именно.

В.К.: За тях Той е обикновен човек, и Учител, между другото. Затова е така.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...