Jump to content

174. Певческото дишане. Песен, формула и молитва преди ядене


Recommended Posts

174. ПЕВЧЕСКОТО ДИШАНЕ.

ПЕСЕН, ФОРМУЛА И МОЛИТВА ПРЕДИ ЯДЕНЕ

В.К.: Разбрах. Е, да продължаваме нататък.

Сега тука на страница 126 от „Разговорите с Учителя” аз искам да прочета нещо, понеже не го разбирам.

Цитирам: „Брат Христов Го попита: Учителю, с цветни бои ли да се напечати? (Става въпрос за музикалната пентаграма.)

- Да, рекох, с бои ще се напечати.

- Учителю, попитах аз, дишането ще бъде ли различно при различните видове гласове?

- Колкото имаме по-ниския вид, драматичния вид пеене, толкова и по-ниският вид дишане ще се използва. Например колоритният глас има най-високия вид дишане. Опората при този вид глас не е при слънчевия възел,а по-нагоре.

- Учителю, а защо певците си служат с израза „атакуване на тона”? Например те казват: правилно, неправилно, меко, твърдо атакуване на тона.”

Л.Т.: Това са термини вече вокални. „Атакуване” - Учителят не ми позволява нито в Школата да го пиша, нито да го изговарям. Защото „атака” - това е Марсов термин.

В.К.: Да.

Л.Т.: А тона, в светските вокални изказвания си служат с тази дума, „атакуване”, защото всеки тон се атакува с въздух в маската, а всеки тон има опора.

Опората е на по-ниските тонове, драматичния, по-ниски; а на високите тонове е над слънчевия възел, особено при колоратурното пеене - над слънчевия възел, все по-нагоре и по-нагоре. А не се ли подпре тонът отдолу, той вече не е сигурен, може и да се скъса, може и да изфалшиви, и т.н.

В.К.: А това става чрез дишането.

Л.Т.: Изкуството на пеенето е изкуство на дишането.

Ние певците имаме голям капацитет дишане. Ний приемаме много повече въздух, отколкото обикновените хора. А този кислород и този етер във въздуха дава на певеца много нещо. Но ще кажат: Няма дълголетни певци! Вече те там могат да направят в друга посока нарушение. Но ако живеят чист, идеен, свят живот, това е прибавка и към тяхното голямо певческо изкуство - именно само дишането.

Аз най-напред, когато показвах дишане на някои наши сестри, които не са готови още да разберат, после ме спря Учителят отгоре от балкона, и каза: Няма да показваш твоето дишане. Само ще ги учиш как да дишат.

Аз имам голям капацитет. При мене идваше една певица Елка Мицева184. Тя получи златен медал в конкурса в зала „България” на оперните певци, единствена тя получи. Боби Хинчев185 я подготвил - диригент. Майка му идваше при мене много често, в бараката като бях.

Откъде чула за мене, а тази Елка Мицева, след като получи златния медал като на оперните певци, я назначиха в Щатсопера. Там беше певица. Пристига при мене и ми казва: Идвам да ми покажете Учителювото дишане! Три години наред от Берлин идваше при мене. И тъкмо беше петъчен ден и аз тъкмо варя вече ангелската чорба. Тя се наведе и тя да бере магданоз, щото се слага магданоз и седнахме да разпоствам аз.

Аз винаги преди да се храня, изпявам: „Колко е сладко яденето!”

Защото в томчето „Новия светилник”, беседата „Мажорни и миньорни гами”, вътре Учителят цитира. Какво казва:

„Вършете всичко музикално! Например седнете да се храните.

Вий бързате по-скоро да кажете бърже молитва и да ядете. Не!

Спрете се няколко минути и изпейте: „Колко е сладко яденето!”186

И аз го композирах, даже си го акомпанирам и винаги преди да взема първата хапка, изпявам това, защото е казано, както Ви цитирам. Не само това, но има там и формула.

Формулата е: „Господи, благослови обилно храната ми!” Не само това.

В 1909 г. и 1910 г. в Търново Учителят е дал една молитва, когато са влизали в молелната вътре и са слагали яденето си от плодове само и зеленчуци, и по двама души влизали в молелната, и изговаряли една молитва и формули, за да осветят това, което ще ядат после.

Но Гръблашев е записал това. Той казва, че Учителят забранил да го разпространява. И такава една молитва казвам по време на ядене. Тя я запомнила. На другата година пак дойде при мене и каза: Хайде пак да изпейми на яденето.

Сега, тя ми показа, Елка Мицева, една снимка на апендикса й -имало една черна точка и лекарите й казали, че ще бъде наложителна една операция да направят на апендикса й. Тя ми каза, че много се страхува от тази операция и че ако дойде вече да я проснат, да я оперират, тя би искала да се върне, да я направи в България. И ми показа. И аз като взех снимката, един глас - не аз, каза през мене: „Няма да стане нужда да направите операция, ако Вие изпълните това, което ще Ви кажа от Учителя. Както сега нова страница да обърнете на Вашия живот, тази черна точица ще изчезне.” Аз й казах и тя си записа какво да направи - да не го разправям сега какво е.

И на другата година пристига засмяна до уши и ми каза: „Когато направих това, което Учителят казва, отидох при лекаря - защото той й казал на еди-коя си дата да се яви. И той направил отново снимки. - И каза: Я, няма го, каза, черното!” Значи избегна се операцията.

И последния, третия път като дойде, ми каза: „Идвам със специален билет за Вас, да Ви каня, съм много благодарна на Вас. Оттука сега заминавам за Варна, а след Варна ще се кача и на планина. И съм купила билет за Вас, да ме придружите, двете да отидем във Варна.”

Добре, но тогава събаряха къщичката на брат Жечо Панайотов, а моята барака беше в неговия двор. Аз значи да оставя бараката си тъй, а те събарят вече. Така че казах: Няма да приема Вашата покана, аз трябва да бъда тука, сега правят големи преустройства около мене. И отказах да отида.

Но й показах вече силното певческо голямо изкуство на дишане и я проснах на двора. Турих едно одеяло, а тя каза: „Много ми блести отгоре слънцето. Няма ли да турите един чадър върху въжето”, дето простирам дрехите. Аз опънах един чадър, да не й блести. А когато погледнах нагоре (Защото аз предавам дишането. Винаги трябва да бъде легнал, за да се отпуснат другите мускули, да хване кои мускули, с кои мускули да диша), всичките прозорци бяха натрупани от глави, да ни наблюдават. Даже и работниците, които събаряха къщата на Изгрева, се бяха спрели да ни гледат. Щото аз лягам върху певеца, слагам двете си ръце - едната при гърдите, другата при диафрагмата - и когато диша, аз с всичка сила натискам. Тя е длъжна да ми отблъсне ръцете.

В.К.: По този начин показвате с кои мускули да работи.

Л.Т.: А-а. И тя ми каза: „Колко бройки искате?”

Викам: Сега, ако може да стигнете по пулса на сърцето: вдишване 20, 10 задържане, 20 изпущане, верижно. Десет пъти да го правите, без да почивате. - Защото дробътнали си свикнал плитко, плитко да диша, както сега ето на аз и Вие дишаме плитко. Това не е дишане. А силата на човека не е в никой орган друг, освен в дроба.

Човек има ли певческо дишане и голям капацитет в дробовете, той е новороден. Той има друга походка, той има друга мисъл, всичко в него се ражда в нова форма.

И тя ми каза: „Виждате ли ми брадата, добре ли съм устроена?” Викам: Да, Вие сте човек на думата.

- Аз като се върна от Варна и от планината, аз ще стигна тия числа, дето ги искате от мене, верижно ще направя.

И тъкмо него лято аз имах събор. И при мене бяха се събрали много сестри. И тя пристига. И пак легна на двора и ми демонстрира, че е постигнала това, което й казах. И оттогава вече не се виждаме. Аз дойдох тука, в гарсониера в Дианабад, и много хора, които ме знаят, там ме търсят, но не ми знаят новия адрес.

В.К.: Да, сега го разбрах.

________________________

184) Елка Георгиева Мицева, 1935-2015, оперна певица, сопран

185) Борис Георгиев Хинчев, 1934-2008, диригент, педагог

186) Мажорни и миньорни гами. 6. лекция от Учителя, държана на 10 ноемврий, 1943 г. София - Изгрев. - В: Новият светилник. лекции от Учителя на Общия окултен клас, година 23 (1943-1944). София, 1946, с. 112: „Вършете всичко музикално! Така ще бъдете здрави. Като седнете да ядете, вие бързате по-скоро да се нахраните. Не бързайте. Седнете пред трапезата и започнете да пеете. Една минута пейте, но без песен не започвайте. Изпейте песента „Колко сладко е яденето”. След това направете молитвата си и започнете да ядете.”

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...