Jump to content

186. Любовни каши на сцената и в живота


Recommended Posts

186. ЛЮБОВНИ КАШИ НА СЦЕНАТА И В ЖИВОТА

В.К.:Сега, миналия път, одеве, аз пропуснах да Ви питам за нещо. На 128 страница от спомените Ви с Учителя Вие описвате защо е неприлична ролята на Есмералда в „Продадена невеста”.

Л.Т.: Защото трябва да изляза като балерина, с трико от розова коприна, лъскава и на крачетата си да туря тези, дето се стъпва на пръсти - палци, розови, вързани с джувки. И на главата имам руса перука с грамадна розова кордела, вързана така. И тука само, цялото ми тяло е опасано в трико, все едно, че съм се съблякла. Е, как да изляза!

Аз плача и викам на Учителя: „Ученик ли съм?”

А Той ми казва: „Ученик си. Този ученик трябва да слезе някога и в калта, за да спаси някои души. И после ще се очистиш.”

А ложите и от тази страна, и от онази страна са пълни, идват да гледат като излизам на сцената и пея в „Продадена невеста”.

Преди мене Нели Карова е играла тази роля. Те избират по-дребна, гъвкава фигура. И една стажантка хористка, която се явила да стане артистка, но скъсала била РЕ бемол горе, не могла да го изпее и я нарекоха Дора Ре бемола. Тя много пъти среща сестра ми и вика: „Дай ми адреса на Лиляна Табакова.” И тъй я наричат-Дора Ре бемола и си остава като обикновена хористка. Те така ги режат, вместо примадона ги правят на хористки.

Иванка Христова например, хористката, се явила и в централна роля е пяла (в коя опера не помня), не я харесали и й предложили: или хористка, или фъс, навън. И тя предпочела да остане хористка. Ако аз не бях изкарала добре „Риголето“, може би щяха да ми кажат: или хористка, или фъс, не те харесваме.

А те ме харесаха. Дадоха ми шест пъти едно след друго да пея Джилда [в операта „Риголето” на Верди] и ми плащаха всяка вечер по пет хиляди [5,000] лева тогавашни пари.

В.К.: Значи така е за „Продадена невеста”. Ами тази Нели Карова, с която си имала проблеми и неприятности, и която Ви казала, че получавате много голяма заплата, уволниха ли я тази Нели Карова, която е била любовница на Вълко Червенков?

Л.Т.: Не. Тя, като ме уволниха и се прибрах на Изгрева... Квартета „Лечев” чували ли сте?

В.К.: Не.

Л.Т.: Кубийски, Лечев, общо четири души, прочутият квартет „Лечев”.193 Самият Лечев на Изгрева си направи вила. И надвечер беше, и чука на моята пътна врата. Градинка имах и винаги заключено. Излизам, надвечер беше.

- Абе, Лилиана Табакова, извинявайте, че Ви безпокоя. А Нели Карова се готви да замине за Америка и преди няколко дена се разхождала покрай Вашата къщичка тука, и почивала, и в гората под храстите.”

И имаше един държавен клозет до гората. Там даже някой път хвърляхме нечистотии.

- Влизала Нели Карова и ползвала и клозета. А имала на ръката си златен часовник, а след това - няма го. И сега ме моли да отида, даже със свещ да търся и в клозета, и около храста, където е почивала. И затова Ви моля да кажете, като отивате там и наливате нечисто нещо в клозета, не сте ли видели златен часовник със златна верижка?

- Не, викам, не съм. Аз даже не съм отивала и на този клозет.

Щото аз тогава нямах баня и канал и използвах и този клозет, като занасях да изхвърля. Той се поклони и си отиде.

И брат Христов ми каза: „На няколко пъти виждам, Нели Карова

се върти около къщичката, но не посмя и прати Лечев. И след като ме обиждаше тя, и беше против мене.

След това тя замина за Америка и сега не я знам жива ли е, какво е станало с нея, но тя беше в Другарски съд, комунистичен Другарски съд. Пред него е излязла и жената на Вълко Червенков и казала: „От много време, казала, от колко години не познавам мъжа си.” А той си живееше с Нели Карова.

В.К.: На Вълко Червенков жена му?

Л.Т.: Да, Елена е излязла в съда и казала. А синът на Вълко Червенков знаете как пострада, нали?

В.К.: Не.

Л.Т.: Той се влюбва в една женена жена, мисля, че мъжът й бил военен. И той казал, че отива с влака да пътува. Добре, ама не пътувал, а се върнал и го сварва при жена си, и извадил револвер, като предупредил: или да се хвърли от прозореца, или ще бъде убит.

В.К.: И той се хвърлил от прозореца.

Л.Т.: Да.

__________________________

193) Струнният квартет „Лечев” е професионален ансамбъл иницииран от Арсени Иванов Лечев (1902-1984), цигулар и общественик, с втора цигулка Стоян Сертев (1906-1974), виола Стефан Магнев (1906-1988) и виолончело Константин Кугийски (1905-1975) - реализирал се на българската музикална сцена в периода 1931-1938 г., 1940-1957 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...