Jump to content

200. Концертно турне и възбраната на Братския съвет


Recommended Posts

200. КОНЦЕРТНО ТУРНЕ И ВЪЗБРАНАТА НА БРАТСКИЯ СЪВЕТ

В.К.-. Ами Вие говорихте за Коста Стефанов217. Спомняте ли си нещо за него?

Л.Т.-. Коста Стефанов, сега.

Аз правя договор с Концертна дирекция, имам документи, сега да не ги вадя да Ви ги покажа. Дадоха ми салона в родния град на Фаустина - тя ми акомпанираше на пианото.

В.К.: Къде това?

Л.Т.: Тя е от Хасково. Дадоха ми от Концертната дирекция и ми дават, договор подписвам за десет града в Южна България. От град на град ще ходя, ще давам концерти. Дават и кочаните, и афишите, имат доверие на брат Христов - той да се занимава с печатане на афишите, залепване и продажба и ще се отчита пред Концертната дирекция.

Сега, Фаустина каза: „Вие тръгвайте напред, аз в деня на концерта пристигам и ще изнесем най-напред в Хасково”, в нейния роден град. И пристигаме в Хасково и аз слизам на хотел.

Добре, ама преди да тръгнем сутринта от София, аз имах много вечерни тоалети. Трябва дълъг тоалет до земята. Всички ги отрязах, за да ги нося през деня. А сега нямам вечерен тоалет. Обръщаме се към брата на брат Кръстю, той беше комунист. И неговата жена имаше булченска рокля, с която се е венчавала, с шлейф. И като я облякох, точно ми стана. И ми я даде. Сега ще тръгваме и аз събирам куфарите вечерта и бях турила кисело зеле да се задуши, да вечеряме и сутринта тръгваме.

Звъни се на вратата, идва един брат и казва: „Брат Кръстю, викат те да се явиш в Братския съвет. Тази вечер имат събрание в къщичката на брат Боян Боев.”

Той тръгна, без да вечеря и каза: „Сестра Лилиана, ти събирай куфарите, аз много скоро ще се върна.”

Добре, ама да се върне, да се върне, да се върне - няма го. Аз хапнах 2-3 хапки и тръгнах и аз да отида там, да видя защо го няма. Когато влизам, в Братския съвет: Паша, Борис Николов, Антов. Баня, баня, знайш какво значи баня, гореща баня - така задушно вътре.

И Антов станал прав: „Я, че те дам! - вика на брат Христо. - Че те дам на прокуроро, че те дам на прокуроро. Ти няма да придружаваш певицата Лилиана Табакова за тия десет града, за концерти.”

Добре, ама аз си взех в джоба договора, който съм подписала: че брат Христо ще носи и кочаните, и афишите. И като влязох, че като се разплаках, като взех да викам:

„Това Братски съвет ли е? Вие преди да почнете, направихте ли, нужните песни изпяхте ли? Направихте ли нужните молитви?”

И ги нападнах. И извадих договора и му го турих под носа: „Виждате ли тука кой е подписан?” Той си глътна езика. „Ама, Лилиана...” Омекна, омекна, стана не така агресивен.

Тогава и Коста Стефанов беше вътре. Сутринта когато се качваме на рейса, той помогна да качим куфарите и каза: „Браво, сестра Лилиана, бе дай си ръката да те поздравя!”

А Борис Николов, аз като се разплаках и взех да викам, „Аз, каза, напущам туй събрание!” И си излезе.

В.К: А защо бяха против това нещо? Против Кръстю да ви придружава?

Л.Т:. Нищо не знам, нищо не знам. Да не ме придружава!

В.К: Е, защо? Не искат да бъде с Вас или не желаят Вие да изнасяте концерти?

Л.Т: Те искат да правя концерти, но да не бъде брат Христо.

В.К: Ами кой да бъде?

Л.Т: А, виждате ли? Вижте колко суров материал имаме в Братството. Сурова руда. Ама да я печеш, да я печеш, че да излезе нещо от нея. А печенето е страдание.

Така ми каза Учителят: „Пращаме те в Операта: ще туряш суровата руда в пещта, ще я печеш и ще вадиш от нея злато.”

И в Операта има такива духове, има ги. Те си остреха ножовете на моя гръбнак, но аз издържах. Когато пътувах с Операта по турнета, аз носех куфари, но те не ми помагаха. Грабвах си куфарите, направя пет крачки (носех ги по един, по един), туря го на земята, върна се, взема другия. Но не се подчиних. Сама си ги носих.

В.К: Значи и тези искат брат Христо да не Ви придружава.

Л.Т: Така беше.

В.К: Ха! Те какво, да не би да са искали друг да бъде и част от дохода от Вашите концерти да го вземат? Заради пари ли?

Л.Т: Имаше Концертна дирекция, не е като едно време да бъде на частни начала.

В.К: Да.

Л.Т: Ние се отчитаме на тая Концертна дирекция.

В.К: Да.

Л.Т: За всичко туй имам документи.

__________________________

217) Коста Стефанов, Коста Стефанов Киров, главен счетоводител на Бялото братство през 1958 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...