Jump to content

218. Учителят за книгите на Михаил Иванов. Изпита на Лилиана


Recommended Posts

218. УЧИТЕЛЯТ ЗА КНИГИТЕ НА МИХАИЛ

ИВАНОВ. ИЗПИТА НА ЛИЛИАНА

В.К.: Да, сега връщам се отново към онези години. Сега, Вие чели ли сте лично някои негови трудове, на Михаил Иванов?

Л.Т.: Чела съм. Имам, имам тука. Имам, ама, особено като беше брат Христов на земята, той много беше недоволен и аз не смеех да чета, за да не го оскърбявам. Той беше много недоволен. Хич не ги поглеждаше и считаше ги като че ли са за боклука.

В.К.: Аз Ви питам нарочно, за да чуя Вашето мнение и мнението на брат Христо, защото...

Л.Т: Отрицателно беше.

В.К.: Защото по онези години сестрите занасят в стаичката на Учителя и в приемната Му куп негови резюмета на френски, негови брошури. И Учителят казва: „Махнете тези трици от тук!”

Л.Т: А, виждате ли!

В.К.: Сестрите пак продължават. „Махнете този боклук оттук!” Нали?

Л.Т: Сега, друго нещо. Учителят пък ми даде на мене изпит и ми каза тъй: „Аз ще ти дам една книга. Авторът е Михаил в Париж. Тя е на френски език. Нали си служиш с езика?” Викам: „Естествено, служа си.” -“Искам да чуя твоето мнение.” - „А че, викам, коя съм аз, че да давам мнение” - тъй се обадих. И Той ми даде една книга от Михаил.

В.К.: На френски?

Л.Т: Да. Но през туй време излизаха от печат „Дали може”, „Все, що е писано” - тия, Неделните, и Учителят ми пращаше чрез брат Христов по един екземпляр подарък. И аз се нахвърлих върху тях да ги чета. А тази, която трябваше да прочета на френски, не ми се четеше, така, отблъскваше ме. Най-после...

През туй време ние посещаваме Учителя и аз казвам на брат Христов: „Срам ме е да влизам при Учителя, ще ме пита какво стана, нали ти дадох книгата, да се изкажа.” Срамувам се, че още не съм я прочела. Нещо не ми се чете, а чета все тези, които ми даде брат Христов. Най-после, повече от месец мина и вече трябваше да я прочета.

Върнах я на Учителя и казах: „От небето до земята разлика, Учителю. Искрено Ви казвам, едва, насила я прочетох, защото чета сега новите Неделни беседи, които ми изпратихте, се нахвърлих с голяма жажда да ги чета. Учителю, във Вашите беседи Бог е вътре, цялото Небе е вътре. А тука е - сухи листа.”

В.К.: Ето, колко е интересно: Учителят Ви дава Неговото Слово и едновременно Ви праща и беседи от Михаил Иванов, за да може...

Л.Т: За да ме изпита. И аз си издържах изпита.

В.К.: Първо да направите сравнение, да Ви изпита и да види на коя страна ще отидете, на коя страна.

Л.Т.: Това беше изпит. Аз тогава не го усещах, но като се отдръпнах от това време, видях, че е безсмислено. И когато ми каза, че: „Можеш да отидеш и в странство, да те пратим където искаш”, аз пак Му казах: „Тука каквото ще науча при Вас, никъде по земята няма да мога да го намеря. Предпочитам тука, при Вас да се уча, вместо да отида в странство.” И затова Учителят беше напълно отворен към мене.

В.К.: Има една такава теза на Михаил Иванов: че французите не са могли да разбират беседите на Учителя, затуй трябва да ги преразказва.

Л.Т: Това не е вярно, това са негови извинения, оправдания.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...