Jump to content

222. Музикантите на Изгрева и отрицанието


Recommended Posts

222. МУЗИКАНТИТЕ НА ИЗГРЕВА И ОТРИЦАНИЕТО

В.К.: Вие заварихте някои от музикантите, например Асен Арнаудов.

Л.Т.: Асенчо Арнаудов е много музикален, беше, но изпита към жената не можа да издържи. А иначе много фин, много хубава интерпретация имаше.

Аз имам едно изживяване с него. Имаше събор след заминаването на Учителя и пожелаха съборът да стане на поляната, където играем Паневритмия, вечер.

От цяла България пристигнаха ръководители на Братства и нямаше нужда от столове. Всички насядаха по тревата. Но изнесоха нещо като под, направено от дъски, и върху него изнесоха цялото пиано от салона.

Асенчо Арнаудов ми акомпанира на арфа. Пред пианото седна, на арфа. И аз пях тогава и оперни арии, даже помня и виланелата от Делаква изпях.

Още като срещна някои, които са били, не могат да забравят. Луната грееше, нощта беше без никакъв ветрец, небето осеяно със звезди - прекрасна вечер беше. И звучеше концертът много добре. Това беше на Изгрева, в центъра, където играехме на поляната Паневритмия. Асенчо тогава ми акомпанираше. Но той не издържа нещо изпита с жената.

В.К.: Да. Сега друг - Кирил Икономов.

Л.Т: Кирил Икономов беше много амбициозен и се съмняваше за „Битието”. И когато се явил при Братския съвет, гдето е бил и брат Боян Боев, удрял с юмрук на масата и казвал: „Няма да пишете, че е от Учителя „Битието”! Може да пишете: „По Учителя”.” Че аз съм го композирала. А това не е вярно!

Аз съм направила акомпанимента, но Учителят ми свиреше мелодията. И Той ми каза да го направя, като ми даваше напътствия с какви акорди и какви маниери да си послужа. И се получило малко така дисхармония с това изказване за „Битието” пред Боян Боев, в неговото присъствие. А пък след това той заболя.

В.К.: Сега, когато излиза песнарката на Мария Тодорова, където се изнасяха и Вашите неща, имало е много борби между Кирил Икономов и Мария: Кирил отхвърля нещата на Мария, Мария - на Кирил.

Как седят тия неща, има ли разлика между тези, които са издадени 1938 и 1942 г. „Песни от Учителя” и тези песни, които ги е издала Мария?

Л.Т: Това не ми е известно, не знам. Но Мария беше много силен и чист дух. Тя е много чиста. Тя имаше висок ангелски чин. Тя беше въплътен ангел, много чиста. Аз дълбоко я уважавам и даже имам любов към нея, Мария.

В.К.: Сега, Вие заварихте ли дядо Благо?

Л.Т: Не го заварих.

В.К.: Защото той е дал също някои текстове на песните.

Л.Т: Може, да. Чувала съм за него, но не...

В.К.: Симеон Симеонов?

Л.Т: Симеон Симеонов227. Брат Христов ми казваше тъй: Учителят едва го понасял, тъй ми казваше. Не бил много доволен от него, но иначе пък и той много упорито работеше. Но имаше някои неща, с които трябваше да се справя. Но много работлив беше. И много на поста си държеше.

__________________________

227) Симеон Харалампиев Симеонов, 1891-1974, юрист, любител цигулар

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...