Jump to content

286. Как влязоха песните в песнопойката на Мария Тодорова


Recommended Posts

286. КАК ВЛЯЗОХА ПЕСНИТЕ В ПЕСНОПОЙКАТА НА

МАРИЯ ТОДОРОВА

В.К.: Сега, днеска е 11 март 1991 г.

Сега искам да разкажете историята с песнопойката, песнарката на Мария266. Те сега идваха при Вас, искаха песните на Учителя.

Л.Т.: Вижте сега, Мария Тодорова и Борис Николов идваха през ден, през два или поотделно, или заедно, да дам нотите на „Битието” и новите песни.

Но брат Христо тогава отиде да работи, защото нямахме просто средства за най-необходимото, да се нахраним. И преди да отиде на работа, ми казваше нищо да не давам.

И аз упорито отказвах да дам всякакви ноти.

Мария много настояваше, много, просто като слиза по стълбата, спира се и вика: „Недей бе, дай ги! - казва - Ще издаваме нова песнопойка, дай ги.”

„Не, викам, няма да ги дам сега.” И това продължи доста дълго време.

Те пращаха и Неделчо Попов, който стана пак причина за...

В.К.: ...издаване на песните.

Л.Т.: За издаването. Също и на него отказах.

Сега, през туй време в Операта хвърляха око към мене, защото всички чужди диригенти, които са гостували в България, когато ме представяха с други певици на конкурс, все мене посочват. Харесваха ме. Избираха аз да бъда на премиера. И тогава ми дадоха, премиера ми дадоха, на „Лучия ди Ламермур”.

И почнаха черните репетиции. Кои са черните? - С оркестър и игра. Значи все едно аз днеска две опери да изпея: сутринта и следобед още веднъж. То е страшна умора. А че пък другия ден те турят и да излезеш и пред публика, пък друга роля да пееш. Трябва много добра постановка на гласа, за да не го загубиш просто.

А през туй време ме поканват да отида във вилата на Борис, че имало братско събрание, за да вземат някакви решения по отношение на бъдещи печатания.

Аз отказах, защото и без туй бях малко простудена, и си лекувах гласа. Даже, за да издържам, аз не говорех вкъщи, щото говоренето много измаря гласа. Трябва да имаш много добра постановка, да можеш да издържиш.

И отказах, и пратих брат Христо. Добре, ама те не били доволни, те искали аз да отида. И какво се е получило, не знам, говорят, че ще излиза песнопойката.

В.К.: Вие бяхте решили да им ги предадете и издадохте нотите. Вие нали им дадохте нотите?

Л.Т.: Не, отначало не давах нотите.

В.К.: Не, но нали тогава им ги дадохте, за да излезе песнопойката?

Л.Т.: Най-после дадох.

В.К.: А, най-после дадохте.

Л.Т.: И имам писъмца от Неделчо Попов, залепени върху нотите ми. Като отворя да свиря, може да ги видите: „Сестра Лилиана, веднага да пратиш, защото да ги прегледат и да се печатат” - вече печатат, да.

Имам такива няколко писъмца, които са документи, които показват, че аз съм ги дала и новите песни, и „Битието”. Тъй че ако иска някой „Битие”, ето го в песнопойките, да си го вземе, въпреки че Учителят ми каза да не го нотирвам, да го имам в себе си.

В.К.: След като излезна песнопойката, имаше ли някакви редакторски грешки в „Битието” и в 12-те песни, които сте дали, имаше ли някакви грешки, редакторски, на нотите?

Л.Т.: Сега, при печатането може да са се получили, но тогава нямаше. А пък при печатането друг път стават и печатни погрешки, нали?

В.К.: Да.

Л.Т.: А в старите песни, те вървят заедно и с новите, има много погрешки, които аз съм си ги коригирала за себе си и ги прилагам в моето изпълнение.

В.К.: Така, въпрос. Вие бяхте дали песните и бяхте написали какво, че са дадени чрез Лилиана - Цветана Табакова и Кръстю Христов, така ли бяхте написали отгоре?

Л.Т.: Ами така, защото и той участваше. Най-после той беше солист в хор „Кирков”. А той е партиен хор и го дирижираше Георги Димитров, композиторът. И даже го извадиха соло да пее „Бандура” за един концерт.

И тогава Георги Димитров, който беше министър-председател, беше жив и го ръкува, за да го поздрави за пеенето. Щото брат Христо много тънко разбираше музиката и вокалното изкуство.

В.К.: Имаше ли хубав глас?

Л.Т.: Така, природна дарба. И имаше много хубав глас.

В.К.: Какъв беше гласът му? Баритон или?

Л.Т.: Бас-баритон, но по-скоро към бас.

В.К.: И сега при песнопойката те махнаха Вашето име и името на Кръстю Христов?

Л.Т.: Те въобще не го туриха. Не че го махнаха.

В.К.: Изобщо не го туриха.

Л.Т.: Е, сега.

В.К.: Защо не го сложиха?

Л.Т.: Не зная.

В.К.: Какви им бяха съображенията?

Л.Т.: Неверни неща писаха: че по настояване на мене, аз съм била настоявала да се приемат на доверие песните, които предавам, че са от Учителя. А пък аз не съм настоявала въобще. И това е просто един шамар отгоре ми, и това е напечатано и пръснато по цял свят в големите песнопойки.

И аз тогава им казах: те трябва да коригират това нещо. И до тука сме дошли, и това е.

А пък Милка Кралева, дето ми ги донесе - хубава печатна работа, музикална, вътре виждам и една моя композиция. Тя е моя композиция, не е Учителюва: „Станете, вие мъртви, станете от гроба!”

В.К.: Това е Ваша композиция, а те са я сложили, че е композиция на Учителя.

Л.Т.:Да.

В.К.: Ами това е грешка, те не знаят. И защо не са Ви питали?

Л. Т.: Ами ха де!

В.К.: Не са Ви питали.

Л.Т.: Тя е моя и я имам с акомпанимента тука. Те турили, че е Учителюва, без да ме попитат. Ако бяха ме питали...

В.К.: Без разрешение.

Л.Т.: Щото аз имам много композиции.

В.К.: Да. И накрая те, Мария Тодорова и Борис Николов, махнаха, не Ви сложиха Вашето име и на Кръстю. И сега в тази песнопойка не се знае кой е авторът. Отзад пише, че е дадена чрез ученик. Кой ученик, никой не знае кой ученик ги е дал.

Л.Т.: Именно.

В.К.: А това не е правилно.

Л. Т.: Да. Аз го търпя това положение и нямам лоши отношения, нито чувства към никого. Но имам две писма от Филип Стоицев, много обидни писма. Пъхнала съм ги даже отделно, в една стара ръкавица.

Едното писмо е до сестра ми и до нейния втори мъж (Тя два пъти се жени), до Възкресен Анастасов, а той бе третият й мъж. Изобщо сестра ми Султанка е по женитбите.

В.К.: И Филип Стоицев Ви упреква, че това не са песни на Учителя. И ги отхвърля и смята, че това е Ваше творчество.

Л.Т.: Защо той, Христо, бил казал пред министъра първо моето име, а неговото зад мене. Значи той претендира защо ме има. И така песнопойката остана с неточно предадени неща.

В.К.: Аз смятам, че сега ще е коригирано, ще оправим тази работа.

Л.Т.: Но не точно е казано, не е точно.

В.К.: Първо, не е редно; второ, не е правилно; трето, е обидно; четвърто, е кражба, кражба. Пето - лъжа. Не е работено от някой друг, а от Вас. А отгоре казват - „един ученик”. Добре де, къде са имената на другите ученици?

Л.Т.: Ами даже не казват и името ми. Името ми е... А аз бях „царица на София”, така ме наричаха.

В.К.: Не е редно и не е правилно.

Л.Т.: Аз имах даже и специална публика, която търсеше билети за мое изпълнение, която се нареждаше на опашки сутрин рано, за да присъства.

В.К.: Аз смятам, че с това ново издание ще се коригира тая неправда, защото има творчески път Ваш, след това имате разговори и трето, всички песни, които са дадени чрез Вас, ще бъдат дадени. Ще бъде написано, че са от Лилиана Табакова, записани от Учителя в присъствието на Кръстю Трифонов.

Л.Т.: Ами точно тъй е.

В.К.: Обаче искам да постигна с Вас и да разреша един проблем, понеже Вие сте певицата.

Л.Т.: Аз.

В.К.: Чрез Вас ги дава Учителят и затова неговото име, на Христо, не може да се пише, че е автор, нали?

Л. Т.: Ама не може, това е лъжа.

В.К.: Лъжа. Но ще пишем „със съдействието му”.

Л.Т.: „С присъствието или съдействието”, както искате.

В.К.: Това ще го направя аз.

Л.Т.: Защото...

В.К.: Аз ще го направя така: „с присъствието и съдействието на Кръстю Христов или Христо Трифонов Христов, което е едно и също, понеже във Вашите „Разговори” там е споменато от Учителя за Христо.

Л.Т.: Христо - Трифонов, Христов.

В.К.: И всеки, който чете, вижда, че той също участва и той помага.

Л.Т.: Да.

В.К.: Но за самите песни, понеже Вие сте авторитетът.

_____________________

266) Песнопойката или песнарката е издание съставено и редактирано от Мария Тодорова - Песни от Учителя. София, [1949]. 204 с.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...