Jump to content

2.6.2.3. Делегат на българския народ.


Recommended Posts

2.6.2.3. ДЕЛЕГАТ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД

В: Пеев, Петко Петков. София: печ. Стоп. развитие, 1944, с. 68-69.

(Библиотека Прослава. Нашите водачи ; г. 2, кн. 5)

След като значителна част от наследството на Драган Цанков беше погълнато от издаването на в. България и след като вестникът бе преустановен, Драган Цанков трябваше да помисли за себе си. И той се видя принуден да постъпи на държавна служба.

Със своето образование и със своите лични качества за него не бе трудно да намери някаква подходяща служба. И заредиха се най-разнообразни длъжности, при които случаят го отвеждаше, но той, макар и да беше турски държавен чиновник, никога не забравяше, че е българин и никога идеалите на неговия народ не бяха засенчени нито за момент в неговото сърце.

През 1864 година Драган Цанков се прибира в родния си град Свищов и там получава длъжността Директор на паспортите. Когато наскоро се основава новата Дунавска област със седалище в Русе, начело на която застана Митхад паша, тоя проницателен администратор потърси хора за своите големи планове. Тогава той се спря на Драган Цанков, назначи го за Директор на новата печатница при областта и му възложи да я организира и поеме нейното ръководство.

Тук той не се задържа много и става инспектор при Управлението на турските параходи по Дунава.

После става действителен член на Областния апелативен търговски съд в Русе. А когато долавя големите проекти на Митхад паша да се тури ръка върху обучението в българските училища, Драган Цанков заедно с някои от по-будните българи като Тодор Бурмов, Тодор Икономов и други се обявява открито против тоя проект, пише статии в цариградския французки вестник и най-сетне сполучва да провали тоя голям план, с който Митхад паша искаше да отоманизира всички български училища. А какво би станало с българите, ако бе се посегнало и на българските училища по онова време, всеки може да си представи. Това, обаче, костува на Драган Цанков неговата държавна служба, от която бе освободен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...