Jump to content

2.10. Униатското движение в писмата на кореспондентите на вестник „Дунавский лебед“. 2.10.1. Писмо от Йосиф Генов Дайнелов, 07.11.1860, Цариград.


Recommended Posts

2.10. УНИАТСКОТО ДВИЖЕНИЕ В ПИСМАТА НА

КОРЕСПОНДЕНТИТЕ НА ВЕСТНИК „ДУНАВСКИ ЛЕБЕД“

2.10.1. ПИСМО ОТ ЙОСИФ ГЕНОВ ДАЙНЕЛОВ

7 ноември 1860 г., Цариград

В: Раковски, Георги Стойков. София: НБКМ, БИА. Р. 31-а, т. 2.

(№ 314)

преписал Вергилий Николов Кръстев

Вчера имаше събор на народната църква като уж общ. Според колкото можах да проумея, еснафите - пуста куха глава - са сичките надъхани от папищашките подкупници, втория чин търговци, и възрастни, млади и старите са съвсем противни на идеята уния. (ах!) и клетите младежи, тия невежествени твари, са цяла папищашка утрепка - младежи, сиреч писарчета гакъмлар (от категория писарчета).

И тъй се разгледаха общонародния въпрос и прочее. Всичките еснафи бяха изплели язици като мулета, искаха уния. Разни съвети им се дадоха, но пусти подкупници, зле ги надъхали. Казват, стигало толкова, ако беше имала Портата намерение да ни даде нещо, тя отколе би го дала и такива други, без да си отварят мислите, че това ще накара Портата да не да е нищо.

Подкупници са: Манол Иванов, мюхлюзен (фалирал, банкрутирал), Миркович - доктор - прегладен, Райнов, айлак, нему плащат (заплата) и С. Джейков - куфа глава. Тия са, които правят всичко. Наконец след много кандърмаци са даде упределение след 25 дни пак да се съберат и до тогава как-как трябва Портата да реши. Работата е важна и глупите млади хора не мируват, как ще се стори - не знам.

Няма друго, братко. Цанков да бяга от нас, да го няма по света. Той скоро ще си изпати. Ах, що са такива наши българи? Портата дава голяма надежда, гдето не повече и аз съм уверен, ако постоянствуваме, всичко ще стане. Но вън хората зле са разярени, брат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...