Jump to content

2.10.7. Писмо от Георги Раковски, 21.02.1861, Белград. - В: Раковски, Георги Стойков.


Recommended Posts

2.10.7. ПИСМО ОТ ГЕОРГИ РАКОВСКИ

Белград, 21 февруари 1861 г.

В: Раковски, Георги Стойков. Съчинения.

Т. 2, Публицистика.

София: Бълг. писател, 1983, с. 231-232.

Любезни съотечественици!

Веем вам е познато в обширност всичко, що се е досега действувало за наш свещен въпрос толко от народная страна, колкото и от противния. Народная страна се е старала с всичка си възможност да сполучи от Вис[окая] порта признание независимости нашия обореная йерархии.

Йезуитская пропаганда е употребила всички хитрости и лукавщини да впосее между ни вероизповедни раздор с цел да разори наша възжививша се народност. Неин успех, както ви е познато, ограничи се само на пет-шест подкупени отчаяни и недостойни българската имени людие. Но тя еще не се е оставила от предприятие си, а най-паче сега, като види, че от всички епархии се събират упълномощени българи в Цариград да издействуват веке съвършеное решение въпроса ни. Тя лукава пропаганда ще употреби всички си възможни сили да би сполучила цел си, защото веке е паднала в крайна отчайност и има да дава отговор католишкому свету, кого е излъгала, че тисящи и милиони българи се обратили в католицизм.

Това беше обнародвано в разни европейски вестници. Затова, братя мили българи, сега най-много достойнство се изисква от нас, сега най-паче трябва да бъдем съгласни и да действуваме единодушно. Нека останат частни страсти и омрази настрана и всеки да има пред очи и на сърце си, че тук трябва да се действува за общая полза българската народа. Тойзи един твърде важен въпрос за всеки народ, а особито за наш български, кой чрез самая прадедна вяра е съхранил милая си народност под толкова тежки обстоятелства.

Тии лукави йезуити ще се трудят на всеки начин да впосеят раздор между ви, защото без него не могат сполучи цел си. Най-опасное е, че освен явния подкупници може несъмнено да има и други покрити между народу, кои ще им съдействуват на това.

Пример имаме пред очи си, че доде беше наяве само един Гику познат подкупник, явиха се и други, кои до отчаяная си постъпка уж действуваха заедно с народа! Такива бяха познатии веке вам Миркович, Н. Евтимов и др., еще по-жално е, че и две свещени лица се явиха такива.

В това общенародно събрание, кое се приготвява да стане в Цариград, изисква се най-голяма осторожност да се някак си не увлекат такива предатели народа и с хитролукав начин раздвоят мнение събрания и тогава всичко пропадва!

При том не трябва да заборавим, че и патриаршия не е изчерпала еще всички си лукавщини. Тя от своя страна ще употреби всяко средство да отбие тойзи смъртоносен удар, кого твърде люто е усетила в себе си. Сега е време да се покаже кой е истинни български син и кой е сукал несквърнено девиче мляко.

Невинний български народ, като увери тойзи си свещен въпрос само на няколко си лица, разумява се, че той им го уверява от българско искрено сърце и упълномощява ги да действуват по негово желание, кое е да придобие народна независима йерархия, а не да променят господар! Затова, ако се появи между пълномощним (кое не вярваме) някое си надъхано от йезуитска пропаганда лице, нека тутакси го отстранят и да вземат от ръце му пълномощния писма, коих му е народ уверил не за раздори вероизповедни, но за съхранение единства българскаго народа, кое другояче не може се съхрани, освен като си остане цял народ в православие.

Ние се надейме, че наши мили съотечественици щат послуша слабий ни глас и щат обърна внимание на това, що им пишем от искрено и отворено българско сърце.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...