Jump to content

2.10.11. Писмо от Йосиф Генов Дайнелов, 07.07.1861 г. - В: Раковски, Георги Стойков


Recommended Posts

2.10.11. ПИСМО ОТ ЙОСИФ ГЕНОВ ДАЙНЕЛОВ

7 юли 1861 г.

В: Раковски, Георги Стойков. Архив на Г. С. Раковски.

Т. 3, Писма до Раковски 1861.

София: БАН, 1966, с. 588-589.

... Той са отхвърлил вече от унията и дал писмено задлъжение тамо да привлече и Мирковича, и Бракалова (чуваш ли, куме!) и други такива, кои ма е гнъс да ги хоратувам, защото знам, че това е всичко клевета от тогова униятина връх вас, особено като казва, че вий не сте рачели да ся реши въпроса ни и са удовлетворим, а па освен това аз ви знам, дето вам поне на ум за такъв план не е дошло.

Тук в Цариград, г-не мой, не прилича като напред. Българити имат неприятели, неприятели с колата. Дали тия безосновни работи (тъй нека река) не ще са чуят до правителството, като тоя младец без никакво предупазение ги разпръсна? Нали трябаше да са потаява и помежду си да го знайме, макар че и да не е истинна! Имал, казва, и едно писмо до тукашнити българи (не знам от кого), в което им са известявало, че за пролет работа е спукана... Мислете сега вий сами, ако тая обхода на тоя млад е наистина народна. Не знам, но вий можете да смислите нещо за мене, като ви пиша тъй простичко, но аз повтарям, че не е добро станало и онзи, който си върше работата тайно, всякоги бива по-добре. Аз нямам с тогова младеца тесно сношение, защ ото и не желая да имам. Бих обаче му говорил нещо си, ако са надявах, че ще хвани място, но с всичко това, чрез приятели си съм го доста съветвал. Добри сетнини да дава бог!

Клетият Гидиков, като не приел от вас никакво писмо, прибегнал при униятити и щели да го пращат в Галиция да се учи в семинария. Ив. Ваклидов, един безсъвестен звер и брат на Хр. Ваклидов, са готви да са попи за униятски владика. Работа им е за сега съвсем заспала, защото Боре е във Франца.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...