Jump to content

3.6.2. Компрометираното население от гр. Сливен.


Recommended Posts

3.6.2. КОМПРОМЕТИРАНОТО НАСЕЛЕНИЕ ОТ ГР. СЛИВЕН

В: Табаков, Стефан. Опит за история на град Сливен.

Т. 2, Политически, духовен и икономически вървеж на сливенци

от старо време до днес.

София: К-т Историята на гр. Сливен, 1924, с. 128-129.

Наскоро става известен текста на Одринския мир372, според който най-важното за сливенци е било, че русите трябвало да изпразнят заетите турски градове и, следователно, България пак оставала в турски ръце.

Сливенци се намират пред дилемата: или да се изселят, или да станат жертва на турски отмъщения след заминаването на русите.

Може смело да се твърди, че член XII от Одринския мир, дето се говори за компрометирано население през войната, визира най-вече сливенци.

Това се види и от думите на англичанина Слейд373, който е говорил с населението по пътя от Сливен за Котел. Той ги е увещал да не се изселват, но те му отговарят: „Ний знаем, че султана ще си отмъсти, защото ний се съединихме с неговия неприятел, ограбихме и избихме мохамедани. Можем ли очаква прошка?” (The Sultan must punish us. We have joined his enemies, we have plundered had killed musulmans; /can we expect pardon?/)

Че русите действително са искали „да споменат” нещо за българите в Одринския трактат се види от следното обстоятелство:

Дибич, който, види се, не е правил разлика между „християните” в Полуострова, натоварва Одринския владика Герасим (грък) да събира жалби между подведомственото му християнско население и да ги представи в заседанията по сключването на мира „за да се направи нещо добро и за българите”, както се изразява Раковски.

Герасим освен, че не събрал подобни жалби, но ходел между българите да агитира да не се преселват, да казват, че са доволни от турците и че не искат друго „добро”. Такъв фалшив рапорт той представил на самия Дибич.

Както се загатна, Герасим е идвал в Сливен с такава агитация през самите приготовления за възстание, но бил изгонен от сливенци с камъни и щял без малко да падне убит между Сливен и Ямбол.

За чест на Сливен, този е първия случай, в който се чува за изгонване на гръцки владика от българи.

Гръцките владици по това време, и въобще фанариотското духовенство, много са повлияли пред чуждите представители за европейското заблуждение, че Балканския полуостров е заселен най-вече с гърци.

При обсъждане въпроса за обявяването Гърция като независима политическа единица, се е говорело и за разширяване границите й чак до Балкана.

И тъй, Сливенското възстание, готвено още от 1827 г., се осуетява около месец септемврий 1829 г., поради заплашванията на Дибича.

Събраните в Сливен възстаници според очевидеца Селимински, са били на брой около 1000 души. Те щели да се съединят с тия от селата между Сливен и Котел и се запътят за Търново, дето да забият знамето на свободата.

Възстаниците са били против идеята за преселване. Селимински е бил на обратното мнение и даже бил заплашван със смърт. Види се, това обстоятелство го кара да замъгля патриотическите чърти на Мамарчова. Така, според него, Мамарчов е събрал 1000 души сливенци и бил в сношение с разни полски и маджарски офицери в руската армия, които заедно закроили плана, според който с избухването на полската революция, българите едновременно с нея да дигнат възстание и произведат диверсия в Полуострова... Уж след разкриването на тия замисли сливенските приготовления се компрометират, а Мамарчов е бил отвлечен от Сливен от 200 души казаци.

_____________________________________________

372) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: Одринския мирен договор от 14 (стар стил 2) септември 1829 година е мирен договор между Руската и Османската империя, който поставя край на Руско-турската война от 1828- 1829 година.

373) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: Адолф Слейд (1804-1877) - адмирал в турския флот, писател

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...