Jump to content

3.6.9. Болград и болградчани. 3.6.9.1. Болград.


Recommended Posts

3.6.9. БОЛГРАД И БОЛГРАДЧАНИ

В: Селимински, Иван. Избрани съчинения.

София: Наука и изкуство, 1979, с. 291-300.

3.6.9.1. БОЛГРАД

Честите размирици, каквито ставали в различни времена в Европейска Турция, са били основната причина за преселването на българите отсам Дунава, в ъгъла на Южна Бесарабия, преди това в Русия, а сега в Молдавия. Тези българи отначало живеели разпръснато, с еднакви права и при еднакви условия с руските селяни. Но когато за главен управител на Новоросийска област бил назначен генерал Инзов, той измоли от император Александър I права и като събира всички българи, основава в Бесарабия по подобие на немските колонии българско заселничество, сред което израства колонията Болград. Това име й било дадено да напомня на следващите поколения, че българите са се преселили от своето отечество България и в този край, като заизграждат село, те го назовават с името на отечеството си Болгар град.

Освен тази колония били основани още около стотина, но такава, която има най-голямо значение, е Болград, защото този град е основан от хора, които са излезли от различни градове из България: занаятчии и търговци, които малко или много били грамотни.

Този град е основан от хора със състояние, които могат и на рабош да зарязват, и с перо да пишат. Едни от тях са грамотни, които са чели и могат да четат писмо, докато е още мокро, а други - когато е дори сухо.

В тази колония поради това, че е в средата на останалите български колонии, и поради това, че тук се развиваха най-важните занаяти и търговия, бяха обявени постоянните длъжности на основаното ръководство на колониите, тук бяха окръжният началник и пазарът. Търговията тук започна да се разраства.

Населението се активизира и така ние видяхме, че Болград нарасна на повече от хиляда къщи, които бяха построени покрай реката Алпука. Той беше заобиколен от около 100-150 вятърни мелници. В центъра на града е построена съборна църква, оградена с желязна ограда, която струва между 30 и 40 хиляди рубли. Има също централно училище или гимназия и кафене, пред което се извисява пожарната служба. Това е накратко нашето описание, което даваме на Болград.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...